Hilde Sandvik. Arkivfoto: Eirik Brekke.
Frykter at digitale plattformer ødelegger kultur=journalistikken
I jakten på digitale abonnenter har mediene forsømt kulturjournalistikken, mener Hilde Sandvik.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Overgangen til digitale plattformer svekker kulturjournalistikken, sier Hilde Sandvik i et intervju med Klassekampen. Sandvik var tidligere kulturredaktør i Bergens Tidende og nå redaktør for den nordiske nettsatsingen Broen.xyz.
Kulturjournalistikken sliter med langt langt lavere lesertall etter overgangen til digitale plattformer, sammenlignet med annen journalistikk. Det har ført til større kutt i kulturavdelingene enn i andre avdelinger.
– Dette er problemstillinger som kulturredaktørene kjenner på hver bidige dag, og mange gjøre gode og viktige grep for å møte utfordringene i den digitale medievirkeligheten. Men uansett hvordan vi snur og vender på dette, kan logikken i den digitale medieøkonomien føre til at mye av kulturjournalistikken forsvinner, sier Sandvik til Klassekampen.
Sandvik mener at mediene for lenge har vært for opptatt av å følge publikum der de er, nemlig på sosiale medier, i stedet for å kreve at den brede kulturdebatten må få større plass i offentligheten.
På tampen av fjoråret hadde Journalistens debattarenea Mediedebatt en rekke debattanter som tok for seg kulturjournalistikk i mediene. I et innlegg hevder Trygve Aas Olsen, ved Institutt for journalistikk, at kulturjournalistikken ikke mister noe dersom kultur-og kunstinstitusjoner selv tar jobben med å informere om produkter og arrangementer. Espen Ytreberg, som er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener det blir for lettvint.
– Jeg synes Olsen legger til grunn et veldig tradisjonelt og snevert syn på journalistikken, der god journalistikk ensidig forstås som det å være kritisk til og mer distansert fra aktørene i kulturlivet. Journalistikkens forhold til de andre kulturaktørene har alltid handlet om både samvirke og avstand, og begge deler er verdifulle, sier Ytreberg til Klassekampen.