NRKJ vil bruke nye kollegers lønnsnivå til å kreve lønnsløft for alle til våren

NRKJs leder Richard Aune mener allmennkringkasteren viser at de har evne til å gi konkurransedyktig lønn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det siste året har NRK hentet en rekke mellomledere og journalister fra kommersielle konkurrenter i mediemarkedet. Bransjenettstedene Medier24 og Kampanje publiserte tirsdag en gjennomgang av ulike NRK-mellomlederes og -journalisters lønninger.

– Lønna er finfin, og skiller seg lite fra den jeg hadde før, sier Arve Bartnes som tidligere i år forlot Dagbladet til fordel for jobben som redaksjonssjef i NRK til Medier24.

Vil løfte alle

NRKJ-leder Richard Aune sier at lønnsspørsmålet utvilsomt vekker engasjement blant de rundt 1.800 medlemmene. 

– Det jeg hører er at folk sier at dette viser at NRK kan gi riktig lønn hvis de vil, og at de gleder seg til våren, sier Aune til Journalisten.

Denne illustrasjonen bruker NRKJ selv for å
sammenligne lønnsnivået mellom ulike
mediebedrifter.

Han varsler allerede nå at han bli overrasket om ikke fagorganisasjonen ikke kommet til å gjenta et krav om å løfte medlemmene lønnsmessig fra en 32. plass på lønnsstatistikken og opp blant de 10-11 best betalte.

– Det gjelder å gi journalistene riktig lønn. Og her virker det som NRK endelig har gitt riktig lønn. Men NRK har ikke gitt riktig lønn til den vanlige journalisten i NRK. Det ønsker vi at de skal åpne opp for til våren.

Det er ikke bare mellomledere som er ansatt med det som ifølge Kampanje er på nivå over de kommersielle mediehusene. Også nyansatte NRK-journalister har ifølge Kampanjes tall en lønn over NRKs snittfastlønn på 538.790 kroner. Men at det er forskjeller i lønn mellom journalister er noe fagforeningen aksepterer.

– Vi har et lønnsssystem i NRK som gjør at man kan ha lønnsforskjeller ut fra ansvarsnivå, kompetanse også videre. At noen tjener noe mer enn andre har vi ikke noe problemer med. Det som er problemet er at alle ligger langt under. Alle må løftes. Og noen må løftes mer enn andre.

Penger til kursing

Aune sier lønnsnivået de ser blant nyrekrutterte skaper forventning blant medlemmene før våren.

– Dette viser at NRK har mulighet til å gi konkurransedyktig lønn når de mener det er grunn for det. Vi er ikke mot at mellomledere i NRK skal få konkurransedyktig lønn. Men det må også gjelde vanlige journalister i NRK.

NRKJ-lederen avviser at NRK er lønnsledende i dag, og han mener heller ikke at NRK bør komme dit, men snarere være konkurransedyktig.

– Å være midt på haugen mener vi er rett og rimelig.

De siste årene har NRK i flere runder tilbudt sluttpakker for så å ansette folk med annen kompetanse. Aune vil ikke sette lønnssaken opp mot dette, men understreker snarere at NRK har et ansvar for å opprettholde medarbeidernes nødvendige kompetanse.

– Kravene til oss journalister endrer seg hele tiden. I den konteksten må NRK sørge for at vi hele tiden har den rette kompetansen. Det kommer til å koste tid og penger. Det må være rom i vaktplanen for å kunne gjøre det, og det må settes av penger til kursing. Det kommer vi til å være opptatt av fremover.

Mulige og umulige argumenter

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord avviser overfor Medier24 både at lønn er brukt som virkemiddel for å rekruttere og at NRK er lønnsledende eller lønnsdrivende.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skriver i en tekstmelding til Journalisten at han mener inntrykket saken i Medier24 gir, er galt, og viser til Beverfjords svar overfor nettavisen.

– Jeg syns for øvrig det er legitimt at en klubbleder bruker både “mulige og umulige” argumenter for lønnsøkning foran et oppgjør. Det ville jeg også gjort, skriver Eriksen.

 

Powered by Labrador CMS