NRKJ-leder Richard Aune og hans delegasjon ble enige med arbedsgiverne 11 timer på overtid. Her med Anne-Kari Bratten fra NRKs arbeidsgiverforening Spekter. Foto: Glenn Slydal Johansen

Det blir ingen streik i NRK

Det var avgjørende for Norsk Journalistlag at man ble enig om en pott til utjevning av urimelige lønnsforskjeller og dessuten fikk gjennomslag for sentrale tekstkrav.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har kommet til et resultat som vi mener er godt og som landsstyret har vedtatt.

Det sa forhandlingsleder og leder av NRKs Journalistlag Richard Aune da han kom ut fra Riksmeklerens kontor sammen med Anne-Kari Bratten fra NRKs arbeidsgiverforening Spekter og møtte pressen litt over klokken 12 onsdag.

Dermed er streiken som blant annet kunne rammet Grand Prix avblåst.

– Vi er fornøyd med at vi har fått en sosial profil på oppgjøret, med en justeringspott som monner, sier Aune. NJ fikk til slutt et akseptabelt flatt tillegg til alle på 13.000 kroner, penger til utjevning og gjennomslag for flere sentrale tekstkrav. Meklingen var elleve timer på overtid før NJ og NRK/Spekter klarte å bli enige.

– Dette får stor betydning for mange lavtlønte i NRK, sier Aune.

Arbeidsgiversiden i NRK er fornøyd med å ha holdt oppgjøret innenfor en ramme på 2,4 prosent. Det sier juridisk direktør Olav Nyhus i NRK til Journalisten.

– Det har vært grunnleggende for NRK å holde oppgjøret innenfor en ansvarlig ramme, sier Nyhus.

For NRKJ-journalitene gjelder tillegget på 13.000 kroner fra 1. mai.

13.000 til alle

Detaljene om løsningen er lagt ut på NJs hjemmesider.

Der går det fram at NRKJ fikk et flatt tillegg til alle, penger til utjevning og gjennomslag for flere sentrale tekstkrav. Meklingen var over 11 timer på overtid før NJ og NRK/Spekter klarte å bli enige.

Alle NRKJs medlemmer får et tillegg på minst 13.000 kroner. Ingen skal ha mindre enn 2,1 prosents økning av lønna. Minstelønnssatsene økes med 20.000 kroner. I tillegg ble det altså satt av penger i en sentral pott til utjevning av lønnsforskjeller i NRK. NJ fikk i løpet av natten gjennomslag for sitt opprinnelige krav om at 1.000 kroner pr ansatt skal øremerkes utjevning.

Ulempesatsene reguleres med 3 prosent, og satsen for å jobbe hyppig helg, økes med 100 kroner. Denne satsen har stått stille siden 2004. Minstetilleggene for vaktsjefer og prosjektledere er økt med 2.000 kroner året.

Den ekstra fridagen NRKJ fremmet krav om, fikk de ikke gjennomslag for. 

– Det er et skår i gleden at vi ikke fikk fridagen vår, sier Aune til Journalisten.

Han sier tekstkravene som blant annet handlet om intern mobilitet i NRK var blant det vanskeligste å få på plass. 

Bort med gratisarbeid

NRK og NJ er enige om at avtalt arbeid med og på sosiale medier skal regnes inn i arbeidstiden og skal lønnes som og likestilles med annet arbeid.

– Det er et viktig for oss at vi nå er enige om at dette er arbeid som skal godtgjøres. Det slår fast at arbeid på sosiale medier ikke skal være gratis arbeid, sier Aune.

Dialog om midlertidige ansettelser

Partene ble også enige om en presisering av praksisen rundt midlertidige ansettelser. NRK forplikter seg på åpenhet, jevnlig dialog på avdelingsnivå mellom klubbledere og lokal ledelse om bruk av midlrtidig ansettelser. I tillegg skal NRK ha bemanningsoversikter tilgjengelig for de tillitsvalgte

Powered by Labrador CMS