Norsk-pakistanske Jeanette ble tvangsgiftet, voldtatt og drapstruet. I dag møtte hun styret i Norsk pressefobund før en privat samtale med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik. Foto: Helge Øgrim

Jeanette møtte Presse=forbundet – Hadia Tajik neste stopp

Ber mediene følge moskeene og belyse tvang i islam.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Jeanette ba stortingsrepresentant Hadia Tajik fortelle om hun hadde forlatt sin muslimske tro eller om ektemannen Stefan Heggelund hadde konvertert, skjedde det gjennom et åpent brev på Human Rights Service 13. mai. Brevet ble også gjengitt på Nettavisen, som deretter frontet mye av debatten om brannfakkelen.

I dag møtte den norsk-pakistanske kvinnen styret i Norsk Presseforbund, dit hun var invitert til en samtale om hvordan mediene speiler undertrykkelse i muslimske miljøer, privatlivets fred for sentrale politikere og andre temaer. Møtet var ikke åpent for pressen, men Journalisten traff Jeanette umiddelbart etter den timeslange samtalen.

Tvangsgiftet

Jeanette bruker ikke navnet sitt, men lar seg avbilde. Det er middelveien hun valgte etter overgrepene hun ble utsatt for da familien tvangsgiftet henne som 16-åring og hun senere fortalte om hvordan hun var blitt behandlet til Aftenposten og TV 2 i 1999. 

Daglig leder i HRS, Rita Karlsen, deltok også på møtet i Pressefobundet. Human Rights Service har de siste dagene vært utsatt for skarp kritikk og krav om at den offentlige støtten til stiftelsen inndras etter at Hege Storhaug formidlet en nettavstemning på tv-kanalen al Jazeera og konkluderte med at 81 prosent av araberne i Midtøsten støtter terrorbevegelsen IS.

Jeanette og Karlsen forteller til Journalisten.no at hun ble tvangsgiftet i Pakistan som 16-åring og voldtatt før hun rømte til Norge og fødte en datter som nå er 20 år. Hun sier at Hadia Tajiks svar på det åpne brevet var en voldsom oppmuntring for muslimske jenter i Norge. 

Etterlyser åpenhet

– Brevet har betydd veldig mye for mange av dem, kanskje vet hun ikke selv hvor viktig det var, sier Jeanette. Det formidlet hun trolig til Aps nestleder da samtalen Tajik inviterte til før hun skrev svaret sitt, startet på Stortinget klokka 12. fordi Jeanette var syk i mai, kunne de ikke treffes før nå.

I møtet med Pressefobundet forsvarte Jeanette sitt brev til politikeren med de alvorlige følgene det kan få om en muslimsk kvinne stemples som frafallen fordi hun har giftet seg med en ikke-muslim. Mange rammes av æresdrap, både i Vesten og i muslimske land. Hun etterlyser en åpen dialog om det som er problematisk med islm og det som foregår i moskeene.

Jeanette mener mediene må forstå at man har rett til å mislike en religion i Norge og snakke om det offentlig. Hun mener det for mange ikke er noen forskjell på tvangsekteskap og arrangerte giftemål, siden de siste også ofte presses gjennom med trusler om vold mot de unge jentene. Det naturlige er kjærlighetsekteskap, at man forelsker seg med en gutt eller mann på skolen eller i omgangskretsen i Norge, ikke med en ukjent slektning i et annet land. 

Les mer om Human Rights Service på Journalisten

 

 

 

Powered by Labrador CMS