Eierskapslovgivningen treffer dårlig

– Dette blir en kamp mot vindmøllene, sier Høyre til kulturministerens forslag til endringer i eierskapsloven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under sin vårkonferanse gjorde kulturminister Trond Giske det klart at han vil regulere eierskapslovgivningen. Blant annet vil han se på eierskapet til Telenor og dominansen på internett.

Kamp mot vindmøllene

Høyres Olemic Thommessen tror ikke det blir lett å ta tak i eierskapet på nettet.

– Det er en tilnærming til eierskapsloven som treffer dårlig. Hvordan skal de nå få til at det også skal gjelde nettområdet? Det blir en kamp mot vindmøllene, sier Thommessen til Journalisten.

Spesielt er Thommessen opptatt av hindringene landets største mediekonsern opplever.

– Rent tilfeldig stopper vi norske aktører og ikke utenlandske. Er det en større lidelse om Schibsted eier 37 prosent av Medie-Norge enn at Montgomery er inne i et av de store mediekonsernene våre?

Bekymret for Telenor

Nettet er en av områdene Giske vil ha på høring. Et annet er Telenors eierskap innen tv-industrien som eier kabelnett, satellitt-tv og er inne på eiersiden i bakkenettet, A-pressen og TV 2 Zebra.

– Man låser kjeften på Schibsted mens Telenor kan breie seg. Vi har sett i alle år at man har angrepet for kjøp av 20 aksjer i Lofotposten, som har endt i rettssak. Samtidig kjøpte Telenor seg opp i A-pressen sammen med LO. Det faller utenfor alt. Det er det ingen som bryr seg om. Jeg mener eierstrukturen i A-pressen er viktigere enn aksjer i Lofotposten.

Høyre får støtte fra Fremskrittspartiets mediepolitiske talsmann.

– Jeg har i mange år vært bekymret for Telenors sterke stilling. De er på internett og fjernsyn, og leverer både innhold og struktur. Vi er ikke tilhengere av eierskapsbegrensninger, men mediene bør underlegges konkurranseloven slik resten av næringen er, sier Ulf Erik Knudsen i Frp.

Konkurranseloven

Begge de borgerlige partiene mener at det ville være bedre om mediebransjen var regulert av konkurranselovgivningen.

– Giske må jo ta eierskapet gjennom konkurranselovgivningen, vi mener det burde være 49 prosent slik forrige regjeringen Stoltenberg foreslo. Vi er sikre på at før de kommer til 49 prosent, vil medieselskapene bli rammet av konkurranselovgivningen. Da ville økonomien som er knyttet til avisenes marked bli vurdert. Det tror jeg ville være ganske sunt, men det ville fordret av man rustet opp tilsynet til å møte det, sier Thommessen.

Eierskapet i norsk medieindustri skal på høring denne høsten.

Powered by Labrador CMS