Gunnar Kagge startet turen utenfor Det hvite hus i Washington 1. juli. Foto: Sykkelgunnar

Gunnar Kagge sykler 10 mil om dagen på jobb for Aftenposten i USA

4.250 følger Sykkelgunnars rullende reportasjetur på Facebook. Mange motbakker i Appalachene, nå gleder han seg til Rocky Mountains.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sykkelentusiasten Gunnar Kagge - selvtitulert som Sykkelgunnar - er nå godt i gang med sin lenge planlagte, kombinerte jobb- og opplevelsestur. 700 mil på tvers av USA skal tilbakelegges i løpet av tre måneder. Kagge har tråkket vel 120 mil siden starten utenfor Det hvite hus i Washington 1. juli, men det er laaaangt igjen til det endelige målet på vestkysten: Seattle.

Så langt er det lite som tyder på at kroppen til det mangeårige landsstyremedlemmet i Norsk Journalistlag havner på felgen. Og det tekniske skal være vel ivaretatt i form av en ny, solid og kostbar tursykkel, passende nok av det amerikanskproduserte merket “Gunnar”.

Les også: Reportasjereise på hjul gjennom 700 mil

Bagasjen tynger

– Du er veltrent, men er dette hardere enn du trodde?

– Jeg trente mye på forhånd, men kjenner at det er mye tyngre å sykle med bagasje. Nå nærmer jeg meg slutten på fjellkjeden Appalachene, der det er ekstremt kupert. Fjellene her regnes som hardere enn Rocky Mountains, forteller Kagge til Journalisten.no via epost.

Mobilnettet er så som så ute på den amerikanske landsbygda og han er stadig uten dekning.

Alt Kagge trenger på turen har han med på sykkelhengeren, i alt 15 kilo. De første to ukene har han hatt sin kone Julia som reisefølge, men nå blir det snart alenetråkking for journalistveteranen videre vestover.

Gunnar og Julia Kagge har tråkket rundt 120 mil sammen, men nå fortsetter Gunnar alene vestover på tvers av USA. Foto: Sykkelgunnar

Ligger litt bak

– Målet er 10 mil om dagen og en hviledag i uken. Foreløpig ligger jeg litt bak, men det er som ventet, forsikrer Kagge.

En viktig hensikt med turen over det amerikanske kontinentet er å bedrive gammeldags, oppsøkende journalistikk og snakke med lokalbefolkningen. Hovedtemaet er det forestående presidentvalget i USA. Amerikansk politikk er nemlig en annen favorittinteresse for Kagge.

Det er veldig
inspirerende og nyttig

Underveis informerer han Aftenposten-leserne om stemningen blant velgere langs ruta. I tillegg får de drøyt 4.250 følgerne av Facebook-bloggen “Sykkelgunnar” sine daglige doser med historier og inntrykk, formidlet gjennom tekst, bilder og videoinnslag.

Som godt voksen journalist midt i 50-årene synes Kagge det er morsomt å se hvordan Facebook kan brukes i kommunikasjonen med leserne. Følgerne av Sykkelgunnar gir tilbakemelding og kommer med spørsmål.

– Det er veldig inspirerende og nyttig. Så langt har det ikke vært noe trolling, bare gode spørsmål og fornuftige kommentarer.

Unngår storbyene

Gunnar Kagge har nå syklet i to uker fra starten på selve sykkelturen, ved Det hvite hus i Washington. Turen til vestkysten og endestasjonen Seattle tar tre måneder.

Fra Det hvite hus har reisen gått vestover i Appalachene med kurs mot præriene i Kansas. Senere går ferden over fjellkjeden Rocky Mountains, opp fra Colorado.

Det er virkelig
hillbillyland

– Jeg har valgt en rute som går utenfor større byer, både av nysgjerrighet og på grunn av at det gjør syklingen enklere. Vi var nylig i Harlan County, både for å snakke med oppsagte gruvearbeidere og på grunn av at jeg har uhorvelig mange sanger som nevner Harlan i platesamlingen min. Tv-serien Justified er lagt dit, det er virkelig hillbillyland.

Noe helt annet

– Hva har gjort mest inntrykk på deg så langt?

 Tidligere har jeg kjørt bil i noen av de samme områdene. Allerede etter noen dager på sykkel fikk jeg bekreftet at det er noe helt annet. Vi opplever endringene veldig sterkt, når det gjelder dialekt, fattigdom, måten å møte fremmede på og politiske holdninger. Fra Washington til fjellene tok et par dager, og vi kom inn i helt andre kulturer.

Vi har hatt stor nytte av
hverandre

– Hva gleder du deg mest til på din videre ferd?

– Naturen og menneskene her i Appalachene har vært en flott opplevelse. Nå gleder jeg meg allerede til Rockies. På minussiden kommer det at min kone snart må hjem. Vi har hatt stor nytte av hverandre så langt. Hun underviser og skriver lærebøker om blant annet amerikansk politikk og kultur. Det har vært veldig bra å hjelpe hverandre med å fordøye og tolke inntrykkene.

Powered by Labrador CMS