Onsdag morgen i forrige uke publiserte fagbladet Utdanning en artikkel om at det i løpet av dagen ville bli klart hvilke kommuner og fylkeskommuner som ville bli del av opptrappingen av lærerstreiken. 37 minutter etter publisering var den klokken 10.13 fjernet fra nettsiden.
Fjernet sak
Det var Dagbladet som først omtalte saken. Overfor nettavisen avviste Utdannings redaktør Knut Hovland at det var fagbladets eier, Utdanningsforbundet, som hadde gitt instruks om å ta vekk saken.
– Nei, vi har tatt en redaksjonell vurdering på egen hånd. Dette er ikke noe vi har fått vite direkte fra vår ledelse. Vi venter nå til det blir bekrefta, sa Hovland til Dagbladet.no.
Tok avgjørelse
Men det som ble trukket tilbake litt over klokka 10, viste seg drøyt fire timer senere likevel å stemme. Klokken 14 kunngjorde Utdanningsforbundet opptrappingen av streiken.
Redaktøren sier til Journalisten at det var han som både tok avgjørelsen om først å publisere saken, og senere å trekke den. Han var ikke selv på kontoret, men i kontakt med desken.
– Vi trodde først vi hadde sikre opplysninger, men så viste det seg at det ikke var sikkert likevel. Vi fikk opplysninger om at det var usikkerhet rundt det, sier Hovland.
Oppvask
Klubbbmedlem Ståle Johnsen var på jobb da det skjedde. Han bekrefter at det var redaktøren som sa saken måtte trekkes.
– Beskjeden var at vi ikke hadde kildegrunnlag for å hevde det. Det var uenighet om kildene var gode nok. Det var redaktørens avgjørelse fordi han mente kildene ikke var sikre nok, sier Johnsen, som bekrefter at saken ble publisert 9:36 og fjernet 10:13.
Seks medlemmer av redaksjonsklubben samlet seg i forrige uke på et møte for å diskutere saken.
– Vi snakket om saken, og snakker fortsatt om saken. Jeg vil ikke forskuttere noe.
– Skjedde det et brudd på den redaksjonelle friheten?
– Det vet jeg ikke.
Johnsen sier klubben undersøker detaljene i saken nærmere.
– I og med at saken fremdeles er under behandling kan vi ikke kommentere den nærmere nå, sier Johnsen.
Spilleregler
Redaktøren sier informasjon om streikeuttak følger bestemte spilleregler, og noe som skal meldes Riksmegleren før det meldes til offentligheten.
– Var det Utdanningsforbundet som ringte deg for å få saken trukket?
– Hvem vi snakket med er en intern sak. Det var min avgjørelse å trekke saken.
– Etter kontakt fra Utdanningsforbundet?
– Jeg snakker med mye folk. Jeg fikk ingen beskjed om opptrapping av streiken. Men jeg fikk ikke beskjed om at det ikke skulle skje heller.
– Knapt fire timer etter at dere trakk saken viste det seg at informasjonen i saken dere trakk tidligere på dagen likevel stemte?
– Det gjorde det. Det viste seg at det var riktig. Vi hadde fått opplysninger om at vi skulle få vite mer senere. Vi hadde hørt litt her og der.
Redaktøren sier saken er diskutert internt, og at det har vært ulike oppfatninger om håndteringen.
– Vi har hatt gode diskusjoner og runder om det.
Går i ledermøter
Klubbleder Kirsten Ropeid var på ferie i forrige uke. Hun har vært i kontakt med kolleger om hendelsen, men vil ikke uttale seg konkret om saken. På generelt grunnlag sier hun at hun har vært opptatt av redaksjonell frihet i fagpressen siden loven om redaksjonell frihet kom i 2009.
– Denne saken aktualiserer det. Jeg syns den belyser noen problemer og spørsmål som vi må diskutere. Som at redaktøren og vaktsjefen, eller seksjonslederen, som det heter hos oss, skal være med på ledermøter i organisasjonen.
Hun vil ikke konkludere om det er noe som bør unngås, men mener det er noe som må diskuteres nøyere.
– Vi tenker ofte at vi skal være frie og sterke, men har vi egentlig strukturer som følger opp det? Der kan disse ledermøtene være et spørsmål.
– Har dere loven om redaksjonell frihet som ambisjon?
– Ja, vi sier jo det. Men hva betyr det for de strukturene som vi legger opp rundt det å gjøre jobben vår?
Utdanning oppgir for øvrig at de følger Redaktør- og Vær Varsom-plakaten.
Bør gå
Redaktøren avviser at det var et slikt ledermøte streikesaken stammer fra. Han sier redaksjonen kun deltar på møter der budsjett og personalsaker behandles.
– De møtene tror jeg det er viktig å delta på. Vi deltar ikke på møter der det diskuteres politiske saker. Andre møter, som styremøter, dekker vi på vanlig måte.