Kristina Nilsen. Foto: nyebilder.no

Utfordrer Kongo-reporterne

Kristina Nilsen i Retriever håper journalistene som dekket drapssaken, letter på sløret under Skup.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kristina Nilsen i Retriever er analytikeren bak undersøkelsen av hvordan norske medier dekket arrestasjonen og rettssakene mot nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i DR Kongo. Hun er spent på hva reporterne som var i Kisangani, kan og vil avsløre om forholdet til kildene.

Ukritisk

Kongo-dekningen er første post på Skup-seminaret i Tønsberg. Fem journalister og nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen sitter i panelet, mens Nilsen skal gi en kort presentasjon av undersøkelsen.

– Jeg er veldig nysgjerrig på hva de mener om analysen av ukritiske intervjuer med Moland og French, sier Nilsen til Journalisten.

– Er de enige i vår analyse, eller synes de selv de stilte skarpe nok spørsmål?

Nilsens rapport konkluderer med at det ikke finnes tydelige spor av kritiske spørsmål i 73 prosent av sakene der de tiltalte var hovedkilde. Hun sier det er tatt høyde for utelatte spørsmål i teksten, indirekte tale og andre formuleringer som viser at reporterne gikk de to på klingen.

Kildekamp?

NRKs Hallvard Sandberg, Fredrik Græsvik i TV 2, Nilas Johnsen i VG og Dagbladets Tore Bergsaker sitter i panelet.

Analysesjefen håper reporterne vil lette mer på sløret og fortelle om tilbakeholdenheten skyldes krav fra Moland og French, bekymring for å røpe spor som ikke var ferdig gransket, eller konkurransen mediene imellom.

– Underveis satt jeg som leser og seer med inntrykk av at det var mye vi ikke fikk vite. Det gjaldt aller mest i den første fasen, da vi lurte på hva Moland og French egentlig gjorde i Kongo.

Forskjeller

Nilsen mener det ikke er avgjørende forskjell på hvordan de norske mediene dekket saken. Selv sitter hun igjen med inntrykk av VG som mest kritisk og pågående, Dagbladet og TV 2 som mer forsiktige med å angripe nordmennenes forklaringer, og Aftenposten og NRK som mest nøytrale.

Dekningen ble livlig diskutert underveis. Norske medier fikk kritikk for alt fra sjåvinisme og manglende innsikt i kongolesiske forhold, til nådeløs utlevering av de tiltalte. I september spurte French via TV 2: ”Prøver VG å få oss drept?

– Vi ser etter hvert at mediene lente seg mer på eksperter. Morten Bøås ble aller mest brukt, men også fagfolk som uttalte seg om bevisførsel og psykisk helse. Nielsen er nysgjerrig på om journalistene i ettertid vil fortelle kritikken spilte noen rolle for mediene som dekket drapssaken tettest.

Retriever har gjort undersøkelsen for Skup, men tatt kostnaden selv. Les hele rapporten her (PDF).

Powered by Labrador CMS