Klubbleder Lars Erik Skjærseth (fra venstre) og streikeleder Tron Soot-Ryen utenfor NRK Trøndelag sammen med streikevaktene Elisabeth Skarrud, Elisabeth Strand Mølster og Ellen Flå. Ingen vil gi seg med det første. Foto: Ronja Edelsteen Andreassen

Bestemt streikestemning i Trondheim

150 streikende ved NRK Tyholt sier at streiken styrker samholdet kollegene i mellom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Streikeleder Tron Soot-Ryen sier at streiken startet med litt undrende virring i gangene i 13-tiden tirsdag.

– Streiken kom litt brått på selv om vi visste at landsstyret var hos Riksmekleren. Det ble en spesiell stemning når alle jobb-møter ble avlyst. Vi samlet oss på plenen utenfor NRK-bygget og kampviljen viser seg å være stor. Vi er opprørte over at mekling i 12 timer på overtid ikke ga noe som helst, tordner streikelederen i Trondheim.

Generasjoner

Han sier mange unge ved NRK Tyholt ikke har opplevd streik før.

– Men det er veldig trøkk også blant de unge, og meget god ståpå-stemnig. Vi er den største NJ-klubben utenfor Oslo, fastslår han engasjert og bedyrer at nedleggingen av arbeidet blant de 150 medlemmene vil merkes lokalt og landet rundt.

NRK Trøndelag har i alt 220 ansatte.

– Det blir nok litt arbeid med å holde så mange streikende i stemning. Og, litt kjelkete er det at streiken kommer i pinsa og 17. mai. Men vi kjører på, om så med bunadskledde streikevakter.

NRK-veteranen sier at streiken ikke blir ferie og fritid, men med streikemøter daglig på Studentersamfundet i Trondheim. De planlegger markeringer utad med stand og løpesedler i byen, og Soot-Ryen mener det også er viktig at de er synlige i sosiale medier.

Samhold og sinne

– Alt nå ser vi at streiken skaper samhold. Mange på Tyholt møtes ikke ofte til vanlig. Nå er journalister fra lokalradioen sammen med de som lager riksfjernsyn. Samholdet sveises sammen redaksjonene i mellom, sier Soot-Ryen.

At NRK sender programmer som er forhåndsprodusert av folk i streik, er streikelederen ikke glad for.

– Dette vil vi se på hva vi kan gjøre med. De på teknisk blir nærmest beordret til å sende ting på lufta. Ledelsen sier ferdige programmer er NRKs eiendom, og jeg frykter de vil beordre folk til å gjøre ting vi som streiker ikke ønsker.

Are Sende Osen under et streikemøte i BUL-salen på Gildevangen hotell i Trondheim. Foto: Ronja Edelsteen Andreassen

Langvarig

Streikeledelsen i Trøndelag ser ikke bort fra at aksjonen blir langvarig.

– Streiken kan bli lengre enn i 2006. Over en uke eller mer, men heller ikke evig. Vi finner vel en vei ut, men noe må vi få for å gi oss.

NRK syns det er bra at de har avtale med fem av seks fagforeninger i organisasjonen, men Soot-Ryen mener det ikke hjelper når NJ-medlemmene er halvparten av de som jobber med innholdet i NRK.

– Særlig sendingene i distriktene blir veldig tynne, sier han.

Journalist og programleder Are Sende Osen sier streikeviljen er høy.

– Klart vi vil jo ha høyere lønn. Lønna vår ligger under mange og vi vil ha litt mer. Ledelsen har lønner på høyde med ledere i andre bedrifter, mens vi må nøye oss med lønn som ligger 20 år tilbake i tid.

Han mener også det er viktig at NRK tar bedre vare på vikarene .

– Så dette er ikke bare en ego streik for lønn. NRK er en veldig bra arbeidsplass, men nå er det på sin plass å si fra, klargjør Are Sende Osen engasjert.

Regionredaktør Sigrid Gjellan på Tyholt ønsker ikke å uttale seg om streiken.

Powered by Labrador CMS