Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Birgit Dannenberg
Sterke reaksjoner på PSTs beslag hos Ulrik Imtiaz Rolfsen
PST har bedt retten om å få gå gjennom materialet som de opplyser skal være forseglet.
Det var sterke reaksjoner blant medieeksperter på at Politiets Sikkerhetstjeneste mandag kveld tok beslag i filmopptak hos regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Opptakene er til en film regissøren jobber med om Ubaydullah Hussain.
– Ikke gjennomgått
Det var Dagbladet som tirsdag først omtalte razziaen som ble gjennomført mandag kveld. Avisen skriver at beslagene ble gjort dagen før at to ankesaker mot Hussain kom opp i Borgarting lagmannsrett. Beslagene blir av flere medier koblet til fengslingen av en terrorsiktet 18-åring i Gøteborg som PST mener var på vei for å slutte seg til IS i Syria.
PST opplyste i en pressemelding tirsdag kveld at materialet fra razziaen er forseglet, og at dette er klargjort for oversendelse til retten som skal avgjøre om PST kan se innholdet.
– Beslaget er ikke gjennomgått av PST, heter det i meldingen.
Rettsrunde
Journalisten.no får onsdag morgen opplyst fra Oslo tingrett at det så langt ikke er berammet noe rettsmøte der det kan tas stilling til spørsmålet.
Rolfsens advokat Kim Gerdts opplyser overfor Journalisten.no at retten trolig kun tar stilling til spørsmålet basert på en skriftlig runde.
– Det er PST dette haster mest for, ikke for Rolfsen, sier Gerdts på spørsmål om når en beslutning er ventet.
Sterke reaksjoner
Medieeksperter mener beslagene er problematiske, særlig med begrunnelse om at det rammer kildevernet. VGs kommentator Frithjof Jacobsen begrunner det slik:
Det setter kildevernet i fare fordi PST, med sine metoder og sin kunnskap, selvfølgelig kan hente ut det meste av informasjon fra norske journalister, dersom de bestemmer seg for det, skriver Jacobsen i en kommentar på VG.
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sa til Dagbladet at PST må stoppe, og forsikre offentligheten om at de ikke har, og ikke kommer til å gjennomgå materialet.
Til NRK sier hun at vi ikke har det sånn i Norge at myndighetene kan gå inn og hente ut materiale.
– Dette innebærer både trussel mot pressefriheten, og en trussel mot kildevernet. Begge deler er helt grunnleggende for samfunnet vårt, sier Løken Stavrum til allmennkringkasteren.
Kildevern
Ytringsfrihet- og jusekspert Anine Kierulf er enig.
– Hvis en dokumentarfilmskaper ikke kan love sine kilder kildevern, vil det gjøre det vanskelig å jobbe med slike prosjekter og dermed være et angrep på pressefriheten, sier hun til NRK.
Tidligere generalsekretær i Presseforbundet, nå leder i Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold sier til Adresseavisen at det eneste som kan være en akseptabel begrunnelse for razziaen er at liv og helse reddes, for eksempel ved avverging av et terrorangrep.
I et Facebook-innlegg drøfter Dagblad-redaktør John Olav Egeland kildevernet i saken:
– Politiet har beslaglagt hva de antar er relevant materiale, men har ikke sett på det, og overlater til domstolen å avgjøre hva - om noe - skal utleveres. På denne måten følger de kanskje loven, men de har også fratatt Rolfsen muligheten til aktivt kildevern, skriver han, og legger til:
– Den dagen folk ikke kan snakke med mediene i fortrolighet, er vi langt inne i politistaten.
Les mer om kildevern.