Utenriksminister Børge Brende (nummer to fra venstre) møtte presseorganisasjonene. Fra venstre nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag, generalsekretærene Arne Jensen i Norsk Redaktørforening og Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund og styreleder Eugene Schoulgin fra Norske PEN. Foto: Glenn Slydal Johansen
Norge vil følge opp menneske=retts=situasjonen i Tyrkia
Det lovte Børge Brende på et møte med norske presseorganisasjoner tirsdag.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag møtte presseorganisasjonene statsråd Børge Brende i Utenriksdepartementet for å diskutere situasjonen i Tyrkia etter det mislykkede statskuppet mot president Recep Tayyip Erdogan 14. juli.
Annonse
Det var Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norske PEN, og Høgskolen i Oslo og Akershus som hadde bedt om møtet for å be Norge ta konkrete initiativ for å sikre demokratiet, rettsstatens prinsipper og presse- og ytringsfrihet i landet etter kuppforsøket.
Vil følge opp forslag
I et dokument krever organisasjonene blant annet at Norge må bidra til sikre åpne rettsprosesser, ta initiativ til å sende en delegasjon til Tyrkia og sikre frie mediers arbeidsvilkår, samt akademisk frihet.
– Presseorganisasjonene har lagt fram konkrete punkter. På noen av disse sier vi at dette kan vi gjøre, andre ting må vi jobbe videre med, sa Brende da han møtte mediene.
Utenriksministeren sa blant annet at det er en god ide å sende observatører til Tyrkia som kan følge situasjonen tett, og viste til at noe lignende ble gjort etter militærkuppet i Chile på 1970-tallet.
Tiltak overfor Tyrkia kan gjøres gjennom det nordisk-baltiske samarbeidet og OSSE (Organisasjonene for Samarbeid og Sikkerhet i Europa), sa statsråden.
– Forslaget om å styrke OSSEs arbeid for pressefrihet ser vi allerede på. Det er satt i gang under møtet.
Statsråden og presseorganisasjonene er enig om at noe av det som haster mest er rettsprosessene i Tyrkia. Det kan bli aktuelt å sende diplomater for å følge rettssakene. Arbeidet med å følge rettssakene kan også gjøres i samarbeid med såkalte NGO-er, altså organisasjoner som ikke representerer myndighetene, noe norske PEN tok til orde for.
Sist uke stengte tyrkiske medier 131 medier, og flere journalister er fengslet. Norsk Journalistlag har forsøkt å komme i kontakt med sin søsterorganisasjon i Tyrkia uten å lykkes.
– Vi er bekymret for våre journalistkolleger. Vi vet de skal gjennom viktige rettssaker, sa nestleder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag under pressemøtet.
Annonse
Kalte Erdogan en diktator
Eugene Schoulgin fra PEN, som for øvrig har fulgt Tyrkia tett i en årrekke, kalte Erdogan for en diktator mens han stod ved siden av den norske utenriksministeren.
– Erdogan er blitt Tyrkia. Erdogan er per definisjon i dag en diktator for Tyrkia etter de ekstraordinære tiltakene han har gjort, sa Schoulgin.
Etter at pressemøtet med Brende var avsluttet spurte Journalisten de andre presseorganisasjonene om de var enig i at Erdogan er en diktator.
– Ja, svarte Schoulgins PEN-kollega William Nygaard.
De andre forholdt seg tause.
– At mannen har diktatoriske anlegg er det ikke noe tvil om, fulgte Nygaard opp.
De to sa også at man må forvente at telefon- og epostkontakt med folk i Tyrkia avlyttes.
Fornøyd med møtet
Presseorganisasjonene var fornøyd med at Brende tok seg tid til å møte dem tirsdag, og at han bekreftet at Norge vil se på flere av punktene de hadde foreslått.
– Vi kunne ikke forvente mer ut fra hva vi ba om. Det viktigste nå er å åpne disse prosessene. Det er viktig å trygge demokratiet, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum til Journalisten.
Hun viser til Sveriges utenriksminister Margot Wallström som sist uke fordømte utviklingen for medier i Tyrkia.
Annonse
Erdogan trekker politianmeldelser
Samtidig med møtet ble det tirsdag kjent at president Erdogan trekker tilbake politianmeldelser mot personer han mener har fornærmet ham. Bakgrunnen er ifølge svenske Journalisten at Erdogan ønsker en ny start for Tyrkia etter kuppforsøket.
Eventuelle nye fornærmelser vil imidlertid politianmeldes, og saken mot den tyske satirikeren Jan Böhermann står fortsatt.