Undersøkelsen viser at seksuell trakassering fortsatt forekommer - 178 svarer at de har blitt opplevd ubehagelige situasjoner de siste seks månedene. Foto: Andrea Gjestvang
Måtehold med alkohol reduserer risikoen for at uheldige ting skjer, mener Kjersti Sortland
Richard Aune i NRKJ og klubbleder i VG Tor-Erling Thømt Ruud er ikke overrasket over resultatene som kom fram av #metoo-undersøkelsen.
Redaktør i Budstikka, Kjersti Sortland, synes det er urovekkende at mer enn en av ti kvinner under 30 har opplevd trakassering de siste seks måneder.
– Det er ikke bra. Det samsvarer med mine erfaringer at det er vikarer og midlertidig ansatte som er den utsatte gruppen, sier Sortland. – Dette må alle ledere av redaksjoner ta inn over seg. Problemet er ikke så tilbakelagt som vi kanskje har trodd.
Sortland vil trekke frem måtehold med alkohol som en vesentlig løsning på problemet. Hun mener den moderne lederen må forstå at det er mulig å tilrettelegge festen slik at det blir lagt opp til måtehold.
– Da reduserer du risikoen for at uheldige ting skjer betydelig. Om ledere er oppmerksomme på det i alle sosiale arrangementer reduserer du effektivt risikoen, legger Sortland til.
– Dumme ting skjer ofte i sammenheng med stort alkoholinntak i forbindelse med sosiale jobbarrangement. Det er min erfaring etter å ha jobbet i mange forskjellige redaksjonsmiljøer. For 20 år siden var det ofte fri flyt av alkohol og det kunne fremstå som om å gjøre å bli full på på julebordet. Ledere overså at dette bidro til å skape situasjoner som ikke var bra eller hyggelig, for alle, sier hun til Journalisten.
Ikke et gammelt problem
Leder i NRKs Journalistklubb (NRKJ), Richard Aune, mener dette med med all tydelighet er et alvorlig problem som må tas tak i.
– Vi hører ofte fra NRKs ledelse at dette ikke er et særlig problem i dag. Det er feil. Disse resultatene samsvarer med våre rapporter, seksuell trakassering foregår fortsatt. Vi må ikke narre oss selv til å tro at dette er et gammelt problem, sier han til Journalisten.
Undersøkelsen viser at midlertidige ansatte og de med kort ansiennitet er mer utsatt for seksuell trakassering enn andre. Aune har hatt mistanker om dette, og mener det er viktig å ta tak i arbeidsmiljøet.
–Har du et arbeidsmiljø preget av frykt og usikkerhet, er det vanskelig å ta dette opp. Har du en trygg og god arbeidplass er det lettere å gjøre noe med situasjonen. Jobber du i en utrygg virkelighet er sjansene for å si ifra ganske liten, legger Aune til.
Annonse
Underrapportering
VGs klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud, mener det er bra at tallene kommer fram nå.
– Dette viser at de midlertige ansatte er mer utsatt for seksuell trakassering enn andre. Undersøkelsen viser at de endelig får sagt ifra. Det har kanskje ikke vært så lett for dem å si ifra i frykt for å miste jobben, tror Ruud.
Thømt Ruud er ikke overrasket over resultatene. Han mener det har vært underrapportering på dette i lang tid og at det er positvit at det kommer opp i dagen.
– Vi tok opp dette i klubben i VG for to år siden. Da mente vi at det var noe som måtte tas tak i. Vi har fått på plass gode retningslinjer, HR- apparatet vårt er bra og ledelsen i VG tar dette med stort alvor, sier Ruud til Journalisten.