Egmont vil ha kontroll på frilansernes innhold på alle plattformer og ber dem si fra seg rettighetene. Foto: Comrade Foot/Flickr.com
Danske Egmont vil ha mer ut av frilanserne
I Norge er det uvisst om de følger etter.
Det er danske Journalisten som skriver at frilansere som arbeider for Egmont i Danmark om kort tid vil få presentert nye kontrakter fra mediekonsernet. I disse kontraktene kommer det fram at arbeidsgiver ønsker ytterligere kontroll over innholdet frilanserne produserer for dem.
– Ifølge kontrakten skal frilanserne avgi alle deres rettigheter til fremtidige plattformer, kjente som ukjente. Det er en begredelig utvikling for frilanserne og for deres levebrød, sier Mariane Molin i Dansk Journalistforbunds forhandlingsteam.
Molin oppfordrer frilansere som kan unnvære inntekter fra Egmont om å finne andre oppdragsgivere. Skulle de fortsette å arbeide for Egmont bør DJ kontaktes før kontrakten underskrives.
Ingen endringer i Norge
Egmont-direktør Axel Walø skriver i en epost til Journalisten at det forligger ingen endringer i Egmonts norske rettighetskontrakt med frilansere.
- Angående bruken av materialet sier kontrakten blant annet at det avtalte honoraret inkluderer Egmont Publishing AS’ rett til å publisere stoffet parallelt i flere medier, på ulike publiseringsplattformer, også i elektronisk form, gjentatte ganger. Stoffet kan også publiseres i medier der Egmont Publishing AS har et redaksjonelt samarbeid med andre utgivere.
- Dette er samme formulering som har vært i kontrakten siden den ble introdusert i 2009.
Walø skriver at i kontrakten står det også at frilansere står fritt til å utføre oppdrag for andre oppdragsgivere. Og at avtaler som denne er inngått med 500 frilansere.
Klubbleder Alexander Berg i Egmont vil ikke uttale seg om disse siden han ikke har sett de danske kontraktene, men sier at det er viktig for bransjen at frilanserne har et godt grunnlag å drive virksomheten sin på.
Stiller spørsmål om lovligheten
Nestleder Toralf Sandåker i Norsk Journalistlag Frilans sier til Journalisten at han ikke en gang vet om disse kontraktene er lovlige. Han reagerer på klausulen om at frilansere ikke skulle kunne ta oppdrag for andre.
– Hadde jeg blitt konfrontert med en slik avtale ville jeg kontaktet NJs advokater for å finne ut om disse er lovlige. Dette er uhørt, sier han.
NJ Frilans har gjennom årene vært i både dialog og konflikt med Egmont og de andre mediehusene om frilanskontraktene. Til dags dato har de ikke anbefalt noen av kontraktene til sine medlemmer.
Aller justerte på sin kontrakt etter dialog, og dette er ifølge Sandåker den eneste kontrakten medlemmene ikke er blitt frarådet å signere.
Han forklarer at nettopp å få ryddet opp i slike forhold var årsaken til at NJ Frilans foreslo en ny rammeavtale under det sentrale lønnsoppgjøret. Til høsten skal partene møtes for å få til et felles rammeverk i håp om å få til akseptable avtaler.
– På den måten kan vilkårlige ensidige tiltak unngås. Nå har vi et lappeteppe av forskjellige kontrakter.
Dette innebærer at plattformrettigheter avtalefestes i et slikt rammeverk, og penger og lignende forhandles fra jobb til jobb.