Formann i DJ, Lars Werge, kaller inn til ekstraordinært møte i DJ i dag for å diskutere anklager om seksuell trakassering i fagforbundet. Foto: Flemming Leitorp

Anklager om seksuell trakassering ryster Dansk Journalistlag

To deltidsansatte studenter hevder å ha blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep i danske journalisters fagforbund. Det har ført til suspensjoner og oppvask.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Danmark har det så langt vært relativt stille rundt #meetoo i mediebransjen. Unntaket er i journalistenes egen fagorganisasjon – Dansk Journalistforbund (DJ). Forrige uke fortalte to kvinner at de var blitt utsatt for seksuell trakassering mens de var deltidsansatte studenter i forbundet. Det ene tilfellet skal ha pågått i flere måneder, og var både psykisk og fysisk, avslører danske Journalisten.

Anklagene har skapt rystelser i DJ og i mediebransjen. I dag kaller ledelsen inn til ekstraordinært møte, for å diskutere utviklingen i saken. Møtet går for lukkede dører.

Sigrid Benedikte Strøyer er en av kvinnene som hevder å ha blitt utsatt for sex-trakassering. Hun var ansatt praktikant i DJ fra 2009 til 2011. I et offentlig innlegg på Facebook beskriver hun en sjef som skjøv henne ut i kulden da hun ikke ville flørte tilbake eller svare på eposter med innhold som «jeg vil ligge mellom dine ben». Hun gikk til kollegaer og ba om hjelp, men de frarådet henne å gå til ledelsen.

Ifølge Journalisten, ble Strøyer kontaktet av en annen tidligere studentansatt kort tid etter at hun hadde publisert innlegget på Facebook. Kvinnen, som er anonymisert i artikkelen, forteller om seksuell tilnærming fra en kollega i DJ, og et seksuelt overgrep fra et styremedlem. Hun varslet sin kontaktperson i bedriften, som hevder å ha tatt saken videre i systemet. Men ledelsen nekter for å ha kjennskap til hendelsene.

Ledelsen avviser sexistisk kultur

I etterkant har tre tidligere medarbeidere stått frem i fagbladet og kritisert en usunn og sexistisk kultur i forbundet. Beskyldningene har blitt avvist av de anklagede, som fortsatt jobber i DJ. Direktør Linda Garlov hevder hun ikke kjenner til seksuell trakassering eller en ukultur blant sine ansatte.

– Jeg er målløs over at noen kan hatt den opplevelsen. Det er ikke antydning til sexistisk kultur i DJ, og jeg er rystet over at noen sier det, sier hun i et intervju med det danske fagbladet

Ledelsens håndtering av saken og Garlovs uttalelse har vakt sterke reaksjoner. Også nestleder Tine Johansen får kritikk for å ha avvist anklagene før saken er grundigere undersøkt. 

– Det høres ut som om problemet er en usunn sladrekultur, hvor noen har vært ivrige etter å viderebringe rykter uten å gå til ledelsen og få gjort noe med det. Men jeg tror og håper at problemet forsvant med de medarbeiderne. En sexistisk kultur har vi ikke, og det er jeg garantist for at vi ikke får så lenge jeg er i DJ, sier nestlederen til fagbladet.

Til Journalisten forteller DJs formann, Lars Werge, at det har vært en livlig debatt i etterkant av artiklene. I kommentarfeltet på Journalisten, og i eposter har mange hevdet at forbundsledelsen har visst hva som foregikk, men at de så gjennom fingrene med det. DJ har derfor satt i gang en eksterne undersøkelser om de konkrete anklagene, samt påstanden om en sexistisk kultur og det ledelsesmessige ansvaret i perioden.

Mens undersøkelsene pågår, er Garlov og de to anklagede medarbeiderne suspendert. 

Powered by Labrador CMS