Ikke dagen for åpenhet

Politiet fikk medhold i begjæringen om å lukke dagens fengslingsmøte med Anders Behring Breivik. Det er medieprofessor Tore Slaatta glad for.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Åpenhet er et viktig prinsipp, men dette er ikke dagen for å ri prinsipper. Nå er det viktigere å se på realitetene, at Behring Breivik har en plan hvor han vil fortsette å stå fram som klar og sterk, slik han gjør på bildene han har publisert av seg selv. Det bør han ikke få anledning til. I denne saken er det verre å la ham styre enn å fravike prinsippene om åpenhet, sier medieprofessor Tore Slaatta ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

Slaatta mener mediene må være varsomme i bildebruken av Behring Breivik, slik at man ikke gir ham det han ønsker.

– Bildene som mediene har brukt av ham er tilgjengeliggjort av han selv, for å brukes. Derfor er det viktig at man ikke går i hans propagandafelle. Bildene bør ikke brukes på forsider eller uten kritiske refleksjoner knyttet til dem. Men brukt på riktig måte, lar publisering av bildene seg forsvare. For de aller fleste vil de utelukkende vekke avsky, sier Slaatta.

Greit med manifest

Slik som med bildene, syns Slaatta det er vanskelig med en “klar fasit” for gjengiving av Behring Breiviks 1500 sider lange manifest. Men ender likevel med å forsvare mediene som har valgt å publisere deler av manifestet, eller endog lenke til det.

– De som vil finne det, finner det uansett, og lenking gjør det ikke verre. Og jeg tror vi må tåle å få se det, så lenge utdragene fra manifestet er omgitt av en ryddig og reflekterende journalistikk som setter det inn i en sammenheng.

Slaatta mener problemet ikke så mye er det som finnes “der ute”, som at det i stor grad foregår i lukkede rom.

– Slike steder er farlige så lenge de får leve i fred, og mediene bør ta det som skjer der mer alvorlig. Jeg tror på den brede, offentlige debatten, og at man eksponerer ytterliggående nettsteder og debattfora og setter et kritisk søkelys på deres virksomhet. Og på dette punktet mener jeg mediene kan gjøre mye er enn de har gjort.

Powered by Labrador CMS