Da Tomm W. Christiansen var på reportasjetur i 2011 fikk han veldig følelsen av å være i et angiversamfunn. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

Tomm W. Christiansen er svartelistet av syrisk etterretningstjeneste. Var engstelig da han var i landet

Havnet trolig på listen etter reportasjetur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Artikkel er oppdatert med sitater fra Tomm W. Christiansen

Det er den syriske avisen Zaman Al Wasl som har fått tak i etterretningsarkiver fra Assad-regimet hvor navn på personer som gjennom mer enn 30 år er blitt registrert og overvåket med hensikt i å registrere, arrestere eller nekte disse innreise til Syria. 

I arkivene befinner 75 norske navn på en liste. NRK har fått tilgang til denne listen og har ettergått opplysningene. Blant navnene står frilansfotograf Tomm W. Christiansen som sammen med Anders Fjellberg vant både Skup-prisen og Den store journalistprisen i fjor får deres sak i Dagbladet om flyktningers sjebnesvangre reise gjennom Europa i «Våtdraktmysteriet».

Trolig har Christiansen havnet på listen etter en reportasjereise til Syria i 2011 forteller fotojournalisten til NRKs nyhetsmorgen (07:05).

– Jeg har jo lest og hørt mye om Assads etterretningstjenester. De skal være blant de mest effektive i Midtøsten. Vi følte at mennesker vi møtte var veldig opptatt av hvem vi var og hva vi gjorde der. Taxi-sjåfører og hotellansatte. Vi fikk veldig følelsen av å være i et angiversamfunn, forteller Christiansen til NRK. 

Pågrepet i Kairo

Til Journalisten forteller han at teamet fra Dagbladet reiste inkognito og hadde verken stort fotoutstyr eller gjorde nummer ut av at de var journalister på reise. 

– Det kan også ha sammenheng med jobber jeg gjorde i andre land under den arabiske våren. På et tidspunkt ble jeg også delvis anholdt av militæret i Kairo. Dette skjedde i forkant av reisen til Syria. Det kan ha sammenheng.

Christiansen sier at de var engstlige under oppholde i landet. Han visste at Assad-regimet hadde et velutbygd etterretningsnettverk og at de hadde bygd opp et angiversamfunn.  

Fotojournalisten er langt fra fremmed for å reise inn i konfliktområder. Da han dekket krigen på Balkan ble huset han sov i satt fyr på. Flere ganger har han tenkt at han ikke bør reise til risikoområder, men det går ikke lange tiden før han ombestemmer seg. 

– Det er en formidlingslyst som ligger der, og utvilsomt også en eventyrlyst

Les intervjuet vi gjorde med ham i fjor: Dagbladets fotojournalist Tomm W. Christiansen faller til ro når alt annet er i bevegelse

Holder seg unna Syria

Han forteller videre at han er godt vant med å passe seg for myndighetene og politi når han har vært i konfliktområder, men i Syria var det ekstra trykkende. 

– Hvis jeg har gjort noe Assad-regimet ikke liker, kan jeg kanskje innerst inne være litt fornøyd med det. Uansett påvirker det verken meg eller jobben jeg gjør. Kanskje bortsett fra at jeg skal holde meg borte fra Syria en stund.

NUPI-forsker og tidligere etterretningsoffiser Vegar Walter Hansen forklarer til NRK at slike lister er lett å komme på og vanskelig å komme av. Disse regnes også som det aller mest hemmelige en sikkerhetstjeneste har. 

For et par år vant han klassen dokumentar utland under Årets bilde for dokumentaren «Bloodlands» fra Ukraina.

Mer om Christiansen kan du lese her. 

Powered by Labrador CMS