65 journalister og mediefolk drept på jobb i år

50 av de 65 var journalister. Syria og Mexico er de farligste landene, viser den årlige statistikken fra Reportere uten grenser (RSF).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

65 journalister og mediefolk ble drept på jobb i verden i år, viser årlig statistikk fra Reportere uten grenser (RSF). Syria og Mexico er de farligste landene.

39 av de 65 ble drept. Resten mistet livet på arbeidsoppdrag, eksempelvis som ofre for luftangrep eller selvmordsangrep.

50 av de 65 var journalister, det laveste antall drepte journalister på 14 år. Men nedgangen har sin forklaring. Delvis er årsaken at journalister nå får bedre trening og beskyttelse for å kunne oppholde seg i krigssoner.

– Men nedgangen skyldes også at journalister gir opp land som er blitt for farlige, påpeker RSF.

– Land som Syria, Irak, Jemen og Libya blør journalister, påpeker RSF videre.

Krigsherjede Syria troner øverst på listen over farlige land for journalister. Der ble tolv journalisterdrept i år.

Mexico farligst

Mexico troner øverst på listen over de farligste landene som ikke er i krig for journalister. RSF har

FAKTA

* 65 journalister og mediefolk mistet livet på jobb på verdensbasis i år.

* 39 av dem ble drept. De øvrige 26 mistet livet i aktiv tjeneste, eksempelvis som ofre for luftangrep eller selvmordsangrep.

* Krigsherjede Syria er det farligste stedet å være journalist. Der ble tolv journalister drept.

* Mexico troner øverst på listen over de farligste landene som ikke er i krig. Der ble elleve journalister drept.

* Tyrkia topper statikken i antall fengslinger, med 42 journalister og mediefolk bak murene. For Kina er tallet 52, men det inkluderer også bloggere.

Kilde: Reportere uten grenser (RSF)

registrert elleve drap på journalister i Mexico i år.

– De som dekker politisk korrupsjon eller organisert kriminalitet blir ofte systematisk utpekt, truet og skutt ned, skriver RSF i sin rapport.

Også i Mexico ser RSF en utvikling der journalistergir opp.

– Mange journalister har enten flyktet til utlandet eller gitt opp journalistikken i Mexico, der narkotikakartell og lokalpolitikere har innført skrekkvelde, skriver RSF.

På drapsstatistikken troner også Filippinene høyt. Filippinene er det farligste landet i Asia for journalister, med minst fem drepte journalister i år. RSF setter den negative utviklingen i sammenheng med president Rodrigo Duterte som i mai sa at «bare fordi man er journalist, er man ikke unntatt fra å bli drept dersom man er en horesønn».

Året i forveien ble ingen journalister drept på Filippinene.

Tyrkiske fengsler

Journalister kastes også i fengsel når de utøver jobben. Her står Tyrkia øverst i statistikken med 42 journalister og mediefolk bak murene.

– Å kritisere myndighetene, å være ansatt i et «mistenkelig» mediehus, å kontakte en sensitiv kilde eller til og med bare bruke krypterte meldingstjenester utgjør grunnlag for å fengsle journalister for terrorisme i Tyrkia, heter det i rapporten.

Kina kan riktig nok vise til 52 fengslede mediefolk, men der omfatter RSFs tall også bloggere. RSF anklager Beijing for å ha skjerpet virkemidlene mot journalister og bloggere.

– Regjeringen dømmer ikke lenger sine motstandere til dødsstraff, men lar dem i stedet forfalle helsemessig i fengsel til de dør, skriver RSF i sin rapport.

Syria, Iran og Vietnam utgjør de tre øvrige av de fem landene i verden som fengsler flest journalister.

Powered by Labrador CMS