Trine Kjus. Foto: RB

Håper kunst- og kulturkritikk skal lokke unge lesere til Romerikes Blad

Slik skal Romerikes Blad bruke 30.000 kroner i journaliststøtte fra Fritt Ord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I siste tildelingsrunde fra Fritt Ord fikk Romerikes Blad (RB) 30.000 kroner i støtte til «Kunst- og kulturkritikk rettet mot unge lesere».

Trine Kjus, leder for RBs kultursatsing, sier at pengene skal brukes på den 17 år gamle spaltisten Rauand Ismail .

– Han får frie tøyler til å jobbe innenfor kunst- og kulturfeltet. Kanskje mest kunst, siden det er det han kan, sier Kjus.

Opprinnelig søkte RB om 100.000 kroner, men fikk altså 30.000. Pengene skal brukes på å lønne Ismail, og prosjektet blir derfor bare nedskalert fra den opprinnelige planen, forklarer Kjus.

Navnet til 17-åringen dukket opp som et tips fra Akershus kunstsenter, som ligger i Lillestrøm. Kjus sier Skedsmo kommune satser mye på kunst i offentlige rom i kommunens by, gjennom kunstverk som Yes to all, Lyden av Lillestrøm, Vasshjulet og Hammering Man.

– Og Rauand Ismail skal skrive om alt det her. Vi håper han skal vekke interesse blant yngre lesere.

Kjus sier at RB opplever gode lesertall på kulturanmeldelser.

– Vi har et publikum som er interessert i kulturkritikk. Det er ikke de lettvinte klikksakene folk vil ha. De vil ha dem og, men vi ser lesetiden er lengre på kulturkritiske saker. Dessuten utløser det abonnement, som vi måler mer enn klikk.

– Så dere håper på yngre abonnenter?

– Ja, vi håper å vekke en interesse for et yngre kulturinteressert publikum. Så ser vi jo kunstverkene i Lillestrøm vekker mye engasjement i sosiale medier og hos oss. Så er det noe folk er opptatt av.

Rauand Ismail. Foto: privat

Rauand Ismail har allerede journalistisk erfaring fra kunstkritikknettstedet Periskop og som kulturspaltist i Minerva. I tillegg har han forfattet en del innlegg som ungdomspolitiker for Miljøpartiet De Grønne. Kunstbakgrunn har han gjennom en jobb som prosjektmedarbeider ved Nasjonalteateret og som kurator for en kommende utstilling ved Akershus kunstsenter.

De unge leserne vil han nå ved å skrive kritikk som er relevant for et ungt publikum.

– Hvis man skriver innlegg som innimellom er dristige eller som har interessante vinklinger, og deles blant de jeg kjenner, så tror jeg at jeg har mulighet til å nå ut til andre unge mennesker, sier Ismail til Journalisten.

Det vil først og fremst være snakk om skrevne artikler, trolig fram mot neste sommer. Men han utelukker ikke andre formater eller kanaler helt.

– Jeg vet Aftenposten og Periskop har begynt å videoanmelde kunstutstillinger. Det blir spennende å teste ut hva det vil resultere i.

Sakene han vil skrive om, tror skribenten vil spenne ganske bredt.

– Jeg vil fokusere på saker som betyr mye for lokalbefolkningen. For eksempel om kommunen bruker 300.000 kroner på et kunstverk, så påvirker det folk fordi det er deres skattepenger. Så er det mangekunsttilbud i Akershus som ikke når ut til unge mennesker.

Powered by Labrador CMS