Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Siden 1971 har han skrevet ledere. Først fra lanseringen av Kapital og siden 1. oktober 1992 også i hver eneste utgivelse av Finansavisen. I en kort periode også i tidsskriftet Din Økonomi.
Annonse
Onsdag ble Trygve Hegnar feiret av kolleger for 75-årsdagen som var lørdag 6. oktober, i lokalene til mediekonsernet han eier. Her hadde de organisert overraskelsesselskap for ham.
Der mottok han blant annet diplom for norgesrekord i antall lederkommentarer. 9.377 i tallet, inkludert den på trykk onsdag. Alle titlene var samlet i et eget hefte Hegnar fikk i gave.
Du må vite hvor kniven skal stikke, hvor det skal skjæres.
Trygve Hegnar
Overskriften er viktigst
Jubilanten sier at hans viktigste tips for å skrive en god leder er å begynne med overskriften.
– Når jeg tenker gjennom lederen lager jeg en overskrift i hodet først. Du må vite hvor kniven skal stikke, hvor det skal skjæres. Så jobber jeg meg gjennom resten. Overskriften er ganske viktig fordi den setter tonen med en gang. Jeg jobber mye med å ha ett ord, to ord eller tre ord, sier Hegnar til Journalisten.
Han minnes redaktør Leif Isdal fra da han jobbet i Dagbladets sportsredaksjon som ble sinna på journalister som ikke hadde gode overskrifter.
Andre tips er å ha en skikkelig punchline. Og selvsagt faget og kunnskapen.
– Tallene må stemme. Leseren må tro at det er sånn det omtrent det er.
På spørsmål om hvordan han klarer å ha stoff til å skrive ledere til seks avisutgaver hver uke, samt to til Kapital annenhver uke, svarer han:
– Du må være kjempesamfunnsengasjert. Du må følge med hver dag og lese åtte papiraviser hver dag og opptil seks nettutgaver hver dag. Grundig. Så du må vite alt som foregår.
– Hva gjør du hvis du er litt «tom»?
– Jeg kan ikke være tom, for da blir det hvite sider.
– Du har ikke noe som ligger i skuffen?
– Nei, jeg har ikke det. Alle tror det, men jeg har ikke det. Det er ikke mulig.
– Det er ikke bønder som blir tema hvis du er tom?
– Nei. Jeg kan godt lese Nationen en ekstra gang for å se om det er noe jeg har gått glipp av. Men å skrive på forhånd klarer jeg ikke. Det krever for mye engasjement.
Lederen til torsdagens utgave ble levert tidligere på onsdagen, men hva som skal stå på fredag er foreløpig åpent.
– Da har jeg ingenting.
Annonse
Pælmet ut av journalistlaget
Kapitals redaktør Vibeke Holth, som og var Hegnars tidligere samboer gjennom 10 år, mener det er verdensrekord i antall ledere. Men en krangel med utgiveren bak Guinness rekordbok om hva definisjonen av hva en leder er, førte til at kollegene ikke har fått Hegnar inn der.
– Men vi gir ikke opp, sa hun under feiringen.
I stedet ble Hegnar kåret til uoffisiell norgesmester i ledere onsdag, av Norsk Redaktørforenings avtroppende leder Harald Stanghelle.
– I hvert fall i moderne tid, sier Stanghelle.
Stanghelle takket under overrekkelsen av diplomet Hegnar for innsatsen og sa at norgesrekorden er uslåelig. Han sa også han har gjort gjentatte, iherdige forsøk på å verve Hegnar til redaktørforeningen. Uten å lykkes.
– Nå gir jeg opp.
Hegnar har ønsket å være helt uavhengig - også av redaktørforeningen, men sa under sin takketale at et annet yrkeslaug har skyld for at han ikke ville melde seg inn hos Stanghelle.
– Grunnen til at jeg ikke blir medlem av redaktørforeningen var at jeg i mange år betalte kontingent til Norsk journalistlag som journalist. Så fikk jeg høre at Porsgrunns Dagblad skulle gå inn, at den skulle legges ned. Så tenkte jeg at den avisen kan jeg redde. Så reddet jeg Porsgrunns Dagblad. Uken etter at jeg gjorde det, ble jeg sagt opp som medlem i journalistlaget. Det følte jeg som dypt urettferdig. Jeg hadde betalt masse penger, hadde masse engasjement i journalistlaget, men da jeg reddet en avis ble jeg pælmet ut med en gang. Så da tenkte jeg at det ikke skal skje meg i redaktørforeningen.
Saken fortsetter under videoen.
Outsider
Stanghelle sa at Hegnar ikke bare har preget Kapital og Finansavisen, men og andre medier og mediefolk.
– Slik har du satt ditt stempel på din egen tid og vår felles samtid. Så er det selvsagt morsomst å være kritisk til deg. Din irriterende påståelighet, eventyrlige, økonomiske suksess og vellykkede skråsikkerhet inviterer til kritiske blikk på deg fra oss andre. Men, nå blir du overrasket, i dag skal jeg la det ligge. For det er den skrivende redaktøren jeg vil hylle her i ditt eget mediehus.
– Det er i overkant poetisk å kalle deg en viltvoksende plante i den norske redaktørfloraen. Du er noe så unikt som en usedvanlig vellykket outsider.
Harald Stanghelle om Hegnar
Hegnars ledere karakteriserte Stanghelle som lite poetiske.
– Derfor er det kanskje i overkant poetisk å kalle deg en viltvoksende plante i den norske redaktørfloraen. For der er du noe så unikt som en usedvanlig vellykket outsider.
Hegnar sa han var takknemlig og rørt og syns alt arbeidet er utrolig gøy.
– Jeg håper jeg får gjøre det i mange år til. Jeg skal skrive så lenge jeg er oppegående, sa Hegnar og skrøt av medarbeiderne sine.
Kapitals redaktør Vibeke Holth sier at Hegnars dag begynner i fem-seks-tiden når han står opp og tråler gjennom Finansavisen, Dagens Næringsliv og Aftenposten. Fem på syv er han ferdig. Fire minutter senere setter han seg i bilen for å rekke nyhetene fra NRK klokken syv.
– Så er han på jobb ti over syv. Da setter han seg ned med Klassekampen, Dagsavisen, Nationen, Morgenbladet og andre publikasjoner: Financial Times og eventuelt andre. Så sitter han og leser til halv ni eller ni. Til redaksjonsmøtet i Finansavisen klokken ni har han funnet ut hva han skal skrive om. Det er en god dag.
På dager som statsbudsjettet på mandagen, mener hun likevel Hegnar har vinklingen klar til redaksjonsmøtet. Den raskeste lederen er unnagjort på rundt 20 minutter, de lengste har tatt et par timer. Snittet anslår hun til å være rundt én time på skrive selve lederen.
– Kommentaren hans er alltid det første som blir ferdig.
Annonse
Skrev fra sykesengen
Feriene, som han også leverer ledere i løpet av, foretrekker han i Norge. Helst på feriestedet på Lyngør.
– Da får han avisene ut dit. Han står opp like tidlig selv om det er ferie. Da er lederne stort sett ferdige til klokken ni da barna står opp, så har han resten av dagen fri.
Dagen før onsdagens feiring kom Hegnar fra et todagers bursdagscruise med familien. Journalisten spør Kapital-redaktøren om det ikke har fristet Hegnar, som er styreleder i Hurtigruten, å for eksempel ta ett cruise rundt Svalbard.
– Det er ikke snakk om. Jeg tror han kunne tenke seg å reise til Antarktis, men det er ikke forenlig med å skrive ledere.
I 2013 avslørte Trygve Hegnar overfor TV 2 at han har blitt operert for kreft i skjoldbruskkjertelen. Selv ikke da det skjedde ble det noen pause i lederskrivingen.
– Han bekymret seg veldig for hvordan han skulle få skrevet lederne sine da han måtte på sykehuset i et par dager for noen år siden. Legene på sykehuset ble bekymret da de på morgenkvisten kom inn på tomannsrommet hans og ikke fant ham.
Det viste seg at Trygve – i frykt for å vekke pasienten i sengen ved siden av – lå i mørket under dynen og skrev lederen på iPaden sin.
Og Holth sier at kollegene ikke har fått noen signaler om å legge pennen på hylla ennå.
– Det er vi glad for.
Hegnar Media har hatt to researchere som i lang tid har gravd i arkivet og organisert alle lederne Hegnar har skrevet. De er samlet på egen rygg. Holth trekker blant annet fram lederen med tittelen «Horejournalistikk» på trykk i Finansavisen i 1993.
– Det var et oppgjør med falske nyheter da Søndag Søndag skrev at en gravid kvinne hadde født en levende fisk.
Onsdag ble også oppfølgerboken «Hva var det jeg sa 2» lansert. Den består av over 1.000 sider med 750 ledere skrevet av Hegnar, men valgt ut av Finansavisen Jone Frafjord.
I anledning 75-årsjubileet er Hegnar intervjuet av makkeren Eline Hvamstad i Hegnar TV.
Du kan høre hele dette intervjuet med Trygve Hegnar her: