Lysholms opplevelse av den gjentagende sentrum-periferdebatten er at den sjelden løfter fram konkrete problemstillinger. Snarere oppleves den som en generell Oslo-kritikk. Han mener Fjellheim også tar feil når han hevder at mediene i Oslo forstår distriktene for dårlig, og viser til at det utenfor Oslo er liten forståelse for hvor underrepresentert Oslo er på Stortinget og med få lokale medier.
– Oslo er også et distrikt, sier han. Men: – Jeg tror kritikerne har rett i andre ting: Det finnes regionale problemstillinger som ikke når den nasjonale debatten, og som burde vært der. I stedet for å opprettholde debatten som ikke løfter problemstillinger har jeg invitert profilerte kommentatorer og redaktører til å skrive hos oss for å reise problemstillingene.
Fem stemmer, så langt
De fleste har takket ja, og de første av fem kommer på trykk til uken. Og så går det på rundgang. Lysholm sier det ikke er snakk om et stunt. Stemmene skal publiseres inn i overskuelig framtid.
De første fem; for det kan nok være at utvalg og antall endres siden Sørlandet, Innlandet og Finnmark ikke er med, er BAs Sigvald Sveinbjørnsson, Ove Mellingen i TA, Bjørn Sæbø i Rogalands Avis, Egon Holstad eller Stig Jakobsen i iTromsø og Tone Sofie Aglen i Adresseavisen. Lysholm beklager seg over at han ikke har fått med flere kvinner, men håper på at det vil endre seg.
– Vi trenger å få alle problemstillingene. Og så tror jeg vi skal utvide med en stemme fra Innlandet. Jeg ønsker å få ulvespørsmålet belyst fra Senterpartiland.
I tillegg skal Esther Moe i Suldalsposten inn i vikariat for Sigrid Bonde Tusvik på fredager.
Planen er også å gjøre egen journalistikk på kommentarene.
Annonse
Nye muligheter
– Dette er noe vi alle som sitter et stykke utenfor Oslo-pressa kjenner litt på. Altså at den er veldig nærsynt. Det skal veldig mye til for at sakene våre kommer på dagsorden. Adresseavisens saker har vanskeligere for å komme på Dagsnytt18 enn Aftenpostens. Det kjenner flere på, sier Tone Sofie Aglen. Hun er til daglig politisk redaktør i Adressa. Nå skal hun bruke kveldene i deadlineukene til å skrive kommentarer for Dagsavisen - mediehuset som har uttalte ambisjoner om å etablere seg i Trondheim.
Aglen forteller at de diskuterte dette, hun og sjefen. Men muligheten til å bruke en arena som når annerledes enn Adresseavisen er for god. Redaktøren får mulighet til å rette på perspektivet. Skrive om ting som får for lite oppmerksomhet. Og ikke minst synliggjøre Adresseavisen utenfor Midt-Norge. Et godt initiativ, karakteriserer hun det som.
– Vi har klaget så mye på at det er dumt ikke å gripe muligheten. Godt tenkt, og jeg nesten ergrer meg for ikke å ha kommet på ideen selv.
Alle kommentatorene har fått tilbud om betaling på linje med Dagsavisens øvrige eksterne skribenter. Ikke alle har takket ja til det.