Foto: Martin Huseby Jensen

Tre timer på fred(ag)

Journalisten tok pulsen på de største redaksjonene før og etter kunngjøringen av Nobels fredspris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er fredag og det er den dagen i året da vinneren av Nobels fredspris kunngjøres. En dag de norske redaksjonene har rigget for.

Se bildegalleri i bunnen av saken!

Selv om fjorårets kunngjøring kom som den berømte julekvelden, er det ikke fritt for at det også i år ble lagt planer.

På hub

I Aftenposten har redaksjonen forberedt seg på seks forskjellige vinnere, forteller nyhetsredaktør Ole Erik Almlid nesten halvannen time før Thorbjørn Jagland stirrer inn i en halvsirkel av prismer.

Almlid forteller at avisen har mennesker i beredskap i Beijing, New York, Kabul, Moskva og Frankfurt. I sistnevnte by satt Ingrid Brekke klar på flyplassen i fall hun måtte fly til en destinasjon Aftenposten der ikke allerede var til stede.

– Vi har flere ferdige saker, dette har vi gjort mange ganger. Så vi tåler mye. Vi har planlagt, sier Almlid.

Ifølge nyhetsredaktøren har Aftenposten mellom 20 og 30 medarbeidere i beredskap og da kommer nettredaksjonen i tillegg.

Høytid

I TV 2 karakteriserer utenriksleder Tuva Bogsnes dagen som en blanding av julaften og nyttårsaften. TV 2 var på plass på Nobelinstittuttet i Drammensveien allerede klokken ni, to timer før kunngjøringen. Sendingene har gått på Nyhetskanalen gjennom dagen, og når Journalisten litt senere ankommer Drammensveien, står Øyvind Brigg og intervjuer på direkten mens andre journalister rigger rundt ham.

Bogsnes forteller at de har sju-åtte reportere som arbeider med kunngjøringen, i tillegg kommer nettredaksjonen. Kanalen hadde plassert reportere ved hytta til utenriksminister Støre på Nesbyen, hos radiostasjonen Democratic Voice of Burma i Oslo og utenfor den kinesiske ambassaden. I tillegg kommer New York-kontoret og flere tilknyttede kamerateam rundt om i verden.

– Det er ingen ekstra bemanning innkalt, men det er heller ingen som jobber med langsiktige prosjekter i dag, forteller hun.

Ressurser

Redaksjonssjef Rolf Sønstelie i VG forteller at man i Akersgata har tatt høyde for at kunngjøringen vil være overraskende og skape debatt. Ressursbruken og hvor mye plass avisen vier kunngjøringen, forteller han er avhengig av hvem som får prisen.

– Men det skal jo noe til for å vekke like mye oppmerksomhet som i fjor, sier han.

Ifølge Sønstelie har avisen i utgangspunkt satt av to sider til dekningen. Han forklarer at det ikke er lagt opp til noe fellesteam mellom papir og nett, men legger samtidig til at dette er en sak der utenriksredaksjonen leder og samarbeider med samfunnsredaksjonen om dekningen. Når Journalisten snakker med ham tidlig på formiddagen, er det satt av et par reportere i Oslo og utekontorer til dekningen. Samt kommentator.

– Vi vil være dimensjonert mer presist etter klokken 11.

Beredskap

På Marienlyst forklarer nyhetsredaktør Stein Bjøntegård at lisenskringkasteren har arbeidet intenst den siste uken opp mot kunngjøringen. Han forteller at beredskapen er noe lavere enn i fjor, og sier at dersom prisen skulle gå til en kineser, så vil det bli vanskelig å få dem i tale, men legger til at NRK er til stede både i Beijing og andre steder verden rundt.

– Vi er godt dekket. Men vi har et større korrespondentnett enn de fleste, og det gjør at vi er i større beredskap.

Bjøntegård mener de i NRK har sirklet seg inn på vinneren, selv om det kanskje ikke blir en innertier. Han tør ikke si sikkert hvor mange som er i sving med kunngjøringen, men antar at det minst er snakk om tjue medarbeidere.

– Men hele apparatet er i beredskap.

Ankomst

Det er omtrent 30 minutter igjen til Jagland kunngjør prisvinneren når Journalisten kommer inn i salen på Nobel Instituttet. Rundt podiet hans har TV-fotografene rigget opp sine kameraer, rett bak står stolene stillfotografene skal klarte opp på, klare.

Helt bakerst i lokalet står Øyvind Brigg og intervjuer til Nyhetskanalen. Like ved gjør NRK Radio en lydtest. P4 er nettopp ferdig med den første av flere direktesendinger fra instituttet.

Stadig kommer det folk inn i lokalet. Flere utenlandske medier er til stede. Det er knyttet spenning til hvem som tildeles prisen, og flere vi snakker med holder en knapp på en kinesisk prisvinner. De færreste tror at Jagland vil «ta en Obama» også i år.

Etter hvert kommer også kommentatorene. Først VGs Frithjof Jacobsen, like bak DNs Kjetil B. Alstadheim.

Stille før

– Jagland vil komme med en kunngjøring om litt. Direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet varmer opp pressen. Rundt finner fotografene de beste plassene. Scanpix har to på plass, den ene bruker to fotoapparater – samtidig. Det ene er rett og slett fjernstyrt.

Fire minutter før kunngjøringen er det som om musikerne i orkestergraven venter på at dirigenten skal innta plassen på podiet foran dem. Det er nesten stille i lokalet. Men det var bare noen korte sekunder før Sveriges Television ønsker sine seere velkommen til direkteavviklingen fra Oslo hvor kunngjøringen av årets fredsprisvinner snart skal finne sted.

Like forteller Brigg sine seere at det alltid er en spesiell stemning når pressen står slik og venter. Like etter ham igjen går Knut Magnus Berge på direkten til sine seere i NRK og forklarer at man venter på Jagland.

Kyllinger

Så kommer timens mann, Thorbjørn Jagland. Fotoapparatenes speil åpner og lukker seg i et høyt tempo for å forevige stunden. Et titall TV-kameraer fokusert på ham. Den tidligere toppolitikeren ser rolig mot de røde lysene.

– Årets Nobels fredspris tildeles Liu Xiaobo.

Og så åpner NRKs Berge med det første spørsmålet. Like bak ham rapporterer NRK Radio direkte, og ikke så langt bortenfor arbeider nettjournalistene med å få nyheten ut.

Rundt nyhetsjournalistene har komiker Bård Tufte Johansen gått lurende med en fotograf på slep. Flere, inkludert Journalistens utsendte, undres over hva han gjør der. Og uten kyllingdrakt. Han og Jagland har en fjærkledd forhistorie. Men når NRK og TV 2 slipper de andre mediene til, blir det klart.

– Dersom han ikke kan hente prisen, kan det være aktuelt å få Obama til å hente den for ham?

Jagland stirrer på Tufte, og det blir stille i lokalet en korte stund.

– Noen andre spørsmål? sier Jagland og ignorerer komikeren.

Kina

Solen, selv om den har gjemt seg bak en grå sky, er omtrent på sitt høyeste. I Havnelageret sitter nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord og er godt fornøyd med Dagbladets dekning. Hun forteller at avisen har hatt rundt 11 medarbeidere til å dekke kunngjøringen, og at nettet har hatt hovedprioritet. Her har de blant annet hatt direkteoverføringer fra Drammensveien, men hvor mye som skal til papiravisen på lørdag, er for tidlig å si.

Tidligere i år flyttet to av avisens reportere til Kina. Det mener Beverfjord gjorde Dagbladets dekning enda bedre.

– Vi var heldige at de er i Kina. De har vært ute med video og har dekning av at Xiaobos kone ikke får forlate huset og at journalister strømmer til boligen, forteller hun tydelig fornøyd.

Forberedt

Halvannen time etter at Jagland kom med sin kunngjøring, har Aftenposten nesten ti titler på sin nettside om tildelingen. Nyhetsredaktør Almlid forteller at avisen har hatt ti medarbeidere i sving på nett, deriblant en tidligere Beijing-korrespondent.

Han forteller at avisen traff med forhåndsstoffet.

– Det var en vinner som var veldig i samsvar med det vi planla, det var ikke uventet. Vi følte vi var ganske forberedt, sier han.

Lørdag kommer Aftenposten trolig til å ha fire sider inne i avisen om tildelingen, i tillegg er det satt av to frontsider til kunngjøringen.

Økt

I Akersgata, altså VG, har redaksjonssjef Sønstelie nettopp vært gjennom et mer detaljert møte om dekningen av kunngjøringen fra Nobelkomiteen. Han forteller at det nå er samfunnsavdelingen som har tatt over ledelsen av dekningen fordi det er flere reportere som kommer fra denne avdelingen. Samt at dekningen nå vil også bære mer preg av konsekvensene tildelingen vil få, både diplomatisk og økonomisk.

I løpet av de nesten fire timene som har gått siden Journalisten snakket med ham sist har dekningen og ressursbruken økt.

– Vi legger opp til fire sider på nyhetsplass. I tillegg vil TV-medier-seksjonen skrive om mediedekningen. Dessuten vil også kommentarene på sidene to og tre handle om kunngjøringen, forteller han.

I alt arbeider to kommentatorer og fem reportere fra Oslo. Dessuten jobber kontorene i London og New York med saken.

Først igjen

På Marienlyst sitter nyhetsredaktør Bjøntegård og konstaterer at planen virket og tildelingen gikk som de trodde.

– Det gikk knirkefritt og greit. Vi var der vi skulle være. Og så langt ser alt bra ut, men det problematiske er å få prisvinneren i tale. Arbeidet med å få til det blir annerledes enn ellers. Vi har heller ikke fått intervju med kona, og det har høy prioritet nå.

Bjøntegård regner med at Kina-korrespondent Anders Magnus vil arbeide med å få prisvinnerens kone i tale i tiden fremover. Og så er det å se på konsekvensene tildelingen eventuelt vil få.

– Og så fikk dere første spørsmålet også i år.

– Vi var heldig med den. Vi er flinke til å posisjonere oss.

Powered by Labrador CMS