Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Faktisk.no har mottatt i overkant av 30 søknader på sin jobbannonse der de søker etter faktasjekkere og en ekspert på sosiale medier. De opplever stor interesse for prosjektet og er allerede i gang med å finansiere år to.
Annonse
Det opplyser redaktør for Faktisk.no, Kristoffer Egerberg til Journalisten.
Foreløpig er finaniseringen for første året på plass. Dagbladet, VG og NRK har gått sammen om å etablere nettstedet Faktisk.no som egen faktasjekkredaksjon. Fra før av er det kjent at ansatte fra NRK er på vei inn i prosjektet uten at antallet har blitt konkretisert.
Egerberg skriver på chat at det er flere spennende kandidater i søkerbunken. I stillingsannonsen ble det søkt etter «faktasjekkere med ulik kompetanse og stor interesse for undersøkende journalistikk.» I tillegg ble det også utlyst en stilling for «en ekspert på sosiale medier som både har teft for hva folk er opptatt av, og som vet hvordan vi skal nå ut bredest mulig med våre faktasjekker.» Søknadsfristen for alle stillingene var 18. april.
På spørsmål om hvor mange av disse søkere han anser å være kvalifisert til å bli gravejournalist i Faktisk-redaksjonen, svarer Egeberg slik:
– Jeg har ikke rukket å lese grundig gjennom søkerbunken ennå, så der har jeg ikke noe konkret tall å gi, skriver han.
Egeberg minner om at Faktisk.no fortsatt er i en veldig tidlig fase av etablering.
– Vi er fremdeles i prosess med å etablere selskapet og få grunnstrukturen på plass. Det har tatt litt tid. Vi vet derfor ikke ennå nøyaktig hvor mange stillinger vi kan tilby, eller når alt er på plass. Denne usikkerheten påvirker selvfølgelig søkermassen.
Egeberg forteller at fordi de fortsatt opplever mye interesse for prosjektet fra potensielle søkere, og at de fortsatt mottar søknader.
Slik skal de jobbe
Sammen med kollegene journalist Silje Skiphamn og utvikler Jari Bakken lettet Tore Bergsaker litt mer på sløret om hvordan Faktisk skal organisere arbeidet da NONA onsdag arrangerte seminaret «Tillit, falske nyheter og faktasjekk» i samarbeid med Norsk Redaktørforening, MBL, Norsk Journalistlag, Institutt for Journalistikk, og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
– Faktasjekk er svært vanskelig og tidkrevende. Derfor har tidligere slike prosjekter ikke vart over tid, sier Tore Bergsaker.
Selv om redaksjonen ikke har startet opp faktasjekkingen enda, er de i full gang med hvordan faktasjekkingen skal foregå.
– Vi skal faktasjekke klare faktuelle påstander, men ikke være et faktapoliliti. Det har vært en misoppfatning om at vi skal være et slags PFU 2.0, men vi skal ikke være noen erstatning for medienes selvstendige plikt til å faktasjekke. Vår jobb er kun å gå etter det faktuelle, sier Bergsaker.
Som en del av presentasjonen ble følgende fire steg for hvordan faktasjekken skulle foregå presentert:
• Overvåke ordskiftet
• Få øye på påstand
• Sjekke påstand
• Publiser og spre
For å sjekke påstanden, skal avsenderen først kontaktes, før påstanden sjekkes, og en vurdering blir gjort. I tillegg skal et to-trinns tilsvar publiseres med faktasjekken.Det understrekes samtidig at det som ble presentert foreløpig kun er på skissestadiet.
Annonse
Sosiale medier viktig arena
Utvikler i prosjektet Jari Bakken tror at sosiale medier blir en av de viktigste arenaene for faktasjekkingen, men understreker at det vil også være mye dokumentasjon og informasjon rundt faktasjekkingen på Faktisk.no sine hjemmesider. Foreløpig er fortsatt nettsidene under utvikling.
De tre fra Faktasjekk-redaksjonen legger vekt på at arbeidet skal gjøres systematisk og at arbeidet skal organiseres slik at det gjøres på lik måte hver gang.
Faktisk.no vil følge Poynter’s fact-checker’s code of principles. Det innebærer blant annet at anonyme kilder ikke skal brukes. I tillegg skal være full åpenhet om finansiering av nettstedet og det skal være full åpenhet om feil som eventuelt gjøres av redaksjonen selv i faktasjekk-arbeidet.
– Vi er i gang med å utvikle plattformen, og har tenkt å slippe den som åpen kildekode. Det er et stort potensiale for internasjonalt samarbeid på utviking for faktasjekkingsprosjekter, sier utvikler Jari Bakken. Han påpeker at både data og tekst må organiseres.