Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Pressens oppgave er å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet. En oppgave som utfordres av maktsøkende mennesker som ikke vil arbeide i offentlighetens flomlys. Journalister betyr trøbbel og besvær, sa juryleder Bernt Olufsen før prisutdelingen brakte løs på Skup. Til full jubel fra salen.
Olufsen påpeker at motstanden viser hvor nødvendig og viktig den er.
47 kandidater er vurdert til Skup-prisen. Olufsen viser til at journalistene virkelig leverer varene etter Vær Varsom-plakaten. Nivået på de 15 beste arbeidene er utrolig høyt og jevnt. Juryen har lest cirka 1000 sider metoderapporter.
«Sjelden har vi sett et prosjekt som så til de grader oppfyller pressens selvpålagte samfunnsoppdrag. Å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner. Alvorlig syke mennesker som er tvangsinnlagt og frihetsberøvet i psykiatrien er den mest sårbare gruppen vi har i Norge.»
«Årets vinnere har møtt betydelig motstand i arbeidet med å kartlegge bruk tvang i psykiatrien. Og det må nærmest karakterisere som sabotering når enkelte jurister og kommunikasjonssjefer ved enkelte sykehus har trenert og delvis nektet innsyn i tvangslogger som de av departementet etter hvert ble pålagt å offentligjøre.»
«Juryen er dypt imponert over det metodiske arbeidet med å digitalisere og deretter analysere tusenvis av håndskrevne notater fra sykehusenes tvangsprotokoller. De journalistiske vurderingene som er gjort i møte med sårbare pasienter holder en høy etisk standard. Juryen vil i tillegg berømme den journalistiske presentasjonen – blant annet i form av interaktiv grafikk som tydelig viser hvordan tvangsbruken nær dobles i sommerferien når ufaglærte og vikarer er på jobb.»
Årets vinnere har dokumentert hvordan hundrevis av pasienter hvert år blir reimet fast på ulovlig vis ved norske sykehus. Avsløringen har medført at Helsedepartementet har pålagt alle norske sykehus å registrere tvangsbruken for 2014 og 2015 på nytt. Det er i tillegg nedsatt et regjeringsoppnevnt utvalg som skal gjennomgå og vurdere tvangslovgivningen.
Skup-prisen ble tildelt VG-journalistene Mona Grivi Norman og Synnøve Åsebø for psykiatriavsløringen.
Se bildeserie nederst i saken
VG har dokumentert hvordan hundrevis av psykisk syke pasienter har blitt reimet fast til sengene sine på ulovlig vis ved norske sykehus.
– Det føles utrolig stort og utavdegsjælopplevelse. Når så mange VG-prosjekter fikk diplom tenkte vi at; ok - nå blir det ikke oss.
– Men så ble dere likevel ropt opp til slutt.
– Ja, det var helt fantastisk. Jeg har nesten ikke stemme igjen, sier Synnøve Åsebø til Journalisten og fortsetter: – Dette er en sak jeg har levd med dag og natt i over ett år. Det har vært møter med mennesker i vanskelige situasjoner. En seig gravejobb, og en vanskelig innsynsjobb. Hadde vi visst hvor vanskelig det var hadde vi kanskje ikke gjort det.
– Det er absolutt verdt det. Dette er en sak som har betydd noe for folk. Det er en stor kveld!
– Hvordan feire dette?
– VG har tatt ganske mye i kveld, jeg er usikker på når vi kommer oss hjem til Oslo.
Fem diplomer
Det første Skup-diplomet ble tildelt Stavanger Aftenblad for historien om Glassjenta.
Dagbladet stakk av med diplom nummer to for dekningen av kongefamilien.
VG stakk av med hele tre diplomer. Den første gikk til Erlend Ofte Arntzen og Shazia Majid for VGs sak om UDs bistandskonsulenter. De fikk også diplom for advokatavsløringen av Bjørnar Tommelstad og Rolf J. Widerøe.
Og sist, men ikke minst for den nådeløse åpenheten i idretten.
– Hva skjedde for noe!? utbrøt en av de glade vinnerne etter alle prisene var delt ut.
Til Journalisten sier en rørt sjefredaktør Gard Steiro på spørsmål om hva dette betyr for VGs gravejournalistikk. – Jeg tror vi skal fortsette som vi gjør nå.