GKN Aerospace på Kongsberg Industripark. Innfelt fotograf Tri Ngyen Dinh. Foto: Tri Ngyen Dinh

Fotograf nektet inngang til industribedrift på Kongsberg

Årsak? Fødeland: Vietnam. Redaktør Svein-Yngve Madsen reagerer. Sikkerhetssjef begrunner nekten med amerikanske regler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag var fotograf Tri Ngyen Dinh og journalist Alf Inge Molde fra LO Media på Kongsberg for å dekke nedbemanninger i industribedriftene i den gamle gruvebyen. Men der slapp ikke fotografen inn. Fødelandet Vietnam er blant landene som står på en liste som ikke slipper inn på området. Dinh måtte derfor vente utenfor på sin norskfødte kollega.

– Det er en litt merkelig opplevelse, sier Dinh på telefon med Journalisten.no mens han venter på kollegaen.

– Begrenser fri journalistikk

Fotografen ble født i Vietnam i 1977, men flyktet i 1979 og kom til Norge året etter. Han har norsk pass og har besøkt familie i Vietnam ved noen anledninger siden.

– Jeg tror de er redd for at folk med en annen landbakgrunn kan lekke statshemmeligheter. Jeg er ikke spesielt hårsår av meg, men når dette skjer blir man aldri norsk da, sier Dinh oppgitt.

Ansvarlig redaktør i LO-Aktuelt, Svein-Yngve Madssen, reagerer på nekten fotografen hans opplevde.

– Det er fullstendig uakseptabelt at en norsk journalist nektes tilgang til en norsk arbeidsplass på grunn av sitt fødested. Selv om dette dreier seg om en forsvarsbedrift hvor kundene setter ekstreme krav til sikkerheten, så kan vi ikke godta en slik form for diskriminering basert på nasjonalitet. Spesielt ille er det at det begrenser den frie journalistikken, skriver Madsen i en e-post til Journalisten.

Må etterleve amerikansk reglement

Sikkerhetsansvarlig Geir Olsen i GKN Aerospace sier at det er sånn at de må etterleve det såkalte Itar-reglementet (International Traffic in Arms Regulations) pålagt av USA for å kunne produsere og levere de produktene som de gjør.

– Det er dessverre sånn samfunnet er blitt. Det er ikke noe vi syns er så bra, men det er noe som må etterleves for å kunne levere. Det er av hensyn til spionasje og sikkerhet for produksjonen, sier Olsen.

Han sier bedriften med rundt 500 ansatte i Norge er underlagt bestemmelsene fordi deler av produksjonen leverer militært utstyr til utlandet. Dersom bedriften ikke følger reglementet risikerer de bøter eller i verste fall å miste kontrakter.

– Det litt absurd at en norsk statsborger som kom til Norge som flyktning, men som er født i Vietnam ikke kan slippe inn?

– Vi er ganske enig der, men det er sånn det er, sier Olsen, og sier det samme gjelder dersom norske statsborgere reiser til for eksempel Vietnam og føder barn der.

Bildene ble gjennomgått

Olsen sier det heller ikke er sånn at den norskfødte journalisten som slapp inn med kamera har fri tilgang til produksjonsområdet. Det spesielle i GKN Aerospace er også at det hele er én stor produksjonshall slik at man ikke har avskjermede soner til de sensitive områdene.

– Bilder skal gjennomgås av ledsager. Vi tar imot besøk så lenge det ikke strider mot reglementet, men det er en egen besøksrunde som ikke går innom områdene som produserer militært utstyr.

Journalist Molde fikk ha med seg kamera inn på området, men måtte spørre hver gang han tok bilde. GKN Aerospace får også godkjenne bilder før de publiseres.

– Det er ikke uvanlig. Det er mange steder man ikke får fotografere ut fra konkurransehensyn, så det har jeg forståelse for, sier redaktør Madssen.

Redaktøren følger ikke forklaringen fra GKN om at de må etterleve et amerikansk regelverk.

– Jeg forstår de strenge reglene, men problemet her er at en journalist slapp inn, en annen gjorde det ikke.

Powered by Labrador CMS