Journalist Jakob Semb Aasmundsen (t.v.)og fotograf Bjørnar Konglevoll Bekkevard i Tønsbergs Blad. Foto: Erik Wold Aunemo, Tønsbergs Blad
Jacob fikk pris for sine fordommer
Sommervikar-idé i Tønsbergs Blad vakte stor oppmerksomhet og er nå kåret til den beste lokaljournalistikken i Amedia.
Det startet som en idé under jobbintervjuet for en sommerjobb i Tønsbergs Blad. “Jacobs fordommer” ble sommerens mest leste, mest delte, mest debatterte, mest sette og mest omtalte serie i avisa, heter det i en pressemelding fra Amedia.
Journalist Jakob Semb Aasmundsen og fotograf Bjørnar Konglevoll Bekkevard utfordret fordommene så tydelig, gjennomført og pedagogisk at de og Tønsbergs Blad har vunnet Amedias pris for beste lokaljournalistikk i 2015.
Her finner du Jakobs fordommer
- Nyskapende
“De får prisen for et nyskapende prosjekt, et prosjekt som i år er blitt det mest leste, det mest delte, det mest debatterte og mest sette. Og et prosjekt som har påvirket holdninger og bidratt til å endre synet på noen av dem som skiller seg ut i samfunnet. Eller på dem vi har midt blant oss og som vi har sterke og nedfelte synspunkter på,” heter det i juryens begrunnelse.
Foruten å publisere på egne plattformer opprettet Tønsbergs Blad en egen Facebookside som har fått over 3.000 følgere, samt en Instagram-profil som har nærmere 100 følgere.
“Jacobs fordommer” går ifølge juryen inn i en tradisjon der pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk og som oppgave “å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep og forsømmelser.”
Levende mennesker
“Prosjektet går inn i denne tradisjonen på en ny måte når den lar oss få møte personer og grupper vi har fordommer mot – og konfronterer disse fordommene, ikke bare med fakta, men med levende mennesker, som har en historie å fortelle”, uttaler juryen.
Etter jobbintervjuet utviklet Jakob Semb Aasmundsen utover våren prosjektet sammen med nyhetsledelsen i Tønsbergs Blad. Han ble også kjent i år som 17. mai-taler i Tønsberg.
I serien utfordres ti ulike fordommer, mot naturister, bifilie, muslimer, overvektige og mye annet. Hver fordom er presentert etter en fast oppskrift med intervju med én eller to caser, og ekspertkilde. Til hver sak ble det laget en videoreportasje.
Andre utmerkelser
Bergensavisen fikk hederlig omtale for en reportasjeserie om menneskehandel og utnyttelse av barn, Østlands-Posten fikk heder for en serie om Treschow-familiens makt og innflytelse i Larvik, mens Tidens Krav ble hedret for sin dekning av sykehusstriden i Møre og Romsdal.
Avisa Nordlys ble tildelt prisen for årets mediehus i 2015.