Studentene i Bodø:

Foto: Birgit Dannenberg

Mister en av våre beste lærere

Derfor ryker Anki Gerhardsen ut.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når det ansettes en førsteamanuensis ved journalistutdanningen ved Universitetet i Nordland, kreves det ikke at kandidaten må ha jobbet som journalist.

Derimot er det et absolutt krav at personen skal ha en doktorgrad, og dermed mister utdanningen en lærer studentene mener er blant de aller beste.

Anki Gerhardsen har undervist ved universitetet i snart fire år. Hun er universitetslektor og foreleser i blant annet etikk, kildekritikk, gravende journalistikk og reportasjesjangeren.

– Vi lærer veldig mye av Anki. Hun jobber fortsatt som journalist, og derfor har hun mye å lære bort når det gjelder det å jobbe som journalist, sier Amanda Åsberg som er NJ-leder ved journaliststudiene i Bodø.

Åsberg legger til at Gerhardsen i fjor vant pris for beste foreleser ved universitetet. En pris som deles ut av studentene selv.

Synes ikke noe om det

Gerhardsen har jobbet som journalist siden 1995. Hun var med å starte og bygge opp Våganavisa, og har frilanset for en rekke aviser og tidsskrifter. I år ble hun tildelt Fritt Ords kritikerstipend.

Fra første januar skal det ansettes en ny foreleser ved universitetet. Stillingen ble utlyst tidligere i år, og stillingsannonsen stilte krav om at søkere måtte ha doktorgrad. Derimot var det ikke noe eksplisitt krav om at kandidatene skulle ha journalistisk erfaring.

– Den utlysningen synes jeg ikke noe om. Det er urovekkende at det ikke stilles krav om at en som skal undervise journalistikkstudenter har jobbet som journalist. Jeg mener at man underviser journaliststudenter best ved å ha jobbet i faget selv, sier Åsberg.

Synd at utdanningen akademiseres

Gerhardsen bekrefter at hun søkte på stillingen som førsteamanuensis, men ikke ble vurdert da hun ikke har noen doktorgrad. Hun reagerer på at utdanningen beveger seg mer og mer i en akademisk retning, og mener det er på tide å spørre seg om journalistutdanningen egentlig har noe i akademia å gjøre.

– Jeg har ingen problemer med å bli forbigått av søkere som har kompetansen universitetet etterspør. Men jeg synes det er urovekkende at journalistutdanning ikke etterspør praktisk erfaring. Et rigid krav om doktorgrad gjør det vanskelig å få inn fersk og og praksisnær kompetanse. 

Hun legger til at utdanningen kommer til å klare seg helt fint uten henne, og at hun nå skal frilanse som kritiker og skribent. I tillegg leder Gerhardsen et skoleringsprosjekt for norske og russiske journalister under Barents Press.

Bare én søker med doktorgrad

Journalisten har fått tilsendt søkerlista, og i tillegg til Gerhardsen var det to andre som søkte på stillingen som førsteamanuensis ved journalistutdanningen. Astrid Marie Holand som er PhD-stipendiat i historie, og Ingrid Lønrusten Rogstad, som har skrevet doktoravhandlingen Tweets that matter. Politisk kommunikasjon i et nytt medielandskap. Journalisten vet at sistnevnte har prøveforelest for studentene. Ifølge Åsberg virker det bra så langt.

– Det er litt tidlig å si etter bare en forelesning. Men det ser ut til at hun har en del erfaring, og det er jo bra.

Søker både forsknings- og journalistkompetanse

Journalisten har ikke lyktes å komme i kontakt med dekan for fakultetet for samfunnsvitenskap Hanne Thommesen. I en e-post med en rekke spørsmål adressert til henne, svarer personal- og organisasjonsdirektør, Arne Brinchmann på hennes vegne:

– Journalistutdanningen ved UiN er en universitetsutdanning. Det siste året har vi jobbet målrettet med å utvikle og implementere en ny studieplan i journalistikk som tar hensyn til de nye utfordringene mediebransjen står ovenfor.

En god journalistutdanning må ha lærekrefter med sammensatt kompetanse og praktisk erfaring. Utfra en totalvurdering av fagstabens kompetanse på nåværende tidspunkt har vi i denne konkrete stillingsutlysningen vurdert det som viktig å søke etter kandidater med både forsknings- og journalistfaglig kompetanse.

 

Powered by Labrador CMS