Universitas-journalist Gard Oterholm er kritisk til anonyme kilder, men mener det var nødvendig i rasisme-saken

«Christian» ville stå fram med fornavn, men studentavisen avslo av hensyn til andre ansatte og berørte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor fikk Universitas 30.000 kroner i Fritt Ord-støtte til et graveprosjekt. Siden har redaksjonen publisert flere gravesaker og systematisert søk i postjournaler.

Det var nettopp slike søk som ledet journalist Gard Oterholm til saken om at ansatte ved Eiendomsavdelingen til Universitetet i Oslo har blitt utsatt for rasistisk trakassering og diskriminering av kolleger i flere år.

Men det var ikke bare lett å få innsyn. Etter noen runder med klager fikk Oterholm tilgang til dokumentene han trengte. Her var blant annet dokumenter Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) sendte Likestillings- og diskrimineringsombudet om saken. I dokumentene sto navnet til anonymiserte «Christian» i Universitas-artikkelen. 

Oterholm tok kontakt med Organisasjon mot offentlig diskriminering som klagde på «Christians» vegne. De videreformidlet kontakt. Deretter satte «Christian» journalisten i kontakt med flere som hadde opplevd rasistisk trakassering ved skolen. 

– Dette var en svært alvorlig sak, så vi var nødt til å innhente flere kilder. Både muntlige og skriftlige.

Redaktør Torgeir Mortensen, journalist Gard Oterholm og nyhetsredaktør Birk Tjeldflaat Helle i Universitas. Foto: Nicolay Woldsdal, Universitas.

Anonymisering

Universitas innhentet dokumentasjon der det fremgår at universitetsledelsen har vært kjent med at «Christian» har vært utsatt for rasistiske uttrykk. I flere uker jobbet Oterholm med saken og samarbeidet tett med redaktørene i studentavisen. De siste dagene før publisering gikk kun til å dobbeltsjekke og kontrollere alle opplysningene. 

Oterholm var også i kontakt med personer som ble anklaget for å ha ytret seg rasistisk, men de ville ikke bidra til saken. 

– Det ble fremmet alvorlige anklager. I starten var vi ikke helt sikre, og ville ikke lage en skittkasting-sak. Men når vi fant flere eksempler og god dokumentasjon ble vi nødt til å ta saken på alvor.

Universitas-journalisten forteller også at «Christian» var villig til å stå fram med fornavn i saken, men at redaksjonen valgte å anonymisere helt fordi han med fornavn ville være enkel å finne. Dermed ville det også blitt lettere å finne de andre ansatte. Han er enig i at kilder skal være mest mulig åpne, men mener de i dette tilfelle hadde god grunn til å anonymisere. 

– Det var det beste for alle parter. 

– Hvordan stiller du deg til at noen kanskje ikke tror på saken fordi dere bruker anonyme kilder?

– Man bør alltid være kritisk til anonyme kilder, jeg ville vært det selv. Men her har vi et godt grunnlag. Vi har bilde av ham og tar i bruk mange andre kilder. Både muntlige og skriftlige. Det er en uting å for lett gi kilder anonymitet, men i dette tilfellet er det berettiget. Det er ingen tvil om at saken stemmer. 

Mandat å få det fram 

Oterholm forteller at det har kommet mange positive tilbakemeldinger etter publisering. Nå jobber han med flere oppfølgere. 

– Hvor lenge skal denne ballen rulle? 

– Det får vi se, men jeg har fortsatt en del stoff. Det er vårt mandat som studentavis å få dette fram. 

Oterholm har jobbet i Universitas siden i fjor høst, og kaller seg forholdsvis fersk. Han har også jobbet i lokalavis siden 2014. Ved siden av jobben i studentavisen jobber han for Dagens Næringsliv, Østlandets Blad og studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 

Det er ingen tvil om at det er undersøkende journalist han ønsker å bli. 

Universitas er Norges største studentavis med et opplag på 14.000, ifølge deres egen nettavis. Avisen kommer ut 35 ganger i året. Papirutgaven distribueres rundt på læresteder tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), som de også mottar støtte fra.

Powered by Labrador CMS