Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Mediene viser igjen stor interesse for Stina Brendemo. Den unge kvinnen som i 2008 ble pågrepet i Bolivia da hun og to venninner forsøkte å smugle kokain ut av landet gjør et forsøk på å legge Bolivia-Stina bak seg. Mens en av de tre kvinnene fortsatt sitter fengslet i landet, fikk Brendemo i 2012 hjelp fra magasinet Alfa og frilansjournalist Jonas Forsang til å rømme mens hun var ute på kausjon.
Skjønte du hvor alvorlig dette egentlig var da du ble pågrepet?
Hva tenkte du da du plutselig ble låst inne på en celle?
Du var bare 17 år og hadde egentlig hele livet foran deg og så gikk det galt. Kan du fortelle litt om livet i fengselet.
Var det mulig å ringe, hvor mye fritid hadde du?
Hvis du husker det har jeg faktisk ringt fengselet og snakket med deg?
K.F. I fengselet fikk du barn. Hvordan var det?
Kan du beskrive litt hvordan fengselet ser ut?
Du ble løslat mot kausjon og mens du var ute oppstod en situasjon at du valgte med hjelp fra andre å flykte hjem til Norge?
Var du redd når du flyktet?
K.F. Kan du fortelle noe om flukten?
Du hadde et lite barn å ta vare på?
Hvorfor var du ikke redd?
Dette fengselsoppholdet har endret deg litt på andre måter. Kan du fortelle litt om hvordan?
K.F. Du stoler ikke på noen
K.F. Men du har funnet deg en kjæreste og er forlovet og skal gifte deg. Hun stoler du på?
Hvordan skal dere feire sommeren? Skal dere ut på ferie?
Hvor reiser dere da?
Kan du reise ut av landet?
Hva risikere du hvis du reiser ut?
K.F. Jeg må spørre. Det har skapt noen reaksjoner at du er her hos oss. Du har startet en blogg hvor du skriver litt om opplevelsene i Bolivia. Og så vet jeg at noe av grunnen til at du stiller fordi du vil være noe annet enn Bolivia-Stine. Hva tenker du om at folk mener så mye om deg?
K.F. Du er litt redd for å være her?
Nå har hun etablert egen blogg hvor hun forsøker å skape et nytt image rundt seg selv og i større grad forsøker å distansere seg fra sitt 17 år gamle jeg.
Så langt har tre medier intervjuet henne om det nye livet og om kjærligheten. Romerikes Blad, Nettavisen og TV 2 på direktesendingen av God Sommer Norge. Katarina Flatland og Fredrik Græsvik som programledere. Sistnevnte kjent som TV 2s utenriksslugger.
I alt var det satt av seks spørsmål på sendeskjema til å intervjue Brendemo. Også prinsesse Märtha Louise var på plass.
Dagbladet anmeldte programmet på onsdag. Da skriver de følgende om intervjuet med den smuglerdømte rømlingen:
«Heller ikke dette intervjuet ble kontekstualisert på noe vis, og kritiske spørsmål uteble.»
I alt stilte de to programlederne 21 spørsmål. Disse har vi gjengitt i faktaboksen til høyre. Majoriteten av spørsmålene ble stilt av Græsvik, disse er ikke merket, mens de som er merket er det Flatland som stiller.
Ingen føringer
Vi har spurt aktualitetsredaktør Gerhard Helskog, som er ansvarlig for programmet, om Brendemo la noen føringer for hva slags spørsmål TV 2 fikk stille i forkant av intervjuet.
– Nei, det var ingen føringer, skriver Hellskog i en epost. Hun fortalte dog at hun ikke kom til å snakke om de andre jentene hun ble arrestert sammen med.
– Det var greit. Det var hennes opplevelse vi ville høre, forklarer redaktøren.
Vi spør også Helskog hvorfor det ikke ble stilt flere kritiske spørsmål til Brendemo, for eksempel om flukten. Helskog er enig i at de kunne kjørt litt hardere på, men da er han ikke sikker på om Brendemo ville gitt det innblikket han opplever seerne fikk.
– Brendemo var bare 17 år da hun ble tatt. I intervjuet ser vi et plaget menneske som ikke stoler på noen lenger, men prøver å starte livet på nytt. Fordi programlederne var litt varsomme, åpnet hun opp.
– Hvorfor spurte dere ikke mer om tiden etter at hun kom hjem til Norge?
– Det var jo med, men så var intervjutiden over. Det er et godt tegn at du ønsket å se mer når intervjuet slutter. Da har det kanskje ikke vært så verst TV likevel da?
I lokalavisen Romerikes Blad forteller Brendemo at hun ikke er lei seg for å være hjemme, men bedyrer at hun aldri helt har klart å senke skuldrene. Hun forklarer at hun ser seg over skulderen hele tiden, og at dette er en konsekvens av fengselet hun sonet i.
«Jeg har sittet i fengsel med folk som har drept og kokt barna sine, spist mannen sin og partert elskeren sin, så da jeg kom hjem, så jeg meg over skulderen hele tiden.»
Journalisten har spurt ansvarlig redaktør Magne Storedal i Romerikes Blad (RB) per epost om redaksjonen har forsøkt å få faktasjekket disse påstandene.
«Opplysningene om soningsforholdene stammer fra Stina Brendemo selv. Hun opplyste til oss at hun satt i et kvinnefengsel med ca. 300 innsatte kvinner hovedsaklig straffet for svindel, narkotika- og grove voldsforbrytelser. Hennes opplysninger baserer seg på hva kvinnene selv fortalte til henne om hva de sonet for. Ifølge Brendemo var det mange kvinner i fengselet som i desperasjon hadde tatt livet av barna sine, men hadde mislyktes å ta livet av seg selv.»
Anstaltmakeri
Han viser til artikler fra britiske Daily Mail som dokumentasjon på at løpebanen til de kriminielle i Bolivia er en råere enn hva vi er vant med her hjemme. Derfor har de latt kvinnen få slippe til med sine beskrivelser av soningsforholdene.
Brendemo får spørsmål fra RBs journalist om hvordan hun havnet i situasjonen i Bolivia. Dette avfeier hun med at dette er noe hun vil komme tilbake til senere. Hvorfor Romerikes Blad tillater dette, svarer ikke Storedal på.
Vi spør også om hva årsaken til at de ikke spør henne om straffeforfølgelse i Norge.
«Hun rømte fra fengsel i 2010. Vi syns det er anstaltmakeri å kjøre henne på hvorvidt hun også skulle vært stilt for retten i Norge seks år senere.»
Annonse
God samvittighet
Også Nettavisen har en lengre artikkel med Brendemo hvor hun forteller om kjærligheten. I dette intervjuet er også hennes forlovede med.
«Har du dårlig samvittighet for det som skjedde i Bolivia?», spør Nettavisens journalist.
«Nei, absolutt ikke. Men dette ønsker jeg ikke å snakke om så mye nå. Det er ulike hensyn å ta, og jeg kommer til å komme med min versjon ved en senere anledning,» svarer Brendemo som forteller at den nye bloggen er terapi for henne.
Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen forteller at deres intervju starter med at Brendemo skal gifte seg, samt at Hans-Erik Dyvik Husby blogget om hun som sitter igjen i fengsel i Bolivia. Da Nettavisens journalist kontaktet Brendemo var hun klar på at spørsmål som handlet om tekniske detaljer og finansieringen av flukten ville hun ikke svare på.
– Vi aktepterte det, men ville ha retten til å stille alle spørsmålene vi ville, og så var det opptil henne å svare på spørsmålene hun vil.
– Retrospektivt, opplever dere å ha vært kritiske nok mot henne? Hun er tross fengselsrømling.
– Samtidig er hun verken siktet, tiltalt eller mistenkt for noe som helst her hjemme. Så vidt jeg forstår er hun etterlyst i Latin-Amerika. Vårt intervju var et rent human touch intervju. Hun har en fascinerende historie og så var ikke journalistens oppgave å være kjempekritisk og stille henne til veggs i denne sammenheng. Men jeg mener han ha stilt spørsmålene folk lurer på.