Dette kartet viser alle observasjonene Moss Avis har fått inn fra lesere på drønnet. Kart: Google Maps
Moss Avis jakter på mysteriet bak kjempedrønn
Journalist Trine Urstad i Moss Avis har hatt noen frustrerende dager på jobb. I over en uke har hun forsøkt å finne ut av hva som forårsaket et kjempedrønn ved Oslofjorden.
Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det begynte mandag 23. november. Da skrev Horten-avisa Gjengangeren at politiet hadde rykket ut etter meldinger om et kraftig smell i byen. Smellet hørtes helt til Moss så Moss Avis omtalte også saken. Verken politiet i Østfold eller Vestfold hadde noe svar på hva det kunne være.
Annonse
– Jeg kom på jobb tidlig tirsdag morgen og så at Facebook-posten vår om saken hadde ekstremt mange kommentarer. Folk var veldig opptatt av hva det var de hadde hørt, og siden jeg også hadde hørt det, og også var interessert i å finne ut av hva det var, begynte jeg med en gang å ringe rundt, forteller journalist Trine Urstad.
Først på lista var Meteorologisk Institutt. Kunne det ha vært en kraftig tordenbyge? Det ble avkreftet. Urstad klarte ikke å slå seg til ro med svaret. Dermed var jakta på hva som forårsaket drønnet i gang.
– Noen av leserne våre foreslo jordskjelv, så da ringte jeg Norsar, forskningsinstituttet med spesialfelt innen seismologi og anvendt geofysikk. Analytikeren der ble interessert og undersøkte med både registrene og kolleger, men måtte meddele at det ikke hadde vært noe jordskjelv.
Ingen svar å få
Luftforsvaret var neste på lista. Kunne det ha vært et jagerfly fra Rygge som hadde stått for den mystiske aktiviteten?
– Men også der var svaret negativt. Det hadde ikke vært noen aktivitet der den mandagen.
Ingen grunn til å gi seg der. Så Urstad tok kontakt med både Østfold og Vestfold politidistrikt igjen for å sjekke om de siden sist hadde klart å finne ut av hva det var. Men nei.
Etter et nytt forslag fra en av leserne tok Moss Avis kontakt med Kystverket, som for tiden utbedrer kystleden inn til Oslo, men heller ikke de kunne oppklare mysteriet.
– Prosjektlederen der fortalte meg at de jobber ved Nesodden, men at de ikke jobber så sent som da drønnet var og at det derfor ikke kunne ha kommet fra dem.
Annonse
Enormt engasjement
Mange ville kanskje ha gitt opp nå, men det var flere å ringe. Urstad ringte både Norsk Meteornettverk, Statnett og Forsvarets Operative Hovedkommando, men dessverre uten resultater.
– Jeg må si at det er veldig frustrerende. Selv om det har vært spennende å jobbe med, er det jo også veldig irriterende at jeg ikke finner ut av hva det var, forteller Urstad, og legger til at saken har opptatt irriterende mye av tankene hennes den siste uka.
Og det er langt ifra bare Urstad som har engasjert seg i saken. Saken hun skrev om sitt arbeid med å prøve å finne ut av hva som smalt har blitt lest nesten 20.000 ganger på tre dager. I tillegg lagde avisa et kart hvor leserne kunne legge inn hvor de hadde hørt lyden og beskrive hva de hadde hørt. Her har det kommet inn over 500 observasjoner. Dessuten har folk engasjert seg på Facebook. Leserne har fortalt hvor de hørte drønnet og kommet med forslag til hva det kan ha vært.
– Leserne har vært veldig viktige i arbeidet. Vi har sjekket ut omtrent alle tipsene deres til hva det kunne være. Kollegaer har også vært engasjert og stadig spurt om siste nytt i saken, og kommet med egne mulige løsninger, som vi har sjekket ut, sier Urstad.
Alex Rosén til tjeneste
Sistemann i rekken som har latt seg engasjere av saken er Alex Rosén. I forbindelse med lotteriprogrammet «Nabolaget» som går på TV 2 i samarbeid med Norsk Tipping, har han besøkt Rygge for å spille inn et innslag. Og i dette innslaget vil han prøve å løse mysteriet.
Rosén sier at han tok seg turen til Moss og snakket med folk som hadde hørt smellet. Deretter sjekket han Moss Avis’ kart over observasjonene for å finne senter av hvor det kan ha kommet fra. Så tok Rosén med seg synske Henning Hai Lee Yang ned til brygga for å se om han klarte å oppklare mysteriet.
– Og mens vi står der, strander det en hval! Haha! Så Henning Hai Lee Yang er helt overbevist om at det smellet kom fra en kraft, et spektralsmell, som hadde fått utløp for at vi tre kunne møtes på brygga der.
Rosén synes det har vært spennende å prøve å finne ut av hva smellet kan ha vært for noe.
– Det er jo nesten litt skummelt at det er så mange som har hørt et smell uten at vi vet hva det er. Det kan ha vært en meteoritt som har smelt igjennom skylaget, men vi vet jo ikke.
Journalist Trine Urstad forteller at redaksjonen fortsatt jobber med å finne ut av hva lyden var for noe.
– Jeg håper, både for lesernes del og min egen, at vi klarer å finne ut av hva det var. Akkurat nå står vi litt på bar bakke, men vi har ikke gitt oss, avslutter Urstad.