Helge Nitteberg (fra venstre) og John Arne Markussen tok tak i NRK og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen under debatten på Svarte Natta. Foto: Martin Huseby Jensen
– NRK blir betraktet som nedarvet gode på linje med monarkiet
TROMSØ (Journalisten): Da kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen så tittelen på programposten trodde det var Svarte Faen han skulle til, ikke Svarte Natta.
– Men er det mulig å tenke seg den dagen 300 journalister samles og det ikke er grunn til å kritisere NRK for noe. Det er diskusjoner som denne, hvor vi får beskjed om hvor vi ikke er gode nok, som utvikler oss. Hadde ingen hatt synspunkter ville det vært livsfarlig. Det er av et gode, ordla kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen seg i debatten “Med lisens til å kvele” hvor han møtte Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen og sjefredaktør Helge Nitteberg fra Nordlys.
Kritikken mot NRKs tilstedeværelse på nett og pengebruk har vært gjenstand for kritikk i flere år, men som følge av de dårlige økonomiske tidene i de kommersielle mediene er den blitt løftet høyere i år enn tidligere år.
Markussen i Dagbladet har på kommentarplass omtalt NRK som «Politikernes bortskjemte drittunge». På spørsmål fra moderator Arne O. Holm forsøkte Markussen å presisere bruken av drittunge-begrepet.
– At NRK blir betraktet som nedarvet gode på linje med monarkiet – det blir tatt ut av hver politisk debatt og løftet inn i egen tolkningsramme. Holdningen rundt finansiering av NRK bærer preg av det. Vi ser en ukritisk overfinansiering, forklarte Markussen som har lest gjennom NRKs årsrapporter og forteller at det kjernen i oppdraget er blitt synlig etter nettet kom inn.
Markussen gjorde også oppmerksom på at i Finland er lisenskringkaster YLE klaget inn til europeiske konkurransemyndigheter nettopp på grunn av nettaktiviteten.
Dekk opp blindsonene
Dagblad-sjefen er ikke den eneste som har vært kritisk mot NRK. I Nordlys sitter Helge Nitteberg og opplever at NRKs distriktskontor i Troms bruker mer ressurser på å dekke Tromsø, som har to dagsaviser, enn å dra utenfor kommunen.
Nitteberg mener det er en selvfølge at NRK skal være på nett. Noe annet mener redaktøren vil være en fornærmelse mot lisensbetalerne.
– Men det handler om måten de gjør det på. De ligner oss i den kommersielle delen av mediene i økende grad. Det blir mer og mer tekst. Dessuten er Tromsø godt dekket. Hvorfor bruker ikke NRK heller ressursene til å dekke blindsonene. Det er mange av dem. Også i nærheten av Tromsø, hvor markedet ikke leverer, heller ikke NRK.
Nordlys-sjefen mener at distriktsoppdraget til NRK bør handle om å dekke blindsonene og å fortelle historier fra distriktene til hele Norge.
Eriksen tok til seg innspillet.
– Vi skal nok diskutere hvordan vi prioriterer, samtidig skal ikke NRK være så lokal som mange av lokalavisene.
Godt med kritikk
Kringkastingssjefen sier han ikke klarer å peke på hvor NRK lykkes og ikke lykkes blant sine distriktskontor. Det kan være de kan bli bedre, men å gi karakteristikk på jobben i Troms gjør kunne han ikke gi.
– Jeg tror kritikken av NRK er til det gode. Dere sier vi blir likere og likere på nett, men oppfatningen hos publikum er det motsatte. Vi har et bredere oppdrag og mye bredere front enn min gamle avis Dagbladet. Jeg er opptatt av at vi skal løfte hele oppdraget, ikke bare nyhetsoppdraget.
Nitteberg på sin side mener NRK selv ikke er i stand til å regulere hvilken retning de skal gå. Her må politikerne være tydelige i bestillingen til NRK, mener han, om hva NRK skal gjøre mer av og hva de skal gjøre mindre av.
Halve salen fra NRK
Salen debatten fant sted var fullsatt. Enkelte satt på gulvet, andre lente seg til veggen. Interessen for diskusjonen er stor. Meningene mange.
– Det er flere som rakk opp hånden her enn det jobber i Dagbladet, sa Markussen etter at moderator Holm oppfordret deltagere som jobber for NRK om å rekke opp hånden.
NRK får neste år 5,4 milliarder kroner i inntekter fra staten. Det er frustrerende for de kommersielle konkurrentene som opplever konstant fall i reklameinntektene.
Eriksen på sin side mener dette ikke handler om NRK skal være på nett eller ei, men om Norge skal ha en velfungerende allmennkringkaster eller ei.
– Er logikken at om utenriksdekningen bygges ned andre steder så bør NRK også gjøre det?
Arne O. Holm ville vite hva som skilte mellom Markussens kritikk og Frps kritikk, siden NRK vanligvis utsettes for angrep fra denne siden av politikken.
– Man bør heller høre på min kritikk enn Frps. Jeg er ikke en klassisk person som er ute etter NRK. Jeg vil NRK vel på sikt. Men i min verden er public broadcasting løse oppgaver der markedet svikter og kommer til kort, sa Markussen og la til at: – Nettmarkedet i Norge er fullstendig velfungerende uten NRKs enorme innsats. I hvilken grad har da NRK der å gjøre.
Uten pistol
– Jeg trodde jeg skulle til Svarte Natta, men da jeg så tittelen på sesjonen «Med lisens til å kvele?» trodde jeg var Svarte Faen.
Eriksen gjentok publikums holdning til NRK og at deres er langt bedre enn journalisters. Han la også til at ja, resultatet fra undersøkelsene kan også la seg rive ned.
– Også land vi ikke liker å sammenligne med hvor sittende sjef også har et godt omdømme om det spørres om det, skjøt Markussen inn.
– Ja, men jeg har ikke pistol, svarte Eriksen.