Ordfører Marianne Borgen i Oslo kommune takker mannen bak Innsyn.no, Tarjei Leer-Salvesen. Foto: Angelica Hagen
Ordfører Marianne Borgen i Oslo kommune takker mannen bak Innsyn.no, Tarjei Leer-Salvesen. Foto: Angelica Hagen

Oslos ordfører: – Trenger at flere ser politikerne i korta

Takker Innsyn.no som lanserer verktøy for å bedre innsyns- og søkemuligheter i kommunens postjournaler. 

Publisert Sist oppdatert

Frem til nå har det ikke eksistert en søkbar offentlig journal for Oslo kommune. Det har Redaktørforeningen, i samarbeid med Innsyn.no og Fædrelandsvennen gjort noe med.  

De har samlet offentlig journal seks årganger bakover i tid fra alle virksomhetene, og skriver dataprogrammer som gjenkjenner den enkelte etat og bydels måte å føre offentlig journal på. Disse journalene er samlet i en database som stadig oppdateres, og hvor brukeren kan velge å søke i enkelte etater eller på tvers av alle enhetene. 

Fredag er nesten fire millioner dokumenter som er søkbare fra Oslo kommune. Ordfører i kommunen Marianne Borgen takker mannen bak Innsyn.no, Tarjei Leer-Salvesen for arbeidet med prosjektet. 

– Vi ønsker mer åpenhet i kommunen, men har gjort det for komplisert. Vi ønsker mer kritisk journalistikk og håper mange journalister vil søke i våre journaler. Vi trenger at flere ser politikerne i korta, sier hun. 

Les også: Hvis det offentlige ikke åpner opp, gjør Tarjei det for dem

– Virkelig noe annet

Det nye verktøyet ble lansert på et frokostmøte på Oslo Media House fredag. 

– Journalene i Oslo kommune er ikke bra eller spesielt velutviklet. Derfor syntes vi det var en god idé å inngå samarbeid med Innsyn.no og Fædrelandsvennen. Vi gjorde en avtale om at de gjorde jobben og at redaktørforeningen finansierte det, slik at vi kan tilby dette til alle som ønsker å gjøre journalistikk på Oslo kommune, sier generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen. 

Les også: Mener svikten i Oslo-innsyn må få konsekvenser

Han legger til at Oslo som Norges største kommune - en kjempestor forvaltningsenhet - er viktig å drive journalistikk på. Han har selv testet det nye systemet.

– Det er virkelig noe helt annet, sier han. 

Les også: Oslo kommune bryter offentlighetsloven

Verdt å krangle

Tarjei Leer-Salvesen. Foto: Angelica Hagen
Tarjei Leer-Salvesen. Foto: Angelica Hagen

Tarjei Leer-Salvesen forteller Journalisten at han har jobbet med å åpne opp Oslo kommune siden mai. Arbeidet har foregått på deltid og han beregner at det har tatt mellom tre og fire uker. 

Han har brukt noe av tiden til å krangle med fagetater i kommunen, men forteller at det er verdt det. 

– Verdien på sikt er større enn arbeidet som er nedlagt, mener han. 

Leer-Salvesen forteller at ideologien bak Innsyn.no handler om å styrke journalister som yrkesgruppe. Når pressen har så store utfordringer som den har, kan vi i det minste stå sammen om å gjøre innsyn enklere, mener han. 

Powered by Labrador CMS