– En liknende sleivkjeft som Trump har vi ikke hatt i moderne tid, sa Jan Arild Snoen da han innledet i Kringkastingsrådet. Foto: Skjermdump fra NRKs livestream

Trump-sirkuset bidrar til tidenes NRK-dekning av valget i USA

– Ikke bli for nerdete, er rådet fra Jan Arild Snoen, som svikter republikanerne for første gang siden 1980.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Aldri har amerikanske valg vært dekket så bredt og så bra av NRK og andre norske medier, slo leder Per Edgar Kokkvold fast da Kringkastingrådet torsdag tok for seg NRKs satsing på høstens presidentvalg.

Kampen om å bli ny president i USA - med et sterkt fokus på den omstridte sleivkjeften Donald Trump - har fått enorm oppmerksomhet i toneangivende, vestlige medier.

– Det er til og med noen av Trumps tilhengere her hjemme som har gitt uttrykk for at det går for vidt, sa Kokkvold innledningsvis.

Nå gjenstår den spennende innspurten fram mot valget 8. november, og mange spør seg om hvordan NRK som landets største og viktigste nyhetsaktør har lagt opp dekningen.

Nordmenn er demokrater

Den konservative debattanten og skribenten Jan Arild Snoen, som blant annet skriver i det liberalkonservative tidsskrift Minerva, holdt innledningsforedrag sammen med NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge.

– Nordmenn er ikke glad i republikanere, slo Snoen fast og viste til at John McCain er den republikanske kandidaten som har oppnådd størst oppslutning i målinger i Norge: 13 prosent.

Selv har Snoen støttet republikanske presidentkandidater siden Ronald Reagan stilte for første gang i 1980.

– Det går an å gjøre det uten være ond eller dum. Men i år har jeg skiftet side. En liknende sleivkjeft som Trump har vi ikke hatt i moderne tid. Det er mye mer å kritisere Trump for når det gjelder personlighet og egnethet, enn Hillary Clinton. Det vil være en falsk balanse å forsøke å fordele dekningen av kandidatene likt.

Dras mot Trump

Snoen oppfatter at norske medier de siste årene har blitt flinkere til å se på gjennomsnittet av meningsmålingene og ikke så mye på enkeltutslag. Han la imidlertid til at det tok en stund før norsk presse begynte å bli opptatt av Clintons svakheter og upopularitet. Epostskandalen henger ved henne, i form av en tvil om hun er hel ved og en naturlig del av folket, mente Snoen.

– Men det er Trump som er det oppsiktsvekkende fenomenet her, som mediene dras mot. Clinton er en heller kjedelig kandidat, bortsett fra at hun er den første kvinnelige. Politisk er hun i realiteten en videreføring av Obama.

Snoen mener at den sterke splittelsen blant republikanerne fortjener mer oppmerksomhet i norske medier. Han beskrev et parti som er delt i tre grupper: De entusiastiske Trump-tilhengerne, de partilojale som er lunkne til Trump men stemmer imot Clinton og de som er i klar opposisjon til Trump.

– For å vinne må Trump lokke mange av de to sistnevnte gruppene over til seg, sa Snoen.

– Ikke bli for nerdete

Han hadde følgende råd til NRK i dekningen av den amerikanske valgkampen:

– De kan bli vel mye om Trump. Dessuten bør dere sjekke hvor bred interessen egentlig er før dere går inn i teknikaliteter om valget. Ikke bli for nerdete. Vi som er interessert i dette har andre medier vi følger med i, spesielt amerikanske medier der vi får vårt dekket.

Utenrikssjef Berge slo fast at NRK ikke kommer til å spare seg i dekningen av det amerikanske presidentvalget. Den kommer til å være bredere og mer omfattende enn noen gang.

– Vi skal nå alle på alle plattformer. De yngre skal vi spesielt prøve å nå på mobil og nett.

Berge understreket at USA-valget blir høstens viktigste tema for NRK, som blant annet kommer til å satse på folkeopplysning gjennom informative videoer. NRK skal ha egne valgstudioer i både New York og på Marienlyst. Men i motsetning til kringkastere i utlandet så kommer ikke NRK til å hente mange av sine utenrikskorrespondenter fra andre deler av verden for å styrke dekningen av USA-valget.

– Vi skal sørge for å være bredt til stede også andre steder, forsikret Berge.

Han poengterte at Trump tar så mye plass at NRK må passe på at Clinton ikke forsvinner i dekningen.

– Det er mest sannsynlig at hun vinner. Det forplikter oss, sa Berge.

Kildekritikk

I debatten etter innledningene tok blant andre Marvin Wiseth ordet. Han var i likhet med Snoen opptatt av at NRKs dekning ikke blir for preget av temaer som er mest aktuelle for de spesielt interesserte. 

– Det forundrer meg at verdens mest innovative land klarer å hoste opp to så dårlige presidentkandidater. Trump får den dekningen han fortjener, han er ikke innenfor noen rammer. Det er greit med bred dekning, for USA er viktig for oss. Men den bør være for folk flest og ikke for nerdete.

K-rådets nestleder Kjersti Thorbjørnrud etterlyste flere innslag der Trump selv får forklare hva han egentlig har sagt og mener.

– Jo mer kritisk man er til en person man dekker, desto mer kildekritisk bør man være, sa hun.

Berge forklarte at NRK ikke har målinger som sier noe om interessen for USA-valget blant folk i Norge.

- Men det vi skriver om valget på nettet leses av så mange at det tyder på stor interesse i et bredt lag av folket.

Powered by Labrador CMS