Kommentator Skjalg Fjellheim i Nordlys (til høyre) i panel sammen med journalist Tarjei Abelsen fra NRK Finnmark (til venstre) og sosiolog Kjetil Rolness. Foto: Glenn Slydal Johansen

Nordlys' kommentator mener nordnorsk presse har sviktet i asyldekningen

TROMSØ (Journalisten): Skjalg Fjellheim mener mediene har brukt flyktningebegrepet for lenge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– At vi i nordnorsk presse fortsetter å kalle dem for flyktninger når det er åpenbart for alle at de ikke er flyktninger, men migranter, som er noe helt annet. Det gir en helt annen status som migrant enn som flyktning. Jeg mener vi har svikta kollektivt i nordnorsk presse og reagert for sent når det gjelder betegnelsen man skal bruke.

Det sa Skjalg Fjellheim under en debatt på Svarte Natta lørdag om norske - og særlig nordnorske - mediers dekning av asyl- og immigrasjonsbølgen til Norge. Fjellheim, som har bred medieerfaring, begynte som kommentator i Nordlys tidligere i høst etter flere år som kommunikasjonsrådgiver.

– Vi er nødt til å se det store bildet og at det norske asylinstituttet bryter sammen om vi ikke klarer å skille mellom dem som har et legitimt krav på beskyttelse og dem som faktisk ikke har det. At vi som journalister blir følelsmessig berørt er helt naturlig.

Overfor Journalisten etter debatten legger Fjellheim til at han mener den nordnorske pressen er blitt mye bedre den siste tiden. Han trekker fram lørdagsutgaven av sin egen avis Nordlys hvor en rekke sider er satt av til å dekke flyktninge- og immigrasjonsspørsmål.

– Det har skjedd en realitetsorientering i nordnorsk presse, sier Fjellheim til Journalisten.

Et av oppslagene i lørdagens utgave av Nordlys. Foto: Glenn Slydal Johansen

Rolness ga karakterer til pressefolk

Debatten på Svarte Natta ble sparket i gang av sosiolog, kommentator og samfunnsdebattant Kjetil Rolness som innledet i en drøy halvtime med kritikk av norske mediers dekning av asyl- og immigrasjonsbølgen til Norge.

Rolness’ innledning var en nordnorsk versjon av foredraget han holdt for Norsk Redaktørforening i begynnelsen av november.

Les Journalistens intervju med Kjetil Rolness i etterkant av kritikken han fremførte for Redaktørforeningen tidligere i høst.

Les også kommentaren «Godtroende asyljournalistikk» av Journalistens redaktør Helge Øgrim.

Den nordnorske vrien på harstadværingen Rolness’ kritikk var at han blant annet delte ut karakterer til nordnorske pressefolk. Sjefredaktør Stig Jakobsen i iTromsø fikk karakteren 1 for kommentaren «Arven etter Behring Breivik» og kritikken av leder Hege Storhaug i Human Rights Service (HRS).

– Det var et slags rølpa, nachspielpreget blogginnlegg forkledd som leder, sa Rolness.

I motsatt ende av skalaen fikk Nordlys’ ferske kommentator Fjellheim terningkast 5.

– Han har klart å etablere seg som en av landets ledende kommentatorer på dette feltet.

Også Rolness skrøt av lørdagens utgave av Nordlys:

– Det er en helt vanvittig situasjon, og folk er redde og engstelige. Om dere skal ha tillit og troverdighet hos deres lesere må dere ta den bekymringen på alvor, konkluderte Rolness overfor de rundt 200 fremmøtte.

Selvkritisk NRK-journalist

Under debatten i etterkant av Rolness’ leggspark, var NRK Finnmarks Tarjei Abelsen selvkritisk på journalistenes vegne. Han innrømmet blant annet at mediene nok i for stor grad har konsentrert seg om å dokumentere hva som skjer, og for lite om å sette hva som skjer inn i en større sammenheng.

– Dette er nytt for de fleste av oss. Vi har kanskje for lite kunnskap om islam og Syria-krigen, sa Abelsen, som arbeider i NRK Finnmark der han blant annet jobber med en radiodokumentar om to brødres flukt til Norge via den arktiske ruten.

Abelsen sier at de i NRK Finnmark har diskutert om de kanskje blir for snille i dekningen.

– Du blir kanskje underbevisst redd for å havne i bås med dem som blir stemplet som tullinger. Så jeg tror det kan være med å påvirke hvordan vi dekker det.

Tar til orde for strammere innvandringspolitikk

Nordlys-kommentator Fjellheim har altså markert seg som en kritisk stemme til immigrasjonen. Han har på kommentatorplass blant annet skrevet at «det er tvingende nødvendig å redusere tilstrømmingen av asylsøkere, alt annet er uansvarlig.»

– Jeg har ingen annnen agenda enn å stille relevante journalistiske spørsmål og bidra til en åpen samtale og offentlig debatt om norsk asylpolitikk. Som meningsbærer har jeg tillatt meg å mene at det er riktig å stramme inn norsk innvandringspolitikk. Det handler rett og slett om å komme folket i møte, sa Fjellheim.

Rolness fulgte opp med å si at det journalister må gjøre er nettopp å sette det som skjer inn i en større sammenheng.

– Et kjernespørsmål er hvorfor det kommer så mange nå. Russland slapp de ikke gjennom før. Man må finne ut av det. Jeg vet at NRK har enorme ressurser. I Finnmark har man den tetteste ansamlingen av statsbetalte journalister i hele verden. Man må forklare hva som skjer. Folk lurer på hvorfor dette skjer nå, sa Rolness.

Han mener norske medier har vært for opptatt av det han omtalte som «push-faktoren», som handler om hva som får folk til å reise og at de flykter fra krig, og for lite av det han omtalte som «pull-faktoren», som dreier seg ting som at grensen er åpen.

– Det er ikke Norges ansvar å overta folk som er misfornøyd med situasjonen i Russland. Det er en av de enkle tingene man ikke trenger sort belte fra journalisthøyskolen for å skjønne, sa Rolness.

NRK Finnmarks regionredaktør og tidligere Moskva-korrespondent Morten Ruud svarte senere at også NRK har gjort reiser over til Russland.

– Ikke så mange ganger som vi skulle ønske, men vi har vært over. Situasjonen har vært og er fortsatt ganske kaotisk. Hva er det som virkelig skjer? Det er mange som sier at de nærmest er blitt oppfordret til å komme veien via den arktiske ruten. Det mener jeg vi har fått vist ganske brukbart, men kanskje ikke godt nok, sa Ruud, som tok ordet fra salen.

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK

Powered by Labrador CMS