Denne gjengen har reist til Stokkøya for å utvikle journalistikken. F.v. Tore Oksholen,Universitetsavisa, programsjef Arne Blix, Alexander Killingberg, Fosna-Folket, Stian Wallum, Adresseavisen, Finn Egil Johansen, Adresseavisen, Erlend Hansen Juvik, Adresseavisen, Heidi Kultorp, Adresseavisen, Jonathan Falck, tidl. sjefredaktør i Göteborgsposten, Lars Østraat, Trønderbladet, Bjørn Lie Rønningen, Hitra-Frøya. Foto: Bernt Olufsen.
Arne Blix tok med seg åtte unge redaktører til trøndersk øy for å snakke om journalistikk
TRONDHEIM (Journalisten): Sammen har de reist rundt til andre aktører for å utvikle journalistikken som fag. Se video.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Det er blant andre tidligere sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen som står bak kompetanseprogrammet i Trøndelag. Han er faglig leder for det som har fått navnet Midt-Norsk Redaktørprogram.
Med på å utvikle prosjektet er også nyhetssjef Erlend Hansen Juvik i Adresseavisen. Han er leder for Trøndelag Redaktørforening.
Juvik forteller under Medieleder-konferansen i Trondheim at ideen kom på bakgrunn av at mange redaktører får for lite tid til journalistfaglig utvikling.
Redaktørforeningen søkte Stup om midler til et prosjekt for å gjøre noe med dette, og fikk 130.000 kroner. Deretter inviterte de alle medlemmer til å søke om deltakelse på programmet.
Åtte ledere deltar - både fra lokalaviser, regionavis og universitetsavis. Planen er at de skal ha et nettverk etter at programmet er over også, der de kan hjelpe hverandre.
Faglig
Prosjektet har bestått av to dagssamlinger, i tillegg tilbragte de tre dager på den trønderske øya, Stokkøya, i starten av mai.
Til høsten skal hver redaktør levere en prosjektoppgave, som legges sammen i en felles plan - journalistikk 2020.
Det er valgfritt for redaktørene hva de vil skrive i utviklingsprosjektet. En redaktør har valgt å gå dypere inn i hvordan de som liten redaksjon kan drive undersøkende journalistikk. En annen vil se på hvordan Norge skal erstatte oljeinntektene.
Faglige mål:
Innsikt i noen av våre viktigste samfunnsspørsmål (regionalt perspektiv)
Journalistikk 2020, de viktigste utviklingstrekk og muligheter i faget vårt (inspirert av andre fag)
Definere, planlegge, gjennomføre og evaluere egne utviklingsprosjekt
Redaktørene har blant annet besøkt rådmannen i Trondheim kommune for å drøfte Nidarø-saken. De har besøkt SINTEF for å lære mer om miljøteknologi.
Juvik forteller Journalisen at de ønsker å gjennomføre programmet igjen, dersom de finner finansieringsmuligheter og om det er etterspørsel.
Annonse
Lære av andre
Arne Blix mener en av svakhetene i bransjen har vært at medielederne er så trygge i sitt eget fag. Og det har de blitt særlig gjennom metoderapporter i forbindelse med Skup. Han mener mediebransjen for sjelden går til andre fag for å hente kunnskap.
- Det er spenning i å utvikle eget fag, men også å lytte til andre. En utfordring er å ikke bare haste fra sak til sak, men å gå dypere. Sette seg inn i de store spørsmålene. Mye av utviklingsarbeidet i redaksjonene i dag er knyttet til nødvendig omstilling, men det er viktig å likevel ta utviklingen av faget seriøst.
Han forteller at han har stor respekt for det å stå ved roret og kjenne til mediebransjen og de omstillingene som skjer i dag.
- Men om vi pensjonister kan brukes til noe, er det med bakgrunn i våre erfaringer. I dag er det for lite rom til å lære noe nytt. Og noe kan man ikke lære uten å sette av tid til å lære det. Derfor går dette prosjektet over ett år og ikke bare to timer.