Elin Sørsdahl og Davy Wathne deler ut skussmål til TV 2s øverste ledere gjennom 20 år. Foto: Birgit Dannenberg

Ris og ros til TV 2-sjefene

Dette mener jubilerende TV 2-veteraner om topplederne før og nå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dagens utgave av Journalisten forteller Elin Sørsdahl og Davy Wathne om sine opplevelser og erfaringer gjennom 20 år i TV 2. Kanalen kom på lufta 5. september 1992.

TV 2-journalistene skryter av det interne arbeidsmiljøet og mener at de mye omtalte konfliktene i selskapet i hovedsak har skjedd på ledernivå. I tillegg til den daglige journalistikken har begge mangeårig erfaring som topptillitsvalgte og ansatterepresentanter i TV 2s styre.

I denne delen av intervjuet, som kun publiseres på nett, ber vi Sørsdahl og Wathne om å beskrive TV 2s toppsjefer Bjørn Atle Holter-Hovind (1992), Arne Jensen (1993-99), Kåre Valebrokk (1999-2007) og Alf Hildrum (2007-).

- Visjonær strateg

Wathne: - Holter-Hovind var sjef i så kort tid at jeg hopper over ham. Arne Jensen var reklamemann uten pressebakgrunn eller journalisterfaring, men med respekt for pressefaget. Han var en uhyre visjonær strateg. En fenomenal leder, kanskje den dyktigste av sjefene vi har hatt. Han tok temperaturen på tiden, var forutseende og skjønte trender og hvor det bar. Selvfølgelig var han også så dyktig på det privatøknomiske plan at han sikret seg sluttpakke, slik som andre strategiske ledere.

Sørsdahl: - Det var også i den perioden TV 2 var Norges best likte bedrift gang på gang.

Trengte Valebrokk

Wathne: - Men Jensen la seg ut med mange, inkludert eierne og Kulturdepartmentet. Så TV 2 trengte nok en kløktig og gammeldags bedriftsleder som Kåre Valebrokk da vi skulle fornye konsesjonen.

Sørsdahl: - Med Kåre fikk vi jo virkelig foten innenfor etablissementet, inkludert politikerne på Stortinget. Men samtidig hadde han en rebellside og var ikke helt inne i det gode selskap. Han var uredd og en garantist for den journalistiske friheten og profesjonaliteten.

Upopulære grep

Alf Hildrum tok over etter Valebrokk i 2007 og ble ganske raskt møtt av intern kritikk og mistro. Mannen som hadde bygget opp A-pressen til et lønnsomt konsern og vært TV 2 styreleder i en årrekke måtte raskt ta upopulære beslutninger da finanskrisen rammet. Det hører med til historien at TV 2 i 2010 sikret seg en ny femårig allmennkringkasteravtale med staten, samt en mangedobling av inntekter fra distributørene gjennom en kjennelse i kabeltvistnemnda.

Men også de siste par årene har vært tøffe for TV 2-sjefen, som har utfordret samarbeidspartnerne og innholdsdistributørene Telenor, Canal Digital og Get.

- Trenger allierte

Wathne er kritisk, for å si det mildt.

- Hildrum har gått i strupen på dem og utfordret alliansene. Det er en vei som i verste fall kan vise seg å bli en ulykke. Spørsmålet er om vi er viktige og sterke nok til å overleve i markedet uten allierte. TV 2 er noe annet enn A-pressen, som har vært en overadministrert og byråkratisk levning fra fortiden med masse støtte fra parti og LO. Hildrum trodde nok han kunne bruke effektiviseringsmodeller fra A-pressen, men man kan ikke effektivisere noe som er 100 prosent effektivt. Det var og er ingen ledige hender i TV 2.

- Er du helt sikker på det?

- Hvis én var borte så måtte en annen jobbe dobbelt. Det var ingen ledige hender eller synergier å hente. Vi var allerede ultraeffektive og produktive. Det var ikke noe å hente. Hildrum kom nok inn med forestillinger som viste seg å ikke være reelle.

- Desperat

- Vi har aldri vært feite, smetter Sørsdahl inn. - I ettertid virker nedbemanningsprosessen i 2008 og 2009 ganske desperat. Norge har jo ikke falt utenfor stupet. Mye ble ødelagt på grunn av nedbemanningen, for eksempel den interne dokumentarproduksjonen. Miljøer ble revet opp og vi mistet mye entusiasme, som vi nå har klart å bygge opp igjen. 

Wathne: - Ved nedbemanninger forsvinner de beste først, de som ofte skaper miljø og samhørighet, for de får seg jobb andre steder. Det er ødeleggende og ikke lett å bygge opp igjen. Hildrum har fått seg noen smeller internt, gjort noen erfaringer og justert kursen.

Gode attester

Det flommer av gode attester når vi ber de to journalistene om å beskrive TV 2 som arbeidsplass.

Sørsdahl: - For meg har TV 2 vært verdens beste arbeidsplass. Et fantastisk sted å jobbe.

Wathne bruker de samme adjektivene.

- Det er et helt unikt arbeidsmiljø her. Veldig forskjellig fra det jeg kom fra i Bergens Tidende. Jeg gleder meg til hver eneste arbeidsdag. Men TV 2 er ikke verdens beste arbeidssted hvis du ikke gleder deg til jobben hver dag. Det er krevende og tøft å være her. Det kreves at du har en personlighet og et gemytt som harmonerer med de strenge kravene som gjelder. Det er nok en diagnose å være TV 2-ansatt. Det er litt som å være bergenser, du må være patriot. Hvis du ikke er TV 2-patriot så kan du ikke være her.

Powered by Labrador CMS