En rørt Marit Bjørgen møter pressekorpset etter et av gullene hun vant under forrige vinter-OL i Sotsji i Russland. Under kommende vinter-OL i Sør-Korea blir det færre journalister fra norske redaksjoner. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
Lavere interesse blant norske redaksjoner for OL – klarer ikke å fylle pressekvoten fra IOK
Ingen lokalaviser sender journalister eller fotografer på pressekvoten i år.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
For fire år siden fylte norske redaksjoner akkrediteringskvoten fra Den olympiske komite (IOK), og sendte 60 journalister og fotografer Sotsji i Russland.
I år er det 50 journalister og redaktører som har søkt og fått plass på det samme antallet plasser. Flere redaksjoner har trukket seg etter først å ha meldt interesse for OL i Pyeongchang som går av stabelen fra 9. til 25. februar.
Leder Reidar Sollie i Norske Sportsjournalisters Forbund (NSF) anslår at det trolig er første gang siden 1970-tallet at Norge ikke fyller pressekvoten fra IOK.
– Det mest bemerkelsesverdige er at ingen norske lokalaviser reiser. Det er første gang så lenge jeg kan huske at ingen av de klassiske lokalavisene er med, sier Sollie til Journalisten.
Fotballen spiller inn
VG og Dagbladet sender med 9 personer hver flest medarbeidere for å dekke OL. Deretter følger NTB /NTB scanpix med 8 og Aftenposten med 7. Adresseavisen sender fire og Bergens Tidende to. Nettavisen og 100% Sport sender også to personer hver. Resten av de 50 plassene fylles av frilansere, som Bildbyrån og Idrettsforbundet.
Sollie mener det er den dårlige økonomien som er årsaken til frafallet.
– Det har nok med økonomi og prioriteringer å gjøre. Også tror jeg lokal fotball tar mye, men det er bare min følelse og mitt inntrykk. Det er seriestart i fotballen allerede 10. mars. Det selger lokalavisene mange lokale digitale abonnementer på, sier Sollie, og viser til Amedias avtale.
– Men tidssonemessig ville det vel være optimalt å ha folk i Sør-Korea. Det norske folk kan jo våkne opp til medaljer daglig og slik ha en forventning om ferske saker?
– Det blir nok et veldig nett-OL dette i og med at nesten alle øvelsene går i arbeidstiden eller tidlig på morgenen. Når folk går hjem fra jobb er OL slutt for den dagen.
At pressekvoten fra IOK ikke fylles nå kan innebære at Norge mister plasser til neste OL.
– Det kan i teorien skje, ja.
Annonse
Tæring etter næring
Trønder-Avisa hadde opprinnelig planlagt å sende to personer, men trakk seg. Det begrunner sportsredaktør Geir Jenshus med økonomi og reduserte annonseinntekter.
– I en total vurdering så har vi funnet ut at vi ikke får så mye igjen. Det ville kostet oss 200.000 kroner å sende to personer, og 120.000 kroner om vi hadde redusert det til en. Det er en ganske stor del av sportsbudsjettet i Trønder-Avisa. Så turen til Sør-Korea ble for dyr når vi så på det, sier Jenshus til Journalisten.
Avgjørelsen ble tatt før det ble klart at Petter Northug ikke kommer til OL. Men det betyr også at det er færre lokale, tre i tallet, å følge.
– Vi har NTB og et håp om å få noen eksklusive saker via telefon med de utøverne som vi har et godt forhold til.
Jenshus sier at de ikke har økonomi til at de kan bruke pengene på andre områder i stedet.
– Det handler om å bruke mindre ressurser, så vi bruker ikke mer på noe annet. Vi må skjære ned en plass.
Sportsredaktøren sier at Trønder-Avisa har vært tilstede på alle vinter-OL siden Calgary i 1988.
– Vi skulle gjerne vært i Sør-Korea, men vi må sette tæring etter næring.
Det leserne vil betale for
Amedia-eide Romerikes Blad (RB) er annen redaksjon som først planla å sende en journalist,
Romerikes Blad hadde ikke gått konk om vi hadde reist
men som senere har trukket seg. Sportsleder Morten Svesengen mener å huske at det er første gang siden Sapporo i 1972 at Romerikes Blad ikke dekker et vinter-OL med egen journalist. Det er andre gang siden Lillehammer-OL i 1994 at han selv ikke gjør det.
– Verden er forandret. Sør-Korea er langt unna og kostnaden er stor. Men det er ikke nødvendigvis et poeng alene. Romerikes Blad hadde ikke gått konk om vi hadde reist. Vi prioriterer annerledes. Om vi skal reise ut av Østlandet må vi kort fortalt vite hva vi får igjen for det. Og i dette tilfellet ble det redaksjonelle regnestykket at vi ikke får så mye ekstra ved å være tilstede enn om vi dekker det fra Lillestrøm eller hvor vi måtte være, sier Svesengen.
Romerike har flere medaljekandidater i Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersen, Ragnhild Haga, Maiken Kristoffersen Falla og Heidi Weng. Men Svesengen mener tilgangen på utøverne, og mer i langrenn enn i alpint, også er blitt vanskeligere.
– Vi får det NTB får. Med egne intervjuer er det mulig å få en egen vri, men den felles pressekonferansen er for alle og er noe vi kan se på TV i Norge. Det eneste er at du ikke får stille spørsmål.
Men Svesengen tegner også et bilde av at det har blitt viktigere å dekke det abonnentene er villig til å betale for. Og mye av OL-stoffet er felles og dekket godt nok i nasjonale medier.
– På en måte er det synd at det er blitt sånn. Men vi ser av tallene våre at det dessverre er sånn at ting som er av nasjonal interesse, ikke er like salgbart lokalt. Det er en konsekvens av tida vi lever i. Vi prioriterer ikke etter idrettsprestasjonenes rangering, men mer ut fra hva folk er villig til å betale for.
Når det gjelder fotball, sier Svesengen at redaksjonen ikke reiser noe mer enn før med eliteserielaget og fjorårets cupmester Lillestrøm Sportsklubb (LSK). Men lokale lag nede i divisjonene får økt oppmerksomhet.
– Vi kommer til å reise og følge Ull/kisa og Strømmen på treningsleir. Det er noe vi ikke alltid har gjort de siste årene. Det er noe unikt for oss og som ikke vi nesten er de eneste som skriver om, selv om det er noen andre lokalaviser.
Annonse
NRK har 20 på plass
OL-rettighetshaver Discovery, samt kringkastere som NRK og TV 2 har egne kvoter for hvor mange de sender. Discovery sender 140 akkrediterte personer til Pyeongchang.
– Hjemmeoperasjonen er litt verre å tallfeste, men den består av rundt 100 mennesker. Så vi kan si at opp mot 250 kvinner og menn jobber med å servere vinter-OL på TVNorge og Eurosport. I tillegg legges det opp til tett samarbeid på tvers av Eurosport-markedene. Vi får med andre ord god hjelp fra andre land også, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lars Hojem Kvam i Discovery til Journalisten.
NRK opplyser at de vil ha 16 redaksjonelle medarbeider i Sør-Korea i tillegg til radiotekniker og produksjonsleder.
– Antallet er lavere enn sist OL. Det er en stor endring for oss at vi for første gang reiser til OL uten TV-akkrediteringer. Vi har rettighetene på radio og skal sende døgnet rundt på NRK Sport på DAB, skriver redaksjonssjef Janne Fredriksen i en e-post.
NRKs Asia-korrespondent Kjersti Strømmen vil også være tilstede med fotograf.
TV 2 sender mellom 6 og 8 medarbeidere, hvorav de fleste er redaksjonelle.
– I tillegg har vi store operasjoner hjemme i Oslo og Bergen, opplyser redaksjonssjef Christine Espeland i TV 2 Sporten.
P4 Radio Hele Norge sender to reportere til OL.
– Vi satser på OL som er særdeles radiovennlig. Derfor har vi også forhandlet fram radiorettigheter med Discovery, opplyser nyhetsredaktør André Winje Arntzen.