Faksimile fra BT.no/Foto:BT
Avslører faktafeil i valgkampen
Stemmer utspillene til Jensen eller Stoltenberg under valgkampen med virkeligheten? BT sjekker.
Bygd på amerikanske FactCheck, har Bergens Tidende denne uken lansert Faktasjekk.no. Avisen har satt to journalister til å gå gjennom utsagnene til politikerne i valgkampen, for å slå fast omfanget av sannhet i utspillene.
Første dagen var det tre utspill som var vurdert: Siv Jensen som hadde feil i et av sine utspill, mens statsministeren skal ha hatt helt rett i et av sine.
1332 ble «nesten 2000»
Journalistene Helge Svela og Christian Lura i Bergens Tidende jobber nå fulltid fram til valget med å hente inn fakta for å sette dem opp mot valgkamputspill. Som det nevnte eksempelet over, hvor Jensen påstår det koster en sykepleier «nesten 2000 kroner» å pendle til jobb.
De to faktasjekkerne har hentet inn anslag på hva bomstasjonene på E6 komme til å koste og regnet inn rabatter for så å kunne slå fast at det koster 1332 kroner, ikke nesten 2000. Dermed kan avisas sjefredaktør Trine Eilertsen slå fast at utspillet til Siv Jensen ikke medførte riktighet.
Forskjellige roller
Eilertsen skal sammen med samfunnsredaktør Hilde Sandvik og nyhetsredaktør Gard Steiro vurdere faktaene som hentes inn. Sjefredaktøren har vært opptatt av at det skal være noen skillelinjer.
– Det er fordi vi skal ha forskjellige roller; de skal hente inn mest mulig fakta, og så skal vi vurdere informasjonen. Det er fordi de skal slippe å vurdere sitt eget arbeid.
Trenger tips
Eilertsen forklarer at inspirasjonen kom gjennom valgkampen i USA i fjor og journalist Helge Svela. Dermed ble arbeidet med å få prosjektet opp og stå satt i gang på nyåret.
Enn så lenge er det kun Bergens Tidende som har tilbudet, de øvrige avisene i Media Norge skal ha blitt orientert om prosjektet, men har ikke kastet seg på.
Per i dag arbeider de to journalistene med å gå gjennom fakta som så langt har kommet inn. Eilertsen forteller at det er laget noen saker på forhånd og at det i hvert fall ligger mellom sju og åtte faktasjekker klare for å komme ut av startgropen.
– Vi ønsker å få tips fra publikum og forskere om utspill hvor det for eksempel er feil bruk av tall. Vi er ganske avhengige av det, for dette tar såpass mye ressurser.
Skikkelig jobb
Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo reagerer positivt da han får høre om nettstedet. Han viser til at man i USA klarte å bygge opp et nettverk med fagfolk og at det er nettopp her BT må passe på.
– Det viktigste vil være at det gjøres en skikkelig jobb, slik at det ikke blir en annen form for synsing og overfladiskhet. Og ikke minst at man klarer å opprettholde en balanse, slik at det ikke oppfattes som partisk. Klarer man ikke det, kan det fremstå som et hvilket som helst innlegg i debatten, sier Aardal.
Han sammenligner et slikt nettverk med Wikipedia og mener det er viktig å få folk med kompetanse til å bidra til dugnad.
– Svakhet med dagens politiske journalistikk er at man i for stor grad ikke sjekker og kanskje ikke har kunnskap nok til å kunne arrestere påstander som er feilaktige.