Høgskolen i Oslo og Akershus opplever økning i søkertallet til journalistikk og fotojournalistikk. Arkivfoto Journalisten

Journalistikk mer populært i Oslo og Volda

Mens søkertallene faller i Bergen, Stavanger, Bodø og på Sørlandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets søkertall til høyere utdanning ble sluppet fra Samordna opptak tirsdag og viser et blandet bilde for journalistikkutdanningene her i landet.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) kan registrere en økning på 8,0 prosent i antall søkere til journalistikkutdanningen, fra 1.627 til 1.758 i år. Fotojournalistikk ved HiOA er populært, ifølge tallene. Antall søkere er økt med hele 36,2 prosent fra 290 til 395. Dette er trolig en normalisering, ettersom antallet fotojournalistikk-søkere var 419 i 2014.

Også søkertallene til Journalistikkutdanninga i Volda går andre veien enn den nedgangen høyskolen har sett de siste årene, og mot den nasjonale trenden i år.

– Det er interessant å se at vi er mer populære enn flere av storbyene, sier dekan Pål Aam i en kommentar til eget nettsted.

Etter at antallet førsteprioritetssøkere har gått ned de siste fem årene i Volda, i takt med trange tider i mediebransjen, snur trenden i år. Søkertallene til utdanninga øker med 11 prosent sammeliknet med fjoråret.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Nedgang i vest og sør

Journalistutdanningen ved Universitetet i Bergen (UiB) har en tilbakegang på 9,8 prosent fra 1.272 søkere i fjor til 1.147 i år. Også Universitetet i Stavanger har færre søkere i år enn i fjor, ned 11,9 prosent fra 746 til 657. Nord universitet i Bodø har 25,0 prosent færre søkere i år sammenliknet med fjoråret, fra 308 til 231. Fra 2014 til 2015 var nedgangen på 30 prosent.

NLA Høgskolen (Gimlekollen) tar for første gang opp alle studentene sine på et felles løp, og ikke på spesialiseringer, slik som tidligere. I fjor hadde skolen totalt 301 søkere på 54 studieplasser, og 33 førsteprioritetssøkere. I år er det 264 søkere på 50 studieplasser, og 27 førstprioritetssøkere på bachelorgraden. Det gir en nedgang på 12 prosent i antall søkere på bachelorstudiet. Årsstudiet til NLA Høgskolen er omtrent identisk, med 139 mot 140 søkere totalt, med 1 mer på førsteprioritet (10 mot 9).

– Med tanke på presset i bransjen, og at vi har en ganske høy studieavgift, er søkertallene nokså som forventet. Det som er utrolig gledelig, er søkertallene til mastergraden vår i Global Journalism, som vi startet i fjor. Jeg har ikke de eksakte tallene ennå, men vet at det har vært en markant økning fra i fjor, sier fungerende seksjonsleder for journalistikk, Liv Iren Hognestad, til Journalisten.no.

Les også: Journalistikk og forskning, ja takk!

Årets søkertall

Søkertall for journalistikkstudier i Norge, med antall som har det aktuelle studiet som førstevalg i parantes:

• Høgskolen i Oslo og Akershus, Journalistikk 1.758 (341)

• Universitetet i Bergen, Journalistikk 1.147 (149)

• Høgskulen i Volda, Journalistikk spesialisering tv/radio 640 (120)

• Høgskolen i Oslo og Akershus, fotojournalistikk 395 (78)

• Universitetet i Stavanger, Journalistikk 657 (68)

 Høgskulen i Volda, Journalistikk spesialisering avis/nett 425 (37)

• Nord universitet, Journalistikk 231 (31)

• NLA Høgskolen, Journalistikk bachelor 264 (27)

• NLA Høgskolen, Journalistikk årsstudium 139 (10)

• Sámi allaskuvla / Sámi University College, Bachelorstudie i samisk journalistikk 13 (4

Alle førstevalgssøkerne kommer inn dersom de takker ja til studieplassen de blir tilbudt.

Powered by Labrador CMS