Utenfor lokalet til Reuters i New York. Foto: Martin Huseby Jensen.

Reuters utviklet «breaking news»-verktøy som leser twittermeldinger for dem

Skal hjelpe nyhetsbyrået med å være først ute med hendelsesnyheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– En stor del av vårt DNA er bygget på tanken om å være først, så vi ønsket å finne ut hvordan vi kan bygge systemer som ville gi oss et forsprang på å spore slike ting i stor fart og i stor skala, sier administrativ redaktør Reg Chua for data og innovasjon, til nettstedet NiemanLab. Det er første gang Reuters uttaler seg om «Reuters News Tracer».

Verktøyet er laget for å gjennomsøke twittermeldinger. Om flere meldinger for eksempel nevner “eksplosjoner” og “bomber” vil verktøyet gruppere disse i en historie som et potensielt terrorangrep. For å skille spam og påstander fra meldiger med nyhetsverdi basert på fakta har Reuters utviklet algoritmene til å tildele twittermeldingene en verifiseringsscore basert på 40 faktorer. 

Blant annet om rapporten kommer fra en verifisert konto, hvor mange som følger kontoen, om meldingen inneholder bilder, og i noen tilfeller også oppbygningen av twittermeldingen. 

Allerede betalt seg

Disse faktorene kombinert gir hver historie en poengsum. Får historiene høy nok score vil Reuters stole på at det er «breaking news» og sende ut eget varsel, samt sette sine journalister på saken. 

Chua forteller NiemanLab at verktøyet fungerer best på nyheter som for eksempel bombeangrep eller naturkatastrofer siden dette er hendelser ofte rapportert av mange mennesker samtidig, gjerne med bilder og videoer. 

Ifølge NiemanLab ga verktøyet Reuters blant annet et åtte minutters forsprang på rapporteringen av Brusselbombingen tidligere i år.

Påvirker ikke NTB

Journalisten har vært i kontakt med nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB for å høre om de har sett effekten av «Reuters News Tracer». Han opplyser at de ikke abonnerer på Reuters tekstnyhetstjeneste lenger. 

– Jeg vil ta kontakt med mine nordiske kolleger som fortsatt har et slikt samarbeid med Reuters for å høre effekten av dette, men for øyeblikket er vi fornøyd med de nyhetsbyråene vi får tekst fra, sier han. 

Han forteller at de nordiske byråene ofte sammenligner hverandre på hendelsesnyheter, men det varierer fra byrå til byrå fra hver gang hvem som er først ute med nyhetene. Hans opplevelse er at AFP er blant nyhetsbyråene som har utmerket seg på «breaking news».

Powered by Labrador CMS