Oppdatert: Artikkelen har vært gjenstand for endringer. Brunegård har etter artikkelen ble publisert henvendt seg og mener det er feil at han skaffet seg lønn, men mottok den da det var styret i Stampen og ikke ham som bestemte lønna. Han avviser også at han dro på ferie til Papua Ny Guinea slik vi har sitert Expressen på. Men at hans kone og ham selv arbeidet frivillig i landet for Mission Aviation Fellowship. Og at dette skjedde etter at han sluttet i Stampen.
Den svenske tabloiden Expressen omtaler Tomas Brunegård som «Stampen-pampen» og skriver at han drev det svenske mediekonsernet til kanten av stupet. Mens konsernet var på vei mot stupet mottok Brunegård seg 74 millioner svenske kroner i lønn, og midt i krisen dro han på ferie til Papua Ny Guinea.
Brunegård var toppsjef i det svenske mediekonsernet, som flere ganger er blitt nevnt som potensiell kjøper av norske mediebedrifter, fra 1996 til 2014. Han har altså hatt en snittlønn på 4,35 millioner kroner i året. I denne tiden gjorde Brunegård flere investeringer. Blant annet kjøpte Stampen Centertidningarna, som også Orkla Media ønsket, for 1,8 milliarder svenske lånte kroner. I fjor måtte hele konsernet rekonstrueres.
Den tidligere konsernsjefen havnet også midt i en storm da han arrangerte en bønnefrokost sammen med president Donald Trump. I Gøteborgsposten, eid av Stampen, ble det skrevet at han burde ta sin hatt og forlate styret i Sveriges Radio.
Nå er den tidligere konsernsjefen innstilt som ny styreleder i Mentor Medier, Vårt Land og Dagsavisens eier.
Stemmer imot
Klubbleder Andreas W. Lindvåg i Vårt Lands redaksjonsklubb er kritisk til nominasjonen.
– Klubben fraråder å velge Tomas Brunegård til styreleder. Som aksjonær i Mentor Medier vil vi stemme imot, og vi anbefaler alle andre eiere om å gjøre det samme, skriver Lindvåg i en e-post til Journalisten.
– Vi kjenner kun til svenske mediers omtale av Brunegård. Av hensyn til tilliten, troverdigheten og omdømmet vi er avhengig av som kvalitetsavis og pressestøttemottaker, ønsker vi en annen styreleder.
Klubben mener situasjonen i norsk presse og mediepolitikk krever at Mentor får en toppleder med inngående innsikt i norsk politikk og rammebetingelser.
Mentor Mediers nåværende styreleder Håkon Jahr har sittet i vervet i en årrekke, og har møtt motstand etter at sluttpakken til tidligere publisher Helge Simonnes ble kjent. Jahr hadde velsignet den tidligere toppsjefen med en sluttavtale verdt sju millioner kroner.
Les også: Helge Simonnes (60) går av med pensjon. Orker ikke lenger å kutte
Meget kompetent
– Thomas Brunegård har vært medlem av styret i nokså mange år, i hvert fall er det seks år, sier leder av valgkomiteen Torstein Lalim til Journalisten. – Han har vist god innsats og interesse i denne tiden. Han har delt av sin kompetanse og fra styremøte til styremøte har han også vist økt engasjement. Han har hatt en god formkurve. Han er opptatt av at det skal gå bra for Mentor Medier.
Lalim forteller at de også i valgkomiteen har kjent godt til hans historikk fra Sverige, og gjort sine vurderinger om den ville være til hinder for nominasjonen.
– Vi kan ikke se at den saken diskvalifiserer ham til å rykke fra styremedlem til styreleder.
På spørsmål om hvilke tanker han gjør seg knyttet til Vårt Lands redaksjonsklubbs motstemme, synes Lalim det er tankevekkende.
– Jeg har så vidt vært i dialog med dem. Vi har for rutine å henvende oss til de 20 største aksjonærene i forkant av generalforsamlingen og be om innspill. Vi har fått et forslag fra en annen eier. Det har ikke vært en kø med innmeldte forslag.
Til syvende og sist, sier han, er det eierne som bestemmer.
Litt betent
Tomas Brunegård sier til Journalisten at det er valgkomiteen som må kommentere bakgrunnen for nominasjonen. Han forteller at han har lang historikk med Mentor etter nesten sju år i konsernstyret, og i tillegg har han sittet i styret til svenske Dagen siden 1993.
Over telefonen er han forsiktig og tilbakeholden hva angår Stampen og sier flere ganger at han ikke kan kommentere det, men gir samtidig uttrykk for at han opplever det som urettferdig å bli vurdert basert på de siste årene.
– Jeg satt som sjef i 17 år. Det var en veldig bra periode. Problemene kom i prinsippet etter at jeg ga meg som direktør og ble styreleder. Stampens virksomhet de senere årene har vært godt diskutert og jeg har ikke deltatt der.
– Du er av Expressen kalt «Stampen-pampen», forstår du skepsisen til at du skal bli styreleder i Mentor Medier?
– Jeg kan forstå skepsisen ut fra resonnementet basert på den siste perioden min som sjef for Stampen, men det er en for grunn dom mot meg etter alle årene jeg satt. Da handler det ikke om hele min tid som konsernsjef.
Å bygge nettverk er han flink til. Han forteller om et nettverk som få.
– Jeg kjenner i prinsippet alle medielederne i Norden og kan bidra til å nettverke, sier han.
Eierne bestemmer
Konsernsjef Per Magne Tveiten har ikke så mye han skulle sagt hva forslag til styreleder angår, det står valgkomiteen for. Han sier til Journalisten at han har tillit til at de fem medlemmene i komiteen har gjort en god jobb.
– Jeg har kjent Brunegård i mange år og har respekt for ham. Han er en sterk medieleder som er kompetent og bringer med seg stor mediekunnskap inn i styret, sier Tveiten.
På spørsmål om Brunegårds rykte knyttet til lønn og ferievaner er kunnskap gode å ha inn i styret, sier konsernsjefen at han ikke ønsker å kommentere dette.
– Mentor Medier eier blant annet også den svenske kristne dagsavisen Dagen og Libris Forlag i Sverige. Og vi har også svenske eiere. Vi har en strategi om å vokse i Skandinavia innenfor vår nisje.
Spennende for Mentor
Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen er ikke lenger deltager på generalforsamlingen til Mentor Medier. Men han forteller at Brunegård har vært en strategisk støtte for ham og en person han setter pris på.
– Jeg tror det kan være spennende for Mentor om han skulle få en større rolle. Men jeg har også hatt er utmerket samarbeid med Håkon Jahr, og hele veien følt støtte fra et konsernstyre som jeg tror synes den strategiske endringen i Dagsavisen har vært spennende, selv om det er åpenbart for alle at vi ikke er en del av kjerneoppdraget i det som er et mediehus med kristen formålsparagraf.