Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Ansvarlig redaktør Geir Wulff i Ságat ansatte tidligere i år Frøydis Falch Urbye, som flyttet fra Røa i Oslo til Karasjok for fast jobb i den norskspråklige samiske avisen.
Wulff anbefaler journalister i Oslo som ikke får jobb, om å se mot distriktene, og søke jobber der.
– Det er ikke så ille her oppe i gokk som folk tror, sier Wulff spøkefullt til Journalisten.
Han legger til at om du senere vil vende tilbake til Oslogryta og asfaltjungelen er det uansett en nyttig erfaring å ha med seg å ha sett at det er en verden utenfor Sinsenkrysset. Wulff opplyser at det ikke alltid er gitt at en lokal søker stiller sterkere enn en fra byen, det er flere kvalifikasjoner som spiller inn. Og han angrer ikke et sekund på at han ansatte Frøydis fra Oslo.
– Det er ikke bare negativt å komme utenfra og se ting med andre øyne. I mange samiske kommuner er det nærmest klasesamling, og det vil derfor være fint med en journalist som er helt nøytral og objektiv.
Savner Oslo-søkere
Redaktør Bjarne Tormodsgard i Hallingdølen har aldri vært i en situasjon der det har stått mellom to like kvalifiserte søkere der den ene er lokal og den andre er fra for eksempel Oslo. Han forteller at han savner søkere fra storbyer og søkere med journalistutdanning.
– Generelt sett er det klart at kunnskap om lokalsamfunnet og forståelse for de problemstillinger distriktene står overfor er en fordel som søker, men kvalifikasjoner teller også. Oslo-søkere er hjertelig velkomne, sier han.
Tormodsgard forteller at det å starte i en lokalavis er noe av det lureste du kan gjøre. Studenter må forstå at redaktører ser etter kandidater med lokalaviserfaring, mener han.
Selv fikk han jobb i Stavanger Aftenblad på bakgrunn av at han hadde erfaring fra lokalavis. Han presiserer at det på grunn av nedbemanning ikke er like lett å få jobb nå, men han tror lokalavis er veien å gå for journalister som ønsker jobb.
Annonse
Diskvalifiserer ikke
Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys forteller at det på ingen måte diskvalifiserer å være fra en annen storby om du søker jobb der. Han mener det er sunt med andre impulser og en redaksjon med ulike perspektiver ut fra geografi.
– Det bugner ikke av jobber her heller, men jeg tror det er bra å starte som nyutdannet journalist i en mindre redaksjon. Det kan være like mange utfordringer der som i riksmediene.
Han forteller at flere som har hatt sommervikariat i Nordlys har fått videre vikariat, og senere fast jobb.
Ansatt tre fra byene
Også redaktør Arne Reginiussen for Finnmarksposten og Finnmark Dagblad er positiv til å ansette journalister fra byene. Hvor du er fra har ikke så mye å si om du skal søke jobb hos ham. Reginiussen har det siste året ansatt tre personer i Finnmark Dagblad, en fast og to i engasjement, som er fra forskjellige storbyer.
– Du kan sette deg inn i lokale forhold. Vi har ingen holdning til ikke å ansette søringer, som vi kaller dem her, sier han til Journalisten.
Redaktøren forteller at de fleste søkerne er unge journalister. Hans oppfatning er at unge folk er villig til å flytte på seg for jobb.