Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
NRK snur i distriktssaken, og forlenger én av TV-sendingene fra distriktene, slik at den totale sendetiden igjen blir på 20 minutter. Sendinga før Dagsrevyen vil nå vare fra 18:50 til 19:00, ifølge distriktdirektør Grethe Gynnild-Johnsen.
Annonse
– Det er to grunner til det: klagene fra publikum har gått på lengden og på at værmeldinga vi har presentert for dårlig, sier Gynnild-Johnsen til Journalisten.
– Vi imøtekommer altså proteststormen en smule, for å si det sånn.
Kringkastingsrådet har til nå mottatt 236 klager på endringene i distriktsnyhetene på NRK, skriver NTB. Det er en økning fra 35 klager i midten av januar.
Endrede medievaner
Fra og med mandag 29. januar blir sendingene justert opp fra fem til ti minutter. Samtidig beholder NRK den nye sendinga før Kveldsnytt. Dermed er den totale sendetiden tilbake på samme nivå som før omlegginga, melder NRK. Den lengste distriktssendinga er likevel fem minutter kortere enn før.
Bakgrunnen for omleggingea var de store endringene i folks medievaner, med blant annet markant nedgang i seertall på såkalte lineære TV-sendinger, ifølge NRK.
Tidligere besto NRKs distriktssendinger av to bolker på til sammen 20 minutter, den lengste på 15 minutter. De ble så redusert til tre bolker på fem minutter hver. Det har har skapt misnøye blant seerne.
– Vi ville legge til rette for riktig ressurbruk. Nå må vi bare klage begge deler! Det betyr et økt tilbud fra distriktene, sier distriktsdirektøren.
Hun var forberedt på klager, men ikke så mange som nå har kommet.
– Jeg hadde ventet reaksjoner, men ikke så sterke! Jeg trodde ikke folk hadde et så sterkt forhold til distriktssendingene som vi nå har sett at de har, sier Gynnild-Johnsen.
– Vår begrunnelse er at vi ønsker å lytte til publikum.
Annonse
Steg i riktig retning
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum gikk ut i Dagbladet tidligere i uken og sa at kuttene i den første av de tre sendingene er første steg i en sentralisering av NRK. Han sa til avisen at de lokale sendingene bærer preg av korte saker og hendelsesnyheter.
– NRK må ta det som et kompliment at det blir så stort engasjement som det har vært rundt omleggingen. Og de må synes det er hyggelig at det etterspørres mer bredde og dybde i sendingene. Avgjørelsen nå er et steg i riktig retning, og så håper jeg de vil ta enda et steg, sier han til Journalisten.
– Så du mener NRK ikke skal stanse her, men utvide den første sendingen til 15 minutter slik den var før omleggingen?
– Ja, jeg ønsker det. Vi har fryktet for at omleggingen kan svekke tv-produksjonsmiljøene i distriktene. Både regionavisene og lokalavisene har gode nettaviser som har både bredde og dybde, men NRK i praksis er alene på TV i distriktene. Vi har også vært bekymret for at omleggingen skulle svekke tilfanget av lokalt innhold til de store nasjonale nyhetssendingene på TV.
Partilederen har sendt inn spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande i Stortinget. Han velger opprettholde dette og håper på at det vil skape debatt.
Trine Skei Grande ba NRK redegjøre for arbeidet med distriktstilbudet, ifølge Medier24. Det var etter at Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani leverte inn en rekke spørsmål til kulturministeren.
Som svar viste NRK blant annet til at distrikts-TV nå når ut til under 50.000 nordmenn under 50 år over hele landet.
Derfor satte de i gang tiltak, blant annet for å øke andelen innslag fra distriktskontorene i de riksdekkende nyhetssendingene og på andre NRK-plattformer, opplyste rikskringkasteren.
Ferskt medlem av Kringkastingsrådet, Trude Drevland, oppfordret tidligere i januar flere til å klage til Kringkastingsrådet, slik at tema kanskje tas opp på møtet i rådet mars.
Annonse
– Forkastelig
Tidligere NRK-profiler har også reagert på utviklinga, skriver VG. Avisa har intervjuet NRK-veteraner som Tore Skoglund, Einar Lunde, Per Ståle Lønning og Eli Rygg. Flere av dem er lite begeistret over omlegginga av distriktssendingene.
– Jeg synes det er forkastelig. Jeg har jo både opplevd og sett at de har redusert produksjon i hele kanalen, bortsett fra Marienlyst. Det ender vel opp med at de sender en SMS med to linjer til lisensbetalere i nord og vest i stedet for nyheter, sier Tore Skoglund til VG.
– Jeg reagerer på valget NRK har tatt og må innrømme at jeg er veldig skuffet. Jeg reiser mye rundt i distriktene og ser hvor viktig rolle lokalsendingene har i folks liv. Radio og tv-sendingene gjør at folk føler seg viktige, nå frykter jeg at lokalnyhetene forsvinner i en storm av nyheter på nettet, sier Einar Lunde til avisa.