Frilanskostnadene i KK skal ned. Her fra KK-mila i august. Foto: Martin Huseby Jensen

KK kutter kraftig i frilanshonorarene

– Jeg synes det er alvorlig, og uhørt, at kjøper dikterer pris, sier Toralf Sandåker. Som også kaller prisforhandlingene for teater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

KK har etter sommeren redusert honorarsatsene. Det har utløst sterke reaksjoner blant frilanserne i lukkede fora, men knapt noen vil stå frem og fortelle om ukebladets honorarpraksis.

Journalisten har imidlertid fått tilgang til e-postutveksling fra bladets ledelse i august der det står:

«Er du forresten orientert om våre nye honorarsatser?»

Satsen som oppgis er 3.000 kroner. Dette tilsvarer summen en annen e-post Journalisten har sett som skal dekke såkalte skrivebordsaker, altså der journalisten kun gjør intervjuer over telefon eller e-post, og ikke lager en case. Prisen for sistnevnte var i juni 5.000, men etter det Journalisten kjenner til var den bare måneder tidligere både 8.000 og 12.000 kroner.

Sistnevnte pris omfatter imidlertid en noe lengre reportasje på trykk. Forskjellen i antall arbeidstimer journalistene bruker på de ulike sakene samsvarer imidlertid ikke med nedjusteringen av honorarene, slik at den faktiske timesprisen journalisten sitter igjen med etter kuttet skal være langt lavere enn forskjellen mellom sakene slik det ser ut på papiret, hevder journalistene som har gitt Journalisten innsyn i epostutvekslingen med KK. 

Alle honorarsatsene Journalisten har fått tilgang til inkluderer også bruk på alle platformer, og i flere publikasjoner. 

– Det er lenge siden jeg har skrevet for KK. Jeg mener å huske at gikk ned fra 5.000 til 4.000 kroner for såkalte “skrivebordssaker”, og da gadd jeg ikke å sende så mange pitcher lenger. Men jeg ser at de betalte meg 8000 for en større sak i november i fjor, og det er jo bra, sier frilansjournalist Ingrid Aarrestad Østang.

Østang er en av få frilansere som vil fortelle åpent om hvordan markedet fungerer i dag. Hun leverer blant annet til Allers som senest denne uken honorerte henne 9.000 kroner for en sak. Dette er hun fornøyd med. Allers er for øvrig også en del av det samme Aller-konsernet som KK.

Vanskelig å honorere frilansstoff

Ingrid Skogrand i Aller forklarer at kostnadene må jobbes med kontinuerlig. Foto: Martin Huseby Jensen

Ifølge konserndirektør Ingrid Skogrand i Aller Media er det ingen felles honorarsatser for alle merkevarene i konsernet. Det er også hun som svarer for bakgrunnen til nedjusteringen av honorarsatser i KK ettersom konstituert ansvarlig redaktør Ingeborg Heldal kun har vært konstituert en uke, og svarer på sms at hun derfor ikke har fått satt seg inn ting.

–  I mediebransjen må vi kontinuerlig jobbe med kostnadene våre. Papiropplagene går ned, og den digitale forretningsmodellen er fortsatt mer sårbar enn den vi har på papir, hvor vi gjerne har både løssalgsinntekter, abonnementsinntekter og annonseinntekter. For KK sin del går opplagene i papir ned, mens KK digitalt er “singel source revenue” - en forretningsmodell som er utfordrende da det kun er annonseinntektene som «bærer butikken», skriver Skogrand i en post.

Hun understreker samtidig at det er solid journalistikk som leserne vil ha og at dette er den viktigste bærebjelken i KK, både i magasinet og digitalt.

– Vi vil hegne om kvaliteten, de unike og gode historiene, sakene tar pulsen på det norske kvinner er opptatt av i dag. Det er vår viktigste investering.

Kvalitet koster

Skogrand viser vildere til at konsernet nå står midt i et redaktørskifte for KK-merkevaren, og mener at det er naturlig at en ny redaktør vurderer hvordan budsjettmidlene skal prioriteres, og dermed også hva slags frilanstakster KK kan og skal ha.

Generelt kan jeg si
at honorering av frilansstoff
er vanskelig

– Generelt kan jeg si at honorering av frilansstoff er vanskelig, rett og slett fordi det er krevende å finne objektive standarder som er meningsfulle å verdivurdere alle saker etter. Samtidig erkjenner vi at kvalitetsstoff, som KK er kjent for, koster. Men nå må altså en ny KK-redaktør få anledning til å gjøre sine prioriteringer.

Skogrand fikk for øvrig spørsmål både om hun synes dagens honorarer er anstendige, og i hvilken grad det er mulig for frilansere å forhandle på pris. 

Forhandlingsteater

Styremedlem Toralf Sandåker i NJ Frilans anser KKs nedjustering av honorarer som et forhandlingsutspill, til forhandlinger som ikke er reelle, der kjøper tenker på honoraret som et diktat.

Toralf Sandåker mener frilanserne er utsatt for diktat fra Aller-konsernets side. Foto: Martin Huseby Jensen

– Problemet her er at den som bestiller ikke har forhandlingsfullmakt. Dette er bare teater. Jeg tar ikke dette seriøst, men det seriøse er at dette har betydning for lommeboka til folk, sier Sandåker.

Han viser samtidig til at denne problemstillingen er rett i kjernen på NJs landsmøtevedtak, som hele organisasjonen stilte seg bak, der uttalelsen sa nei til prisdiktat og underbetaling av frilansere.

– Jeg synes det er alvorlig, og uhørt, at kjøper dikterer pris. Jeg pleier å kjøre parallellen med rørleggere; ville de gjort dette med dem. Det ville de selvsagt ikke. Årsaken til at de likevel kan gjøre slikt er at det finnes frilansere som er villige til å jobbe for så lave satser.

– Er det lovlig å bare skru ned satsene?

– Ja, det er klart det er lovlig. Det er avtalefrihet. Men det er opp til oss. Sier vi ja, har vi inngått en gyldig avtale. Sier vi nei, får de ikke noe, og må gå til noen andre.

NJ Frilans jobber nå med å utarbeide nye veiledende satser for frilansere. De foreslåtte satsene er vesentlig høyere enn satsene KK utbetaler.

Ikke på billigsalg

Sonja Nordanger

Nestleder i redaksjonsklubben i Aller Media og styremedlem i NJ Sonja Nordanger reagerer på frilanshonorarene. 
 
– Aller Media, det være seg KK.no, Allers, KK, Se og Hør eller andre av magasinene våre, må betale frilansere en anstendig lønn. Noe annet er rett og slett pinlig. Vi får stadig høre at innholdet i våre publikasjoner er bedriftens gull, og at kvalitet er en viktig investering. Dette er jeg helt enig i, men da henger det ikke på greip å nedjustere frilanshonorarer.   
 
I Aller Media har det vært store nedbemanninger og det er få fast ansatte journalister igjen. Hun påpeker at nå man erstatter disse med frilansere, og ber dem levere kvalitet, da må man også betale deretter. 

– At mediehusene har behov for kostnadskontroll i en utfordrende tid er forståelig, men journalistikk skal ikke ut på billigsalg.
 
Nordanger er klar på at tilbud og etterspørsel selvfølgelig spiller inn på frilansmarkedet, men samtidig viser hun til at frilansere bør kjenne sin verdi. 

– Det er derfor en viktig jobb som NJ Frilans gjør nå, med å utarbeide nye veiledende satser.  Dette er satser jeg håper alle frilansere vil bruke i sitt virke.

Powered by Labrador CMS