ClickDrapet på journalisten Jamal Khashoggi i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul skaper bekymring hos utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Saudi-Arabias ambassadør ble torsdag innkalt på teppet

Understreket alvoret.

Publisert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den saudiarabiske ambassadøren til Norge ble torsdag innkalt på teppet hos utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Khashoggi-saken.

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul skaper bekymring hos norske myndigheter, i likhet med andre land.

– Vi har tatt opp saken og fremført våre synspunkter overfor den saudiarabiske ambassadøren flere ganger etter at den ble kjent. Vi understreket hvor alvorlig vi ser på denne saken senest i går, da han var inne til en samtale i Utenriksdepartementet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fredag.

Farlig islamist

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman skal i en telefonsamtale med Donald Trump ha beskrevet journalisten Jamal Khashoggi som en farlig islamist.

Samtalen, der også Trumps svigersønn Jared Kushner og Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton deltok, fant ifølge kilder sted 9. oktober, noen dager etter at Khashoggi var meldt savnet, men før Saudi-Arabia innrømmet at han var blitt drept i landets konsulat i Istanbul.

I samtalen oppfordret kronprinsen USA til å bevare båndene mellom Washington og Riyadh. Kronprinsen sa at Khashoggi var medlem av Det muslimske brorskap, hevder kildene overfor The Washington Post.

Forsøket på å kritisere Khashoggi privat står i strid med senere uttalelser fra Saudi-Arabia.

– Hendelsen som fant sted, er svært smertefull for alle saudiarabere, sa kronprinsen selv i forrige uke.

Saudi-Arabias ambassadør til USA, Khalid bin Salman, beskrev i forrige måned Khashoggi som «en venn» som viet «en stor del av livet sitt til å tjene sitt land».

Familien avviser

Khashoggis familie avviser kronprinsens karakteristikk av journalisten.

– Jamal Khashoggi var ikke medlem av Det muslimske brorskap. Han avviste slike påstander gjentatte ganger de siste årene. Jamal Khashoggi var ingen farlig person på noe vis. Å hevde noe annet vil være latterlig, heter det i familiens uttalelse.

– Selv om han hadde sympati med noen av Det muslimske brorskaps mål, var han også sterkt uenig med mange av deres ståsteder, spesielt når det gjelder Saudi-Arabia, uttaler familien.

En person med kjennskap til telefonsamtalen sier Bolton ikke sluttet seg til kronprinsens beskrivelse av Khashoggi.

En saudiarabisk tjenestemann bekrefter at «rutinesamtaler finner sted fra tid til annen», men avviser at kronprinsen har uttalt seg slik avisens kilder hevder.

Sanksjoner

Både i utenriksdepartementet og Pentagon vurderes det nå en rekke reaksjonsformer overfor Saudi-Arabia. Et tiltak skal gå ut på å straffe Riyadh med å kreve slutt på Saudi-Arabias blokade av Qatar, eller å avslutte krigen i Jemen.

Utenriksminister Mike Pompeo sier det kan ta «en håndfull uker til» før Washington har samlet inn nok bevis til å kunne innføre sanksjoner rettet mot saudiarabere ansvarlig for drapet på Khashoggi.

– Vi fortsetter arbeidet med å få forståelse for mønsteret av fakta i saken. Vi vurderer å iverksette sanksjoner mot personer som vi har vært i stand til å identifisere til nå og som har vært involvert i drapet, sa Pompeo i et intervju med radiostasjonen KMOX i Missouri torsdag.

– Liket ble oppløst

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ringte torsdag til Trump for å diskutere blant annet Khashoggi-etterforskningen, ifølge personer med kjennskap til samtalen. Men ingen av partene har i utskrifter av samtalene bekreftet at Khashoggi-drapet var samtaletema.

Imidlertid uttalte Erdogans rådgiver Yasin Aktay seg om drapet fredag. Aktay sa det er grunn til å anta at Khashoggi, etter å ha blitt drept og partert, ble oppløst i syre for å ødelegge alle spor.

– Vi ser nå at liket ikke bare ble kuttet opp. De fjernet det ved å løse det opp. Ifølge den seneste informasjonen vi har, parterte de først liket for å gjøre det enklere å løse det opp, sa Aktay.

– Å drepe en uskyldig person er en kriminell handling. Behandlingen og omfanget av det som ble gjort mot liket er en annen kriminell handling og en vanære, sa Aktay.

Dette har skjedd

  • 2. oktober: Den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble sist sett da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.
  • 3. oktober melder nyhetsbyrået Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.
  • 5. oktober sier Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i et intervju med Bloomberg at tyrkiske myndigheter gjerne må gjennomsøke konsulatet.
  • 6. oktober starter tyrkiske myndigheter etterforskning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at 15 saudiarabiske statsborgere ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjonen. Saudi-Arabia avviser anklagene.
  • 8. oktober ber Tyrkia om tillatelse til å gjennomsøke konsulatet. Det skjer etter at Saudi-Arabias ambassadør for andre gang har vært inne på teppet i tyrkisk UD.
  • 9. oktober blir det kjent at opptak fra konsulatets overvåkingskameraer er forsvunnet.
  • 10. oktober trykker den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah navn og fødselsår på de 15 saudiaraberne som ankom Istanbul 2. oktober.
  • 11. oktober skriver Washington Post at tyrkiske tjenestemenn har fortalt amerikanske tjenestemenn at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.
  • 13. oktober gjentar Tyrkia anmodningen om å få tilgang til Saudi-Arabias konsulat.
  • 14. oktober har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Saudi-Arabias kong Salman sin første telefonsamtale om saken. De blir enige om å etablere en felles arbeidsgruppe.
  • 15. oktober går tyrkiske etterforskere inn i konsulatet. Der blir de i åtte timer.
  • 16. oktober opplyser Erdogan at det ble funnet giftige substanser som var blitt «malt over» i bygningen. En ikke navngitt tyrkisk tjenestemann sier til AP at politiet har funnet «sikre beviser» for at Khashoggi ble drept i konsulatet.
  • Samme dag returnerer Saudi-Arabias konsul til Istanbul, Mohammed al-Otaibi, til Riyadh.
  • USAs utenriksminister Mike Pompeo reiser til Riyadh der han møter kong Salman, kronprins Mohammed bin Salman og utenriksminister Adel al-Jubeir i Riyadh.
  • 17. oktober reiser Pompeo til Tyrkia, der han diskuterer saken med Erdogan og utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
  • 18. oktober avsluttet tyrkisk politi gjennomsøkningen av den saudiarabiske konsulens bolig i Istanbul.
  • 19. oktober leter tyrkisk politi flere steder i Istanbul-området etter Khashoggis levninger, samtidig med at flere amerikanske medier navngir noen av saudiaraberne som skal ha vært sentrale i den angivelige likvidasjonen.
  • 20. oktober bekrefter Saudi-Arabia at Khashoggi døde på konsulatet. De hevder det oppsto en diskusjon mellom journalisten og dem han møtte, og at denne utviklet seg til en slåsskamp som kostet ham livet.
  • 21. oktober kaller Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir drapet på Khashoggi for «en fryktelig feiltakelse».
  • 22. oktober ringer Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman til Khashoggis sønn Salah og kondolerer, ifølge nyhetsbyrået SPA.
  • 23. oktober slår president Recep Tayyip Erdogan fast at drapet var planlagt. Han krever de skyldige utlevert til Tyrkia.
  • 24. oktober hevder saudiarabiske kilder at planen var å kidnappe Khashoggi og fastholder at det ikke var meningen å drepe ham.
  • 2. november sa Erdogans talsmann Yasin Aktay at det er grunn til å anta at Khashoggi ble oppløst i syre etter å ha blitt drept og partert, for å skjule alle spor.
Powered by Labrador CMS