Regjeringen vil ha øremerket finansierings=modell for NRK

Mener framtidens finansiering av NRK skal være teknologinøytral.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Løsningen blir derfor en en øremerket medieavgift, ifølge kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
 
– Regjeringen mener framtidens finansiering av NRK skal være teknologinøytral og ikke nyttet til bestemte apparater som i dag. Det er derfor nødvendig med en ny modell for offentlig finansiering av NRK, sa kulturministeren på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Hustand eller person

– Vi jobber dermed videre med å utvikle en øremerket medieavgift som innkreves per husstand eller per person, fortsatte hun.
 
Helleland sier det dreier seg om en husstandsavgift, en øremerket skatt etter finsk modell eller øremerket skatt per person der lav inntekt eller andre kriterier vil kunne gi fritak.
 
Hun sier modellen regjeringen faller ned på, blant annet skal gi lavest mulige kostnader, minst byråkrati og fordelingsmessige utslag.
 
 

Helleland understreker hvor viktig det er med bred enighet i Stortinget om en slik modell.

– Jeg ser fram til at Stortinget behandler denne saken videre. Jeg håper på et bredt forlik, det tror jeg er veldig avgjørende. Det vil sikre langsiktighet og en trygg fremtid for NRK, sier hun.

Helleland mener at den anbefalte modellen fra Rimmereid-utvalget, som la fram sin innstilling 30. september, ikke er den beste løsningen. Utvalget utredet den framtidige finansieringen av NRK og gikk inn for en allmennkringkasteravgift for alle husstander, uavhengig om de har fjernsyn eller ikke, en såkalt tysk modell. Dette fikk bred støtte i mediebransjen.

Kritisk opposisjon

Både i Ap og Sp mener man regjeringen har brukt altfor lang tid på å vurdere framtidens finansiering av NRK, og undres over at et forslag til finansieringsmodell ikke blir presentert nå.

NRK-lisensen forsvinner til fordel for en øremerket medieavgift, men hvilken modell man lander på, er fortsatt i det blå.

– Dette sa et tilnærmet samlet Storting allerede i mars i år. Og hvis ikke statsråden har kommet lenger, så har hun jo kastet bort vesentlig med tid, sier mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Arild Grande, til NRK.

– For vi har bedt om et konkret forslag på bordet, og ikke bare at statsråden skal gjenta Stortingets vilje, sier han.

Senterpartiets Marit Arnstad er heller ikke imponert:

– Saken er allerede utredet. Vi hadde forventet at regjeringen faktisk kom med en konkret finansieringsmodell, som Stortinget kunne behandle.

– Når regjeringen ikke er i stand til å legge fram noe, for det er det som er faktum her, så må Stortinget ta skjeen i egen hånd, og utforme et forslag, få det behandlet og få flertall for det, sier Arnstad.

Powered by Labrador CMS