Maren Anne Terjesen ble trakassert av sin egen sjef da hun jobbet som nyhetsanker i TV2. Arkivfoto: Kjartan Bjelland
Maren Anne Terjesen følte seg som en fange i TV2 på grunn av trakassering
Tidligere nyhetsanker i TV2 sluttet i kanalen på grunn av trakassering. Hun forteller i detalj om opplevelsene i et offentlig innlegg på sin Facebookside.
– Jeg følte meg som en fange på jobb, men kom meg heldigvis unna. Hadde jeg hatt muligheten til å varsle TV2 anonymt den gang hadde jeg gjort det. Før i tiden kalte man det sexpress. Å si ifra om sexpress på arbeidplassen var ikke så lett, men med en gang vi tok i bruk ordet trakassering fikk vi en videre fortolkning. Man forstår at det dreier seg om så mye mer enn at man blir dratt klærne av, sier Terjesen.
Hun har tenkt mye på kvinnene i TV2-sporten den siste tiden.
– De er jo ekstra utsatt fordi de er så eksponert. Hvis noen slipper å oppleve det samme som meg er det verdt å stå fram i dag. Jeg valgte å slutte som nyhetsanker i Bergen, i jobben jeg elsket mer enn noe, forlate vidunderlige kollegaer og en pulserende by med et stort hjerte, fordi jeg var redd på jobb og trodde jeg var alene om å oppleve det jeg opplevde, skriver Maren Anne Terjesen i et offentlig innlegg på sin Facebookside.
Hun beskriver en kontrollerende sjef som hun ble mer og mer redd for:
– Han viste seg sjelden på desken men om det hendte kunne han gå forbi meg og stryke hånden over ryggen, fra den ene overarmen til den andre. Jeg krympet meg, det var noe annet enn kollegiale klapp på skulderen.
Terjesen skriver at samtalen startet med at han kalte henne vennen og at han mastuberte.
– Javel. Igjen. Hva jeg skulle jeg si. Jeg forsøkte å få samtalen til å dreie seg om andre ting enn sex. Telefonen fikk som regel ringe når jeg så at det var hans nummer. Jeg hatet det nummeret
Les også: TV 2 lar varslere si ifra via intranettet
Flokkmentalitet
Etter at hun postet innlegget har Terjesen har fått meldinger fra folk i TV2 som sier de visste om trakasseringen.
– De så, og nå går det opp for dem at folk gikk til grunne mens de så på. De forstår at de var en av dem som sto i flokken, som ikke sa ifra, som ikke gjorde noe. Menn som forgriper seg på ulike måter gjør det som en selvfølge. Man blir så forvirra fordi kulturen er så grenseløs. I andre sammenhenger er de grensene helt klare, sier Terjesen til Journalisten.
– #metoo har blant annet vist oss at mange kvinner har hatt og har det vondt på jobb i ulike bransjer. Jeg er uendelig takknemlig for at kvinner og menn har hatt mot til å ta tyren ved hornene med all den risiko det kan innebære gjennom denne aksjonen, skriver hun på Facebook.
– Vi kvinner er ikke persilleblader. Vi forstår at miljøet er tøft, vi er vant til det. De fleste gutta vil ikke noe vondt, men så er det noen som går for langt, avslutter Terjesen.