– Vi må få verdens øyne opp

Er det virkelig behov for 20 norske journalister på Haiti?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Norske TV- og avisnyheter er nå fulle av reportasjer fra et kaotisk Haiti, og det er ikke så merkelig. Dette er ganske sikkert den største naturkatastrofen siden tsunamien i 2004. Men hvorfor er det mange norske journalister der?» Dette undrer mediekritiker Jan Arild Snoen seg over i sin blogg mandag.

Svein Brurås, lærer i journalistikk ved Høgskulen i Volda, synes utspillet er merkelig.

«Han (Snoen red.anm.) mener norske journalister burde holdt seg hjemme fordi de spiser opp maten og bruker opp dieselen til de nødlidne. Vel vel. Det er dessverre mer enn 8-10 mennesker som er rammet av katastrofen på Haiti», skriver Brurås på sin blogg.

Sol i helvete

Hva mener så bransjen selv? Er det virkelig behov for 20 norske journalister og fotografer på Haiti? Journalisten ringte til noen av landets største redaksjoner for å høre hva avdelingslederne mener om Snoens undring og hvordan arbeidssituasjonen til deres medarbeidere er.

Aftenposten har to medarbeidere på plass på Haiti. USA-korrespondent Alf Ole Ask var ifølge utenriksredaktør Kjell Dragnes en av de første utenlandske journalistene på stedet etter jordskjelvet. Ask jobber sammen med fotograf Morten Uglum for Aftenposten.

Dragnes besvarer Snoens kritikk ved å vise til Asks kronikk «På solsiden – i helvete», der utenrikskorrespondenten forteller om da fikseren og sjåføren hans James tok med seg familien sin på frokost hos nordmannen fordi de ikke hadde mat.

Tradisjon

Dragnes mener det er viktig at norske medier stiller sterkt på Haiti. For Aftenpostens del innebar det at avisen fikk en raskere, bedre og nærmere dekning av katastrofen enn de ville gjort om de ventet på internasjonale nyhetsbyråer.

– Det er en tradisjon at vi sender egne medarbeidere til store begivenheter som dette. Da vil en norsk leser som har et forhold til mediet de leser, ser eller hører kunne sette seg inn i saken ved å lese om det fra et medium de kjenner og kanskje stoler på.

Aftenposten har så langt ikke tatt stilling til om de vil sende flere til Haiti. Dragnes forteller at det gjøres en løpende vurdering av situasjonen. Og de to som allerede er der vil trolig bli byttet ut etter hvert.

– Det er klart det sliter på en person å være i et slikt område lenge.

Tre fra NRK

Situasjonen er den samme for NRKs tre utsendte. De to journalistene og den ene fotografen leverer til NRKs plattformer gjennom dagen. Ifølge utenriksredaktør Stein Bjøntegård var de tre på plass i Port-au-Prince torsdag formiddag, etter problemer med innflyging.

Bjøntegård forteller at det ikke er aktuelt å sende flere fra NRK til Haiti så lenge de tre er på plass, men som Dragnes poengterer han at det er tøffe arbeidsforhold for de utsendte, og at de på sikt vil trenge erstattere.

Verdens øyne

Bjøntegård er ikke i tvil om at norsk presse bør være mannsterkt på plass.

– Det er viktig å få verdens øyne opp for det som skjer. Haiti trenger et kjempeløft fra dem som kan hjelpe. Verden må få øynene opp og yte mer enn umiddelbar hjelp. Landet er så nær begrepet failed state som mulig og kan ende i fullt anarki. Jeg mener det er medienes oppgave å belyse. Men det er klart det er et dilemma knyttet til hvor mange vi skal være.

Dumt utspill

I VG forteller utenriksredaktør Frode Holst at de vil vurdere hvor lenge avisen skal være til stede med fire medarbeidere fra papir og en fra nett. VGs USA-korrespondent Anders Giæver fløy fra New York til Haiti da nyheten om jordskjelvet ble kjent. Ifølge Holst var han der innen et døgn og trolig den første norske journalisten på øya. To fotografer og to skrivende har levert innhold til begge plattformene, fram til VG Nett fikk på plass sin utsendte.

Holst sier at Snoen må få mene som han vil, men synes selv at utspillet er ganske dumt.

– Dette er så stort og det er viktig selv å se hva som foregår. Nyhetsbyråene er et supplement, men det beste er alltid å være på stedet. Det er derfor vi har korrespondenter i utlandet, skal vi ta den helt ut kan vi aldri reise ut, men heller sitte i Akersgata og følge NTB og AP. Det blir trist og langt dårligere journalistikk.

Holst forteller at en del av essensen i journalistikken er å være til stede og snakke med folk.

– Det å se med egne øyne og oppleve tingene personlig er i seg selv en styrke.

Direkte oppdateringer

Også TV 2 har fire medarbeidere på plass på Haiti, to reportere og to fotografer. Først på plass var USA-korrespondent Elin Sørsdal som dro fra New York sammen med frilansfotografen hun bruker fast i USA. Leder for utenriksavdelingen, Tuva Raanes Bogsnes, forteller at Sørsdal fløy bare noen timer etter at jordskjelvet fant sted natt til onsdag norsk tid, og var operativ tidlig torsdag fra Haiti.

Bogsnes forteller at de fire leverer fortløpende til TV-selskapets mange nyhetssendinger i to kanaler i tillegg til publisering nett.

– De leverer etter beste evne, og vi mener de leverer svært godt. Elin har vært live i de fleste sendingene siden hun kom ned dit. De har også laget reportasjer til våre nyhetssendinger på morgenen, formiddagen og kvelden. I tillegg leverer de også på nettet og oppdaterer gjennom Facebook.

Mange berørte

Bogsnes mener at med Haitis fattigdomsproblemer, og nå denne enorme katastrofen – er det på sin plass at norske journalister er til stede.

– Da mener jeg det er veldig viktig at vi er til stede, og setter inn store ressurser selv om det ikke er nordmenn som er berørt. Her er veldig mange berørt og det mener jeg vi har plikt til å formidle. I tillegg gir den norske befolkningen så det monner nå. Da er det viktig at vi også belyser hvor pengene går og om de kommer fram.

Bogsnes forteller at de i TV 2 vil gjøre en fortløpende vurdering av hvor mange medarbeidere de skal ha på plass.

Etter det Journalisten kjenner til har Dagbladet tre medarbeidere på Haiti.

Adresseavisen har sendt to medarbeidere i et spleiselag sammen med Bergens Tidende. Sistnevnte for også stoff fra både Aftenposten og danske Politiken. NTB fikk sin mann Andreas Bondevik med på Røde Kors’ fly og var dermed operativ lørdag.

Powered by Labrador CMS