Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Frem til nå har det ikke eksistert en søkbar offentlig journal for Oslo kommune. Det har Redaktørforeningen, i samarbeid med Innsyn.no og Fædrelandsvennen gjort noe med.
Annonse
De har samlet offentlig journal seks årganger bakover i tid fra alle virksomhetene, og skriver dataprogrammer som gjenkjenner den enkelte etat og bydels måte å føre offentlig journal på. Disse journalene er samlet i en database som stadig oppdateres, og hvor brukeren kan velge å søke i enkelte etater eller på tvers av alle enhetene.
Fredag er nesten fire millioner dokumenter som er søkbare fra Oslo kommune. Ordfører i kommunen Marianne Borgen takker mannen bak Innsyn.no, Tarjei Leer-Salvesen for arbeidet med prosjektet.
– Vi ønsker mer åpenhet i kommunen, men har gjort det for komplisert. Vi ønsker mer kritisk journalistikk og håper mange journalister vil søke i våre journaler. Vi trenger at flere ser politikerne i korta, sier hun.
Det nye verktøyet ble lansert på et frokostmøte på Oslo Media House fredag.
– Journalene i Oslo kommune er ikke bra eller spesielt velutviklet. Derfor syntes vi det var en god idé å inngå samarbeid med Innsyn.no og Fædrelandsvennen. Vi gjorde en avtale om at de gjorde jobben og at redaktørforeningen finansierte det, slik at vi kan tilby dette til alle som ønsker å gjøre journalistikk på Oslo kommune, sier generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen.
Han legger til at Oslo som Norges største kommune - en kjempestor forvaltningsenhet - er viktig å drive journalistikk på. Han har selv testet det nye systemet.
Tarjei Leer-Salvesen forteller Journalisten at han har jobbet med å åpne opp Oslo kommune siden mai. Arbeidet har foregått på deltid og han beregner at det har tatt mellom tre og fire uker.
Han har brukt noe av tiden til å krangle med fagetater i kommunen, men forteller at det er verdt det.
– Verdien på sikt er større enn arbeidet som er nedlagt, mener han.
Leer-Salvesen forteller at ideologien bak Innsyn.no handler om å styrke journalister som yrkesgruppe. Når pressen har så store utfordringer som den har, kan vi i det minste stå sammen om å gjøre innsyn enklere, mener han.