Noen ganger blir jeg jævla flau over å være mann

KOMMENTAR: Aleksander Schau forteller om handlinger som hører hjemme i steinalderen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi var flere journalister som fikk hakeslipp rundt bordet lørdag kveld da Aleksander Schau la ut den ene Twitter-meldingen etter den andre om overgrep mot kvinnelige kolleger i norsk mediebransje.

Hva faen skjedde? Når ble det greit å banke en kvinnelige, eller mannlig, kollega? Hvordan klarer gjerningspersonen å rasjonalisere at dette er greit?  Eller ta kvelertak? Gripe om bryster og så lignende. 

Visst gjør vi feil. Det er lett å feillese en situasjon, men det er langt derfra til det Schau forteller om. 

For et par år siden fikk vi tips om en mannlig journalist som på et julebord hadde vært beruset. Han hadde blitt vel pågående mot en av sine kvinnelige kolleger. På et tidspunkt tok en av hans mannlige kolleger og gikk mellom i et forsøk på å få den førstnevnte mannlige journalisten til å slutte. Det endte med at han som mente at oppførselen ikke var akseptabel, skal ha gitt juling av han som oppførte seg som en tulling. 

Noen måneder senere får journalisten som da skal ha slått en kollega i bakken og trakasserte en annen jobb i en annen stor mediebedrift. De som ansatte ham visste om hendelsen. Det var ingen tvil om det, likevel fikk vedkommende jobb. Riktignok med advarsel om nulltoleranse dersom noe tilsvarende skjedde igjen. 

Nulltoleranse? Dersom det var nulltoleranse, hvorfor fikk vedkommende jobben? Var han virkelig så dyktig, hadde så godt kildenettverk at ledelsen var villig til å se bort fra handlingen mannen tidligere hadde gjort. Gjorde de seg noen refleksjoner om hvordan mannens nye kvinnelige kolleger ville reagere? Det ville overraske om ansettelsen ikke førte til en trykket og vanskeligere arbeidshverdag for enkelte i redaksjonen. 

Gutteklubben Grei har versert i spaltene de siste ukene takket være Hanne Skartveit og Trine Eilertsen som har løftet diskusjonen knyttet til ansettelser av kvinner i lederstillinger. Problemet er at det ikke bare handler om at klubben begrenser kvinners adgang til lederjobbene, men de bidrar til å opprettholde en ukultur. Når den mannlige journalisten fra eksempelet over faktisk får jobb, selv med det nevnte hendelsen på «rullebladet». Denne bagatelliseringen er kvalmende. Denne bagatelliseringen som Aleksander Schau gjentatte ganger har fått til svar. 

Tilfellet på julebordet vi forteller om over var ifølge tipsere langt fra eneste historien fra redaksjonen. Vi fulgte opp tipset. Flere bekreftet historien. Flere fortalte om andre historier. Ingen ville stå fram. Av frykt for represalier. 

Det er overraskende at enkelte menn fortsatt oppfører seg som om andre mennesker ikke er verdt en dritt. Kanskje skyldes det at bransjen vår er fylt til randen av store egoer. Kanskje skyldes det at vi har en tradisjon for å konsumere mye alkohol. Forklaringer, men ingen gode unnskyldninger. 

Av og til gjør vi feil. Men det Aleksander Schau forteller om er ikke det. Forhåpentligvis vil redaksjonene etter hvert gå i seg selv og røske opp. Ikke bare flytte varm luft med løfter om en bedre morgendag. 

Og ja, jeg har også gjort ting jeg ikke er stolt av. 

Powered by Labrador CMS