Spekter/NRKs advokat Tarjei Thorkildsen og NJs advokal Knut Skaslien snakker sammen etter rettssaken. Foto: Kristine Lindebø

– Nedbemanning er en del av utviklinga, og det vil fortsette

Det sa Spekter/NRKs advokat siste dag i arbeidsrettssaken mellom NRK og NJ.

Publisert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Gårsdagens varsling om nedbemanning i Dokumentar- og samfunnsavdelinga er bare en illustrasjon på at man er ikke ferdig med nedbemanning i NRK, sa advokat Tarjei Thorkildsen i sitt sluttinnlegg i Arbeidsretten tirsdag.

–Dette er en del av utviklinga, og det vil fortsette.

Thorkildsen er partner i Advokatfirmaet Bahr og representerer NRK og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter i saken mellom dem og Norsk Journalistlag (NJ).

Partene møtes i retten etter at NJ-medlemmene Rajan Chelliah og Simona Halle gikk til sak mot NRK da de ble sagt opp under en nedbemanning i Østlandssendingen. NRK mente blant annet at Chelliah ikke hadde nok kompetanse. Tirsdag var siste dag i retten.

– Ikke grunnlag

Den juridiske kjernen i saken handler om at NRK valgte å bruke journalister i Østlandssendingen som en egen gruppe i nedbemanningsprosessen, det man gjerne kaller utvalgskrets.

Formelt skal retten ta stilling til om oppsigelsene er i strid med hovedavtalens paragraf 36.

Spekter mener hovedavtalen fra 1995 ikke sier noe om utvalgskrets, ifølge Thorkildsen.

Advokat Tarjei Thorkildsen representerer Spekter/NRK i Arbeidsretten. Foto: Kristine Lindebø

– Det er ikke noe grunnlag for å si at man også etablerte en regel om utvalgskrets den gang, sa han i sluttinnlegget.

Thorkildsen pekte på at NJ den gang ikke var en del av forhandlingene, de fikk kun en kopi av avtalen i etterkant, og i sitt sluttinnlegg mente han at NJ nå argumenterer for å fortolke avtalen.

– En kan aldri strekke seg lenger enn å si at ordlyden (i avtalen, journ.anm) er åpen, sa advokaten.

For mange

NJ mener Oslo bør være én, samlet utvalgskrets, altså at man ser Marienlyst og Østlandssendingen under ett. Gjorde man det kunne NRK trolig funnet arbeid til Chelliah og Halle på Marienlyst, mener NJ, og sier dette handler om stillingsvernet, og hvor sterkt det står.

– Hele NRK har aldri vært én krets, heller aldri alle journalister i NRK i Norge, heller ikke alle i Oslo, sa Thorkildsen.

– Vi snakker om i overkant av 1.000 journalister i Oslo, fordelt i seks divisjoner, sa han videre.

Han påpekte at Spekter og NRK mener det blir alt for mange å nedbemanne fra. Videre trakk han frem at Østlandssendingen ikke har vært involvert i nedbemanninger på Marienlyst eller i distriktsdivisjonen.

– Ikke kvalifisert

NJ har tidligere trukket frem at NRK lyste ut andre stillinger omtrent samme tid som at Chelliah mistet jobben, blant annet i nyhetsdivisjonen på Marienlyst. Thorkildsen argumenterte her for at det var usannsynlig at Chelliah var kvalifisert for disse.

Til dette svarte NJs advokat Knut Skaslien at stillingene uansett kunne ha ført til at andre stillinger ble ledige.

– Om man sier at journalister i Oslo er én krets, da er det sannsynlig at man finner én stilling han er kvalifisert til.

Dom i saken skal være klar til 27. september.

Powered by Labrador CMS