Per Grankvist ønsker å fjerne ekkokammeret. Foto: Rikkard Häggblom
Per Grankvist ønsker å fjerne ekkokammeret. Foto: Rikkard Häggblom

Ny tjeneste vil knuse ekkokammere slik at du også får motforestillingene

Men Marie Simonsen er langt fra sikker på om de som har mest bruk for alternative synspunkter faktisk vil ta det nye verktøyet i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den svenske journalisten og forfatteren Per Grankvist har nylig lansert Filterbubblan.se Det skal gjøre det mulig å følge med på noen av de tre ideologiske ekkokamrene som preger den svenske debatten.

I det siste har det blitt snakket mye om de såkalte ekkokamrene som kan oppstå i sosiale medier, der personlige meninger bare blir forsterket av folk med de samme meningene. Slike ekkokamre har blitt kritisert for å ikke slippe motstemmer til. Det ønsket Grankvist å gjøre noe med.

– Jeg vil vise boblene som finnes på Twitter, gjennom å manipulere Twitters algoritmer slik at det lages en boble av kontoer som ofte følger hverandre, forklarer Grankvist.  Han syns det har vært viktig å fokusere på ord, og sette et søkelys på de ordene som brukes i offentligheten.

– For å illustrere dette enkelt kan man si at i den røde boblen (for venstresiden) går gjerne ordet «skattenivå» igjen, mens det i den blå boblen (for høyresiden) snakkes om «skattetrykk,» forklarer Grankvist.

Slik kan Filterbubblan se ut
Slik kan Filterbubblan se ut

Det er spesielt innen det politiske ordskiftet at Grankvist mener at en slik Twitter-feed er interessant for det vil for eksempel gjøre det mulig for en som normalt følger nyheter fra høyresiden i politikken, å kunne følge en feed fra venstresiden. Dermed vil Twitter-brukeren kunne følge med på hva politiske motstandere er opptatt av innenfor store emneområder som på forhånd har blitt definert.

Mer polarisert i Sverige

Dagbladets Marie Simonsen spør seg om de som kanskje har mestbruk for filterboblen, faktisk vil bruke det. Foto: Kathrine Geard
Dagbladets Marie Simonsen spør seg om de som kanskje har mest
bruk for filterboblen, faktisk vil bruke det. Foto: Kathrine Geard

Kommentator Marie Simonsen i Dagbladet påpeker at det er en del av jobben hennes å følge med på politiske motstandere på Twitter. Hun minner om at Norge er et langt mindre og mer homogent samfunn enn for eksempel USA der ekkokammer-problematikken har blitt spesielt belyst. Simonsen påpeker at i Sverige er debattklimaet også mer polarisert enn her hjemme. Svenske politikere nektet for eksempel en gang å snakke med Sverigedemokraterna og svensk presse vurderte seriøst å tie partiet i hjel i siste valgkamp. Det har raskt endret seg.

– Kanskje svenskene har mer bruk for et sånt verktøy enn oss, spør hun. Samtidig understreker Simonsen at hun generelt er for alt som kan gjøre verden mer åpent og at hun derfor hilser filterboblen velkommen.

Lettere å få til på Twitter

Selv om det er Grankvist som står bak ideen om en filterboble har han fått hjelp av et digitalt innovasjonsbyrå til å lage selve løsningen. Grunnen til at filterboblen kun har blitt lansert for bruk på Twitter og ikke på Facebook, er at algoritmen til Twitter, ifølge Grankvist er «betydelig enklere å manipulere.»

– Dessuten er Twitter den mest opinionsdannende av de sosiale mediene, og blir brukt mye av journalister og politikere, påpeker han.

Løsningen til Grankvist er ny, selv om Wall Street Journal har prøvd seg på en lignende løsning for Facebook gjennom noe som kalles «blue feed, red feed» der man skal kunne se liberale og konservative nyheter side om side.

Per Grankvist poengterer at bare medier vises her, og at det er en redaktør som velger ut hvilke eksempler på høyre og venstremedier som vises i feeden. Han forklarer at i Filterbubblan.se er utvalget generert av Twitter, og ikke av han selv. Dette gjør ifølge Grankvist boblene mer troverdige, og det blir heller ikke mulig å anklage Filterbubblan.se for å ha noen egen agenda.

Granvist mener det er mulig å se på filterboblen som en ny form for datajournalistikk.

 

Powered by Labrador CMS